Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τις κινήσεις μας και τα μάτια μας!

Τις κινήσεις μας και τα μάτια μας!

Είναι πολλοί που διαμαρτύρονται για την «υπερπληροφόρηση» αναφορικά με τον κορωνοϊό. «Μας πρήξατε», είναι, σε απλά ελληνικά, η μόνιμη επωδός πολλών, που έχουν βαρεθεί να βλέπουν να κάνουμε συνεντεύξεις με γιατρούς και ειδικούς επιδημιολόγους ή να αφιερώνουμε πολλά λεπτά τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου, αλλά και πολύ χώρο σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, αναφορικά με όσα λέει ή (δεν) κάνει η κυβέρνηση, με όσα  λένε και για όσα προειδοποιούν οι ειδικοί.  

Η αλήθεια είναι ότι για περίπου 3 μήνες οι ειδήσεις και οι εκπομπές ήταν σχεδόν μονοθεματικές -και θα είχαν παραμείνει έτσι, αν η Ελλάδα βρισκόταν σε μία κανονική γειτονιά με έναν φιλικό γείτονα και όχι με την Τουρκία του Ερντογάν. 

Κι όμως, ειδικά εκτός Αθηνών -αλλά όχι μόνο…- φαίνεται ότι η «υπερπληροφόρηση» περί τον κορωνοϊό δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντιθέτως, πολλοί εξ ημών δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τί πρέπει να κάνουμε ή οι συνήθειές μας υπερνικούν την λογική μας. Μερικές εικόνες που συνέλεξε ο υποφαινόμενος από τις διακοπές του, τον έπεισαν για του λόγου το ασφαλές: 

-Πολίτης τελειώνει την συναλλαγή του στο ΑΤΜ τράπεζας και αφού βάζει την κάρτα του στο πορτοφόλι του, τρίβει τα μάτια του. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ότι ο ιός μπορεί να επιζήσει σε επιφάνειες και ρισκάροντας να μεταφέρει στα μάτια του -άρα, και στον οργανισμό του- τον ιό (ή οποιονδήποτε άλλον ιό…) που μπορεί να βρεθεί στα πλήκτρα ενός κοινόχρηστου τραπεζικού μηχανήματος. 

-Πολίτες πιάνουν την κουπαστή της σκάλας -χωρίς να έχουν πρόβλημα αστάθειας…- αδιαφορώντας για το ότι πρόκειται επίσης για κοινόχρηστη επιφάνεια. 

-Ηλικιωμένος πελάτης σε σούπερ μάρκετ φοράει κανονικά μεν τη μάσκα του, αλλά όταν έρχεται η ώρα να πληρώσει στο ταμείο και να φύγει, την κατεβάζει προκειμένου να… σαλιώσει το δάχτυλό του για να «ανοίξει» η πλαστική σακούλα που ήθελε να βάλει τα ψώνια του. 

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα κινήσεων που, ενώ ως πέρυσι το πολύ-πολύ να μας μετέδιδαν τον ιό της γρίπης ή, άντε μια γαστρεντερίτιδα, φέτος μπορεί να καταστούν μοιραίες καθιστώντας μας ασθενείς -ή φορείς- του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται πια καμία ανεμελιά ή αφηρημάδα. Δυστυχώς επιβάλλεται να περνάμε κάθε κίνησή μας από το κόσκινο των οδηγών των ειδικών. Και αν το κάνουμε θα εκπλαγούμε όταν διαπιστώσουμε πόσο συχνά κινδυνεύουμε να κολλήσουμε, ακόμη κι αν φοράμε μάσκα ή κρατάμε αποστάσεις.

Αρθρογράφος