Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν τα ψέματα περνούν απαρατήρητα...

Οταν τα ψέματα περνούν απαρατήρητα...

Φανταστείτε να ζούσαμε σε κάποια άλλη χώρα ή σε κάποια άλλη συγκυρία, που θα ήταν πρωθυπουργός οποιοσδήποτε άλλος και δε θα απολάμβανε τόσο σκανδαλώδη μιντιακή ασυλία: φανταστείτε, δηλαδή, τί θα γινόταν αν αποκαλυπτόταν ξαφνικά ότι στην πιο βεβαρημένη συγκυρία με τα ελληνοτουρκικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ότι ο πρωθυπουργός, χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν, είχε καταλήξει σε γραπτό προσύμφωνο με την Τουρκία για εκκίνηση διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε και στη συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη περίπου ότι... δεν έγινε και τίποτα με την «γραπτή προσυνεννόηση», τα «γραπτά πρακτικά» την «προφορική συμφωνία που αποτυπώθηκε γραπτώς» ή όπως αλλιώς θέλει να την περιγράψει, μέσα στη δημιουργική του ασάφεια, ο πρωθυπουργός. Κι όμως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, τον Κυριάκο Μητσοτάκη διέψευσαν,  για μία ακόμη φορά, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τέτοιου τύπου συμφωνία, ενώ το ίδιο είπαν από το ΚΙΝΑΛ για την Φώφη Γεννηματά, από το ΚΚΕ για τον Δημήτρη Κουτσούμπα και από το Μέρα25 για τον Γιάννη Βαρουφάκη. Με άλλα λόγια, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ομοθυμαδόν, διέψευσαν τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι ήταν ενήμεροι για την εν λόγω «γραπτή συνεννόηση».
Κι όμως, για τα ελληνικά ΜΜΕ, ήταν... απλώς Κυριακή. Ο πρωθυπουργός συνελήφθη ψευδόμενος σε ένα θέμα μείζονος σημασίας, που υπερβαίνει τον ίδιο ή την κυβέρνησή του –πολλώ δε μάλλον όταν με το λεκτικό ατόπημά του (εκτός αν δεν πρόκειται για τέτοιο...) περί «θαλασσίων ζωνών» «ανοίγει» την ατζέντα του διαλόγου με την Τουρκία πολύ πέραν της «μίας και μόνης διαφοράς, της υφαλοκρηπίδας», που αποτελεί και την εθνική κόκκινη γραμμή. Αλλά είπαμε: τον διέψευσαν οι πάντες, αλλά για τα ΜΜΕ ήταν... Κυριακή. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Αρθρογράφος