Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αύριο ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Στόχος να μπει «φρένο» στην έξαρση της πανδημίας

Αύριο ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Στόχος να μπει «φρένο» στην έξαρση της πανδημίας

«Φρένο» στο νέο κύμα της πανδημίας επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση, θέτοντας σε ισχύ νέα μέτρα.

Ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους «σφίγγει», καθώς τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο στις 12:00 από τον υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, αφορούν κυρίως αυτούς.

Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους σε εστίαση και ψυχαγωγία

Ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η δέσμη των κυβερνητικών ανακοινώσεων θα αφορά στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη, σ' αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, ένα δεύτερο πιθανό μέτρο είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους. Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της μάσκας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν διάθεση self test στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει, ως εκ τούτου, να πληρώνουν για μοριακό ή rapid test δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, θα παραμείνουν και τον χειμώνα τα μέτρα που ισχύουν προκειμένου να κάνει ένας πολίτης ένα ταξίδι.

Με δύο τεστ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Αναφορικά με την εκπαίδευση, θα ισχύει ό,τι και με τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ (μοριακό ή rapid) την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Οικονόμου: Η κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος των αρνητών

Το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατέστησε σαφές ότι η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει όμηρος των ανθρώπων που επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο.

«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε στην εξαγγελία -αύριο το απόγευμα- και στην εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

«Ανυποχώρητα και δίχως συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από Covid και θέλει το Ε.Σ.Υ. να διαθέτει ικανούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην πληρότητα της ζωής. Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.