Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σιγά μη χάσω»

«Σιγά μη χάσω»

Εκεί που βρίσκεται τώρα το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ακουστεί πολλές φορές η φράση «σιγά μη χάσω». Τα ρεπορτάζ της εποχής έλεγαν ότι το είχε πει ο Κώστας Σημίτης για τον Κώστα Καραμανλή, ειδικά μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2000 με την περίφημη εκλογική βραδιά-θρίλερ.
Επίσης, απολαμβάνοντας το πολιτικό του imperium, φέρεται να το είχε πει και ο Κώστας Καραμανλής για τον Γιώργο Παπανδρέου: «σιγά μη χάσω απ’ αυτόν», ήταν η φράση που αποδιδόταν στον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος, μάλιστα, φερόμενος απαξιωτικά στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον είχε προειδοποιήσει από βήματος Βουλής «να προσέχει όταν ζητάει εκλογές, γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται δεκτά». Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Καραμανλής, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το σκάφος στο παρά 1’ πριν τη σύγκρουση με το παγόβουνο της χρεοκοπίας, έχασε με 12 μονάδες «από αυτόν». Ξέρετε: από τον Γιώργο Παπανδρέου, που απαξίωνε κάθε φορά που διασταύρωναν τα ξίφη τους στη Βουλή. 

Προχθές, επίσης στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ξεκάθαρα ότι, ακόμη κι αν δεν έχει πει τη φράση «σιγά μη χάσω από τον Τσίπρα», οπωσδήποτε το σκέφτεται. Προχωρώντας, μάλιστα σε επίδειξη πολιτικής αγένειας, σχεδόν «τρόλαρε» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: επικαλούμενος το ευρύ δημοσκοπικό του προβάδισμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι πετάγεται κάθιδρος μες στον ύπνο του και φοβάται εκλογές. Μάλιστα, τον διαβεβαίωσε ότι δε θα του χαλάσει τον ύπνο και πως θα μπορέσει να κάνει διακοπές ήσυχος. 

Αν ήταν ο πρώτος που σκεφτόταν έτσι, η κριτική θα περιοριζόταν στην αγένεια: ότι, δηλαδή, αντί πολιτικών επιχειρημάτων, εμφανίστηκε να ειρωνεύεται τον μείζονα πολιτικό του αντίπαλο -που τυγχάνει και πρώην πρωθυπουργός της χώρας. 

Όμως, επειδή δεν είναι ο πρώτος που σκέφτεται ή ενεργεί με βάση το «σιγά μη χάσω», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ελέγχεται μόνο ως αγενής, αλλά και ως αλαζόνας: αν, μάλιστα, έκανε τον κόπο να διαβάσει τα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων, αλλά και να ρωτήσει τους υπουργούς του και μερικούς παραγωγικούς φορείς για όσα τρομερά και φοβερά έρχονται στην οικονομία και την κοινωνία, τότε θα σκεφτόταν δύο φορές πριν ειρωνευθεί και πριν τρολάρει τον αντίπαλό του. Ας ρωτήσει, τουλάχιστον, όσους το έκαναν πριν από εκείνον. 

Αρθρογράφος