Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δυσφορία των Ελλήνων για Γερμανία, Η.Π.Α. και Ε.Ε. – Πώς σχολιάζουν τη στάση της Γαλλίας

Δυσφορία των Ελλήνων για Γερμανία, Η.Π.Α. και Ε.Ε. – Πώς σχολιάζουν τη στάση της Γαλλίας

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα εθνικά θέματα, αλλά και τη στάση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα περιλαμβάνει η δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ

Ειδικότερα, το 73% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την στάση της Τουρκίας, ενώ το 7% δεν ανησυχεί ιδιαίτερα.

Αντίστοιχα, το 55% απαντά πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ το 35% απαντά πως κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Αρνητικά κρίνει σε ποσοστό 71% τη στάση της Γερμανίας στην σοβούσα κρίση με την Τουρκία, ενώ μόλις 12% την κρίνει θετικά. Το εν λόγω εύρημα μπορεί να ερμηνευθεί τόσο από την στάση που επιχείρησε να κρατήσει όλο το τελευταίο διάστημα το Βερολίνο, αυτή του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Ρόλο φαίνεται πως παίζει και η γερμανική αντίθεση στις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, αλλά και η άρνηση του Βερολίνου να συναινέσει σε εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας. Όλα αυτά τα θέματα το τελευταίο διάστημα έτυχαν ιδιαίτερα μεγάλης δημοσιότητας στη χώρα μας. 

Στο ίδιο κλίμα, αρνητικά κρίνουν και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 66%, έναντι του 25% που αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της ΕΕ.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όσοι είχαν θετική γνώμη για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά είναι αισθητά λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, όπου το ποσοστό που τασσόταν υπέρ των χειρισμών της ΕΕ ήταν στο 35%. 

Αρνητικό πρόσημο έχουν και οι χειρισμοί των ΗΠΑ – συγκεκριμένα από το 52%. Το 30% κρίνει θετικά τους αμερικανικούς χειρισμούς. Αυτοί που είναι ικανοποιημένοι με τη στάση των ΗΠΑ είναι ελαφρώς περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση [30% τον Οκτώβριο έναντι 27% τον Σεπτέμβριο]. Αντίστοιχα όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι, είναι λιγότεροι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. [52% με 59%].

Στον αντίποδα, η στάση της Γαλλίας αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 76%. Το 9% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμού του Παρισιού.