Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σαν Σήμερα: Μόναχο 1972 – Η σφαγή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 έγιναν στο Μόναχο. Ήταν οι πρώτοι στη Γερμανία μετα τους αγώνες του 1938, που είχαν αμαυρωθεί από το ναζιστικό καθεστώς. Για τη Γερμανία ήταν πολύ σημαντικό να σβήσει αυτή τη σκοτεινή μνήμη.

Και πράγματι, οι αγώνες του '72 έμειναν αξέχαστοι. Για τους λάθος λόγους.

Εργατική Πρωτομαγιά: Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής τάξης

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον.

Σαν Σήμερα: Ο Βομβαρδισμός της Γκουέρνικα

Πολύνεκρη αεροπορική επίθεση κατά της βασκικής πόλης Γκουέρνικα από γερμανούς και ιταλούς εθελοντές αεροπόρους, που συνεργάζονταν με τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου (1936-1939).

53 χρόνια από τη χούντα των συνταγματαρχών: Η Ελλάδα «στο γύψο», ποτέ ξανά

Πριν από 53 χρόνια, ξημέρωμα 21ης Απριλίου του 1967, οι κάτοικοι της Αθήνας «ξύπνησαν» με στρατιωτικά εμβατήρια και δημοτικά τραγούδια και τα πρώτα "Αποφασίζομεν και Διατάζομεν" - Σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης ήταν σταθμευμένα τεθωρακισμένα και τανκς, (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα).

Σαν Σήμερα: Εγκαινιάστηκε το site του Youtube

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2005 εγκαινιάστηκε η πιο δημοφιλής πλατφόρμα αποθήκευσης, αναζήτησης και αναπαραγωγής βίντεο, το πασίγνωστο πλέον YouTube. Η εταιρεία ιδρύθηκε μια ημέρα νωρίτερα από τους Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim, που μέχρι τότε εργάζονταν στην εταιρεία PayPal.

02/02/2020: Σήμερα η μοναδική ημερομηνία του 21ου αιώνα με καρκινική γραφή

Η σημερινή μέρα είναι μοναδική και ιδαίτερη για τον 21ο αιώνα. Ο λόγος; Η σημερινή ημερομηνία 02.02.2020 είναι σε καρκινική γραφή.

Λέγοντας ότι η σημερινή ημερομηνία είναι καρκινικής γραφής εννοούμε ότι διαβάζεται με τον ίδιο τρόπο είτε από την αρχή, είτε από το τέλος.

Σαν σήμερα: Η μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2015

Μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (29 Δεκεμβρίου 2014), η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015. Νικητής αναδεικνύεται για πρώτα φορά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. («Για πρώτη φορά Αριστερά»).

Σαν Σήμερα: Η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής το 1953

"Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα.

Σαν σήμερα: Η στάση του Νίκα

Με αυτή την ονομασία έμεινε στην ιστορία η λαϊκή εξέγερση που συνέβη στο Βυζάντιο την εποχή του Ιουστινιανού και πνίγηκε στο αίμα από τον αυτοκράτορα

 

Σαν σήμερα 8 Γενάρη 1991 δολοφονήθηκε ο Ν. Τεμπονέρας

Σήμερα συμπληρώνονται 29 χρόνια από τις 8 Γενάρη 1991, όταν δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας. Ήταν στέλεχος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 38 ετών, αγωνιστής εκπαιδευτικός.

Σαν Σήμερα: Η πολύνεκρη τραγωδία του Norman Atlantic

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία του Norman Atlantic, που έγινε τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου το 2014, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ενώ αρκετοί ακόμα αγνοούνται.

Σαν Σήμερα: "Το ριφιφί του αιώνα"

Μία από τις εντυπωσιακότερες και μεθοδικότερες διαρρήξεις στην Ελλάδα. Ο χαρακτηρισμός «ριφιφί του αιώνα» αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα.

Σαν Σήμερα: Ο δικτάτορας Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες

Όταν ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγόρευσε τις κοντές φούστες

Η ελληνική πολιτική ιστορία έχει πολλά και διάφορα παράδοξα. Είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως οι περίοδοι που όλα κυλούσαν ομαλά είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Σαν σήμερα «φεύγει» ο θρυλικός Φρέντι Μέρκιουρι

Ο Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury) γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας. Ήταν περσικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα. Ως μουσικός κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες φωνές της ροκ, αλλά και ως σόουμαν ξεχώριζε, καταφέρνοντας να συνδυάζει θεατρικότητα, υπερβολή και ταλέντο.

Σαν σήμερα, 46 χρόνια πριν

Σαν σήμερα, 46 χρόνια πριν
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Subscribe to σαν σήμερα