Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρένα Δούρου: Παιδαγωγική

Ρένα Δούρου: Παιδαγωγική

Το χειρότερο: στη Ρένα Δούρου καταλογίζεται ιδιότυπο αυτοδιοικητικό ειδύλλιο με τον Πατούλη. Το 2014 ήταν σαν Ιωάννης ο Πρόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα. Η επικράτησή της στην περιφέρεια Αττικής προανήγγειλε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Και έδινε στην ίδια το «δικαίωμα» στη διαδοχή. 

Αν ήταν καλή περιφερειάρχης η Ρένα Δούρου δεν αξιολογήθηκε ποτέ. Για την ακρίβεια σκεπάσθηκε κάτω από της λάσπες στη Μάνδρα και τις στάχτες στο Μάτι-με τους 25 και 103 νεκρούς αντίστοιχα. Και για τα δυο έχει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Μαζί με τον σημερινό εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Πυροσβεστικής. 

Από πολιτική άποψη όμως, είναι λάθος να της προσάψει κανείς την ποινική δίωξη εναντίον της, όπως θα οριστικοποιηθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι προφανές ότι μόνο τραβηγμένη από τα μαλλιά η ερμηνεία του νόμου θα μπορούσε να την ενοχοποιήσει προσωπικά για το δραματικό αποτέλεσμα. 

Ούτε έπνιξε ανθρώπους στη Μάνδρα, ούτε έκαψε στο Μάτι. Περισσότερο ευθύνονται όσοι δημιούργησαν τις συνθήκες που αφήνουν ανυπεράσπιστη τη χώρα στα φυσικά φαινόμενα. Ότι κάθε στιγμή η Μάνδρα και το Μάτι μπορούν να επαναληφθούν -όπως είχαν προϋπάρξει στο παρελθόν- δεν βαρύνει την παράταξή της. Αυτό που καθιστά τη Δούρου αρνητικό υπόδειγμα πολιτικού, είναι η συμπεριφορά της μετά τις θεομηνίες που σημάδεψαν τη θητεία της. 

Πρωτίστως η αδυναμία να κατανοήσει ότι στην πολιτική η ευθύνη είναι αντικειμενική. Αν η θητεία σου συμπίπτει με συμφορά, παραιτείσαι. Το «μια στραβή στη βάρδια της» που της αποδίδεται, την καθιστά αποσυνάγωγη. Το δεύτερο είναι η επιμονή της να διεκδικήσει ξανά την Περιφέρεια -με συγκατάθεση από τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ ,του Σκουρλέτη. Η επίδοσή της κατέστρεψε την προοπτική του Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές . Όταν στην Κουμουνδούρου είχαν την πρόσφορη επιλογή του Γιάννη Σγουρού, με ευρύτερες ευεργετικές επιδράσεις. 

Το τρίτο είναι η εμφάνιση του ονόματός της στη μαρκίζα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως …«υπεύθυνη για το περιβάλλον»! Η συμμετοχή της στο Πολιτικό Συμβούλιο, δεν αίρει την επιβάρυνση που η ίδια προκάλεσε στον εαυτό της και στο κόμμα της. Το χειρότερο: στη Ρένα Δούρου καταλογίζεται ιδιότυπο αυτοδιοικητικό ειδύλλιο με τον Πατούλη. Εναντίον του υπάρχουν ανακοινώσεις της παράταξής της. Όχι όμως επικρίσεις εναντίον του με την υπογραφή της. 

Η οιονεί αποποίηση του ρόλου της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρείται από τις άλλες παρατάξεις αντάλλαγμα για τον πανάκριβο δικηγόρο που προσέλαβε ο ανερμάτιστος περιφερειάρχης, προς υπεράσπισή της. Με Πατούλη, που τυμβωρυχούσε κατά του Τσιπρα στις θεομηνίες, η Δούρου συμπράττει και στο αδιανόητο: να αντιδικήσει η Περιφέρεια στο δικαστήριο με τους συγγενείς των νεκρών της Μάνδρας, ως…ανεύθυνη! Η πρώην Περιφερειάρχης είναι δασκάλα , με περγαμηνές . Συνεπώς γνωρίζει την αξία του παραδείγματος στην παιδαγωγική. Με τους κώδικες της παιδαγωγική της πολιτικής η περίπτωσή της συνιστά παράδειγμα αρνητικής παιδαγωγικής. 

Αρθρογράφος