Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
“Προγραμματικός” Σαμαράς...

“Προγραμματικός” Σαμαράς...

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ. Και ορθώς. Γιατί δεν ήταν μια απλή παρέμβαση. Ήταν μια προγραμματική ομιλία, στον αντίποδα των επίσημων θέσεων που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και φυσικά καμία από τις διατυπώσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν τυχαία. 

Δεν μίλησε τυχαία, για παράδειγμα, για “λαθρομετανάστες” με όρους  Όρμπαν και Σαλβίνι - “Η χώρα μας υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθροεποικισμό, αυτό πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Το λαθρομεταναστευτικό απειλεί να τινάξει στον αέρα όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ξεχωριστά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που κοιμάται”. Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι “είναι μια απαράδεκτη συμφωνία” και ότι το “πρόβλημα είναι πως θα αποδεσμευτούμε χωρίς να πληρώσουμε το κόστος”. Τι κι αν πριν λίγες μόλις μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας σε συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ επαναλάμβανε ότι η συμφωνία “πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια”; Προφανώς ψιλά γράμματα για τον Σαμαρά, που δίνει άλλη γραμμή σε κρίσιμα θέματα από την ηγεσία του κόμματος ενώ διαθέτει και το δικό του σκληρό πυρήνα (βουλευτών, στελεχών) εσωκομματικά. 

Υπό το πρίσμα λοιπόν αυτής της ιδεολογικής διελκυστίνδας πρέπει να  ιδωθεί και η ανάληψη της προεδρίας, όχι από έναν σαμαρικό (όπως ήταν η συμφωνία) αλλά από τον δήμαρχο Τρικκαίων. Ένα νέο χαστούκι στον πρώην πρωθυπουργό, μετά την επιλογή Μ. Σχοινά για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου ενώ έπεται η επιλογή για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα έπεται και συνέχεια στο εσωκομματικό σκηνικό που προοιωνίζεται τεταμένο...

Αρθρογράφος