Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναστασία Γιάμαλη: Στην Ευρώπη γίνονται βήματα για την έμφυλη βία εδώ θα πειστούμε στη 12;

Αναστασία Γιάμαλη: Στην Ευρώπη γίνονται βήματα για την έμφυλη βία εδώ θα πειστούμε στη 12;

Στην ΕΕ γίνονται βήματα για την έμφυλη βία, εδώ θα πειστούμε στη 12; To θετικό είναι ότι από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ελάχιστα πλέον τόλμησαν να μιλήσουν για "έγκλημα πάθους". Το αρνητικό είναι ότι χθες καταγράφηκε η 11η γυναικοκτονία για το 2021. Μία ακόμη γυναίκα 32 χρονών τόλμησε να απορρίψει κάποιον μετά από σύντομη σχέση, τον χώρισε, της έστησε ενέδρα, την σκότωσε και μετά αυτοκτόνησε.

Δεν μπορούσε ειπε να ζήσει χωρίς εκείνη. Εκείνη δεν μπορούσε να ζήσει μαζί του. Και την σκότωσε. Τέτοιος είναι ο έλεγχος που νομίζουν ότι έχουν στα κορμιά μας! Γυναίκες διαφόρων ηλικιών πέφτουν θύματα ανδρών, πρώην ή νυν συντρόφων.

 Και κάποιοι ακόμη επιμένουν να ισχυρίζονται πως ο όρος «γυναικοκτονία» είναι υποτιμητικός. Τους διαψεύδει η πραγματικότητα και ο έμφυλος χαρακτήρας των εγκλημάτων. Αυτη τη φορά ήταν η σειρά της Δώρας, είχε προηγηθεί η 55χρονη στη Θεσσαλονική, η Σταυρούλα στην Κρήτη, η 44χρονη στη Λάρισα, η 31χρονη στη Δάφνη, η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, η 64χρονη στην Αγία Βαρβάρα, η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, η Κωνσταντίνα στο Πήλιο, η 55χρονη στα Χανιά. Πόσες ακόμη πρέπει να σκοτώσουν για να κάνει κάτι ουσιαστικό η Πολιτεία; Mια Πολιτεία που τον Αύγουστο δια στόματος μάλιστα της υφυπουργού που είναι αρμόδια για την Οικογενειακή Πολιτική και την Ισότητα των φύλων, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει έξαρση στις γυναικοκτονίες.

«Αύξηση έχουμε στις καταγγελίες και όχι στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση» είχε πει και αναρωτιέμαι αρκούν τα πιλοτικά γραφεία που είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης με πρώτο στο Περιστέρι και τα οποία ακόμη στελεχώνονται και όχι όλα, τα πέντε πρώτα. Βέβαια γνωρίζουμε ότι τα θύματα δεν νιώθουν άνετα να καταγγέλουν εντός αστυνομικών τμημάτων. Και πως οι ξενώνες και τα συμβουλευτικά κέντρα δεν είναι αρκετά.

Σε επίπεδο Ε.Ε. πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε νομοθετική πρωτοβουλία να συμπεριληφθεί η Έμφυλη Βία ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ήδη ο όρος γυναικοκτονία αναγνωρίζεται και διαχωρίζεται ως διακριτό έγκλημα σε 16 κράτη μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Κύπρος. Εδώ, διαφωνούμε αν πρόκειται πράγματι για γυναικοκτονίες. Να μην χρειαστεί να χάσει τη ζωή της 12 γυναίκα για τις πούμε με τ’όνομα τους. Σχόλιο μου στο δελτίο του #KontraNews10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη Κάνε subscribe στο Kontra Channel: http://bit.ly/KontraChannel