Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι «χαμάληδες» των υποκλοπών

Οι «χαμάληδες» των υποκλοπών

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Για την οικονομία της συζήτησης και του παρόντος χώρου, ας συμφωνήσουμε ότι γενικώς οι υποκλοπές είναι κακό πράγμα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως, παρά την αλλαγή του νόμου, οι υποκλοπές και η ηχογράφηση χωρίς τη συναίνεση των ηχογραφούμενων, αποτελεί προϊόν εγκλήματος.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, θα περίμενε κανείς ότι, αν όχι τα πολιτικά στελέχη, πάντως τα ΜΜΕ θα είχαν μία σταθερή άποψη και θέση για τις υποκλοπές, ανεξαρτήτως ποιος πάτησε το κουμπί «rec» και ποιος ή ποιοι ηχογραφήθηκαν εν αγνοία τους.

Κι όμως, φαίνεται πως για την πλειονότητα των ΜΜΕ, υπάρχουν καλές και κακές υποκλοπές. Εδώ και δύο ημέρες, που «παίζει» στην επικαιρότητα το ηχητικό που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο Σάμπυ Μιωνής, είναι απλώς Δευτέρα και... Τρίτη. Ουδείς διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το παράνομο της ηχογράφησης, ούτε ανατριχιάζει με την υποκλοπή μίας ή περισσοτέρων εμπιστευτικών συνομιλιών.

Αντιθέτως, όταν ο Παύλος Πολάκης εφέρετο να έχει μαγνητοσκοπήσει τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, τότε είχε... σχισθεί το παραπέτασμα του ναού. Ο Πολάκης είχε βρεθεί «στον ντάκο» και όλα τα ΜΜΕ τον «πυροβολούσαν», έως τότε που απέδειξε πως διαθέτει ισχυρή μνήμη και προφανώς μπορεί να θυμάται μία στιχομυθία μερικών δευτερολέπτων.

Επίσης, όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε καταθέσει στη Βουλή τις ηχογραφήσεις από τα κρίσιμα Eurogroup, η Βουλή –και σωστά- δεν «παρέλαβε» τις «κασέτες». Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας είχε ξεκαθαρίσει ότι η Βουλή δε θα γινόταν «αχθοφόρος» και οι ηχογραφήσεις Βαρουφάκη είχαν επιστραφεί ως απαράδεκτες. Και τότε, πολλά ΜΜΕ είχαν «σταυρώσει» τον Βαρουφάκη για τις ηχογραφήσεις.

Αντιθέτως, εδώ και δύο ημέρες, όλοι αναπαράγουν τους -εν πολλοίς ακατάληπτους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό...- φερόμενους ως διαλόγους μεταξύ του Νίκου Παππά και του Σάμπυ Μιωνή, χωρίς να έχουν κανέναν ηθικό ενδοιασμό και «προσπερνώντας» με ευκολία ότι ως υποκλοπές, αποτελούν προϊόντα εγκλήματος. Συν τοις άλλοις, μπορεί στις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη η Βουλή, κατά τον κ. Τασούλα, να μην έγινε «αχθοφόρος», αλλά σε ό,τι αφορά την ηχογράφηση Μιωνή, η Βουλή, δια της προανακριτικής επιτροπής, έγινε αχθοφόρος κανονικός. Ή, κατά το λαϊκότερον, χαμάλης.

Αρθρογράφος