Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο κενό τα περί «υποκίνησης» των μαθητών

Στο κενό τα περί «υποκίνησης» των μαθητών

Της Ελένης Τσερεζόλε

Στο κενό πέφτει η επιχείρηση απαξίωσης του κινήματος των καταλήψεων των σχολείων από τους μαθητές που διεκδικούν τα αυτονόητα, για να μπορούν να κάνουν μάθημα με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν είτε να νοσήσουν είτε να μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους. Μια συντονισμένη επιχείρηση με τη βοήθεια των, φιλικά προσκείμενων προς την κυβέρνηση, ΜΜΕ, να εμφανιστούν οι μαθητές δήθεν «υποκινούμενοι», στην υπηρεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να προωθούν την πολιτική της ατζέντα, υποδαυλίζοντας έτσι και ακραίες αντιδράσεις, όπως αυτές σε σχολεία του Αλίμου με γονείς να στρέφονται κατά των μαθητών. Φυσικά οι μαθητές, όταν τους δίνεται πραγματικά η δυνατότητα, δίνουν τις αποστομωτικές τους απαντήσεις.

Έτσι το βράδυ της Παρασκευής, στην εκπομπή «Κόντρα24» και την Αναστασία Γιάμαλη, η Κωνσταντίνα Παντελάρου, μέλος του Συντονιστικού Αθήνας των μαθητών, είπε τα πράγματα με το όνομά τους. «Από τη στιγμή που είμαστε 23 και 27 παιδιά ανά τάξη, είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο και σε αίθουσες που δεν απολυμαίνονται, προφανώς έχουμε πρόβλημα με αυτό, δεν μπορούν να μας λένε ότι δεν έχουμε λόγο που κάνουμε τις καταλήψεις». Την ίδια μέρα, στον Γ. Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1, εξίσου αποστομωτικός ήταν και ο μαθητής Ξάνθος Γερμανάκος, μέλος της Συντονιστικής Περάματος, που απαντούσε στο ερώτημα περί «υποκίνησης», ότι εκείνη που «υποκινεί» τις καταλήψεις είναι η... κυβέρνηση που δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, δεν επιτάσσει δημόσια κτίρια για νέες αίθουσες, δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας. Μάλιστα έφερε και παράδειγμα όπου σε ένα σχολείο με 400 μαθητές, υπάρχει μία μόνο καθαρίστρια!

Οι απαντήσεις των μαθητών είναι σαφείς και κάθε άλλο παρά «υποκινούμενες» -μια κατηγορία που άλλωστε υποτιμά τους νέους. Ουδείς εκπλήσσεται πάντως καθώς όπως φάνηκε και από τα τελευταία «μέτρα», η σημερινή κυβέρνηση συνειδητά στοχοποιεί τη νεολαία, επιχειρώντας να την ενοχοποιήσει, απαλλασσόμενη η ίδια από τις δικές της ευθύνες...

Αρθρογράφος