Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μετέωρο βήμα του τουρισμού

Το μετέωρο βήμα του τουρισμού

Της Ελένης Τσερεζόλε

 

Εδώ και μέρες τα φίλια και... «πετσωμένα» ΜΜΕ επιδίδονται συστηματικά σε ασκήσεις αισιοδοξίας, με το άνοιγμα τουρισμού και την επιστροφή στην «κανονικότητα» κ.ο.κ. Ρεπορτάζ από νησιά, από αεροδρόμια, από τουριστικούς προορισμούς, σε μια εμφανή προσπάθεια να δημιουργηθεί το κατάλληλο «κλίμα», με φόντο την πορεία των εμβολιασμών, που ναι μεν προχωράνε, ωστόσο απέχουμε πολύ από την κάλυψη κατά 80% του πληθυσμού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα αποτελέσει το πολυαναμενόμενο τείχος ανοσίας. Πλην όμως οι αριθμοί  λένε μία διαφορετική, λιγότερο, δυστυχώς, αισιόδοξη πραγματικότητα, που δεν ταυτίζεται με το κυβερνητικό αφήγημα.

Έτσι, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, μόλις το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας έχει ανοίξει τις πόρτες του. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι επιχειρηματίες έχουν αναβάλλει το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους για τα μέσα Ιουνίου.

Σε έναν εμβληματικό προορισμό, όπως αυτός της Ρόδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού, Μ. Μαρκόπουλο, μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 25 ξενοδοχεία από τα 650 και δεν είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν όλα φέτος. Η ίδια κατάσταση και στην Κρήτη, όπου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Ν. Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο έχει ανοίξει το 25% των ξενοδοχειακών μονάδων. Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν περισσότερο σε ένα μετέωρο βήμα του τουρισμού για μια σεζόν στην οποία η κυβέρνηση έχει επικοινωνιακά επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο. Παρά στη σίγουρη επιτυχία που διατυμπανίζουν τα γνωστά ΜΜΕ. Με τους επαγγελματίες του κλάδου να βρίσκονται σε πραγματικά πολύ δύσκολη θέση, καθώς πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν σημαντικές χώρες, όπως η Βρετανία, που στις 7 Ιουνίου θα αποφασίσει αν θα κατατάξει την Ελλάδα από την πορτοκαλί στην πράσινη κατηγορία. Στην κόψη του ξυραφιού όλος ο τουριστικός κλάδος με την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και προγράμματος να επιδεινώνει την αβεβαιότητα.

Αρθρογράφος