Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο θεός να μας φυλάει…

Ο θεός να μας φυλάει…

Πριν καν φτάσουμε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, που το προηγούμενο διάστημα έδρεπε αυτάρεσκα τις δάφνες του «Μωυσή» και της καλής διαχείρισης της πανδημίας, τα έκανε όλα λάθος: είναι αυτό ακριβώς που έλεγαν από την πρώτη στιγμή όλοι οι ειδικοί, ότι δηλαδή είναι εύκολο να περιορίσεις την εξάπλωση ενός ιού αν καλέσεις τους πάντες να κλειστούν στα σπίτια τους. Το θέμα είναι τί κάνεις όταν ο κόσμος βγει από αυτά, πάει στις δουλειές του, επιχειρήσει να συνεχίσει τη ζωή του. 

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι ο τουρισμός δεν συνέβαλε στην αναζωπύρωση της πανδημίας, το γεγονός ότι ο κορωνοϊός επανεμφανίστηκε στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς δεν είναι, προφανώς, τυχαίο με τα ελλείμματα και τα κενά στο άνοιγμα και τη λειτουργία του τουρισμού. 

Ταυτοχρόνως, όμως, ενόσω η κυβέρνηση έπαιρνε το -επιβεβλημένο, κατά τα λοιπά- ρίσκο να επανεκκινήσει την οικονομία και τον τουρισμό, δεν είχε φροντίσει να κάνει τα στοιχειώδη. 

Δεν είχε φροντίσει, δηλαδή, να ενισχύσει ούτε κατ’ ελάχιστον το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν εξαιρέσουμε τα συμβολικά χειροκροτήμαα του πρωθυπουργού και της συζύγου του από το μπαλκόνι του προς τους υγειονομικούς, τίποτα άλλο δεν έγινε, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή στον «Ευαγγελισμό» δεν υπάρχει καμία κενή θέση στην Εντατική, ενώ στα περισσότερα από τα μεγάλα νοσοκομεία οι κενές κλίνες μετριούνταν, ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, στα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Ταυτοχρόνως, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι την ανιούσα έχει πάρει και το ποσοστό θνησιμότητας, που, όπως τονίζει στο αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ στο tvxs.gr η συνάδελφος Μαρίνα Αλεξανδρή, έχει φτάσει «στα 16 άτομα ανά 1000 κρούσματα», ενώ «το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 3 έως 7 άτομα ανά χίλια κρούσματα». Επίσης, βάσει του ίδιου ρεπορτάζ, «ο αριθμός των διασωληνωμένων επίσης εμφανίζει ενδείξεις ραγδαίας ανόδου. Από τις 11 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου  εισήλθαν στις ΜΕΘ 26 άτομα, δηλαδή καταγράφονταν 2,6 εισαγωγές την ημέρα. Ο ρυθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου». 

Με άλλα λόγια, ενώ είμαστε ακόμη στην αρχή, οι αντοχές το ΕΣΥ έπιασαν «ταβάνι» και τώρα στην κυβέρνηση τρέχουν και δεν φτάνουν κατόπιν εορτής, ώστε να προσθέσουν κλίνες ΜΕΘ στο σύστημα, πριν ζήσουμε σκηνές Ιταλίας και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν τους θεούς και να επιλέγουν ποιοι θα διασωληνώνονται και ποιοι όχι -ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, δηλαδή. Επίσης, επιβεβαιώνεται και κάτι άλλο, που επίσης έλεγαν οι ειδικοί από την πρώτη στιγμή: ότι ένα κρεβάτι με έναν αναπνευστήρα δεν συνιστά κρεβάτι ΜΕΘ. 

Και, επειδή τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση απλώς άφησε τον χρόνο να περάσει, τελικά αντί να στηριχθούμε στην Πολιτεία για να σωθούμε από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να ευχηθούμε «ο θεός να μας φυλάει». Αφού η κυβέρνηση κοιμάται. 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Αρθρογράφος