Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νίκος Χριστοδουλάκης: Έκκληση

Νίκος Χριστοδουλάκης: Έκκληση

«Να είσαι σίγουρος πως και την Χούντα το 1973 από φόβο την ρίξαμε. …Εμείς όλοι μαζί πρέπει να διώξουμε τους τραμπούκους από τα ΑΕΙ , όχι όμως με όπλα, αλεξίσφαιρα και επιχειρησιακά πλάνα δράσης. Αλλά ακριβώς επειδή φοβόμαστε ότι θα μας στερήσουν το μέλλον».

Τα λέει ένας από αυτούς που πραγματικά συνέβαλαν να πέσει η χούντα: ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Ίσως το πιο σεμνό-και πιο πλήρες-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα της Νεολαίας. Σε ένα μνημειώδες άρθρο, στο New247.gr, ζητάει να ακυρωθεί ο νόμος που βάζει του χωροφύλακες στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Προτείνει μια άλλη λύση, ανώτερη και πιο αποτελεσματική: «Αν γεμίσει το Πανεπιστήμιο κόσμο, φοιτητές, καθηγητές και πολίτες, τα ρεμάλια θα γίνουν καπνός και γκρίζα σκόνη. …Οι Φρουρές στα ΑΕΙ να ακυρωθούν αμέσως».
Σαρξ εκ της σαρκός της γενιάς του και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ρεαλιστής και ονειροπόλος, αναδεικνύει την ουσία: η παραβατικότητα στα ΑΕΙ βρήκε χώρο γιατί τα εγκατέλειψαν οι φοιτητές και οι καθηγητές.

Ο Χριστοδουλάκης είναι όπως θα έλεγε η Αγγλίδα συγγραφέας Άντζελα Κάρτερ: «Ένας άντρας με μεγάλο μέλλον πίσω του». Πρωταγωνιστής στην εξέγερση του ΄73, συνέχισε τις σπουδές του, κατέκτησε διεθνείς επιστημονικούς τίτλους, σταδιοδρόμησε στο Πανεπιστήμιο, μπήκε στην πολιτική και επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο.

Σεμνός , όπως την εποχή που πουλούσε βιβλία για να σπουδάσει , δεν μεταλλάχτηκε στην εξουσία . «Αγοράζει κουστούμια από την Αθηνάς», ψιθύριζαν όταν ήταν υπουργός. Αλλά ο άνθρωπος που συναρμολόγησε τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου, βρίσκεται σήμερα εκτός Βουλής.

Ίσως γιατί όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ «Είχε όλες τις αρετές που απεχθάνονται και κανένα από τα ελαττώματα που θαυμάζουν» -εκεί μέσα. Ένα σωρό Γουλιμήδες βρίσκονται σήμερα στη θέση του. Ο ίδιος διδάσκει οικονομικά στην Ελλάδα και την Αγγλία και σχολιάζει μελαγχολικά τα πολιτικά πράγματα.

Είναι ένα άρθρο- έκκληση. Με υποδειγματική αναφορά στο περίφημο γλυπτό του Ροντέν «Οι προεστοί του Καλλαί» - που προσφέρθηκαν να θυσιαστούν , για να σωθούν οι συμπολίτες τους και αυτό έσωσε και τους ίδιους.

Σ αυτό το πνεύμα καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, να ενισχύσει την παρουσία της στα Πανεπιστήμια- κι έτσι να διώξει και τους τραμπούκους και την αστυνομία. -«Όχι Φρουρές στα ΑΕΙ! Μόνο Ελευθερία και σεβασμό του άλλου! Σοβαρότητα. Όχι πάλι αρλούμπες για την «πλατεία γνώση» και όλοι με πτυχία από το σπίτι τους».

Μετά από μια πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του, δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, με τον προσωπικό εξοπλισμό του:  Πανεπιστημιακός δάσκαλος, οικονομολόγος, πρώην υπουργός, μαχόμενος πολίτης, με άνεση διεθνούς κυκλοφορίας, με εξαιρετικά ευρωπαϊκό προφίλ, και την ηθική της γενιάς του στο πρόσωπο.  Η καλύτερη επιλογή για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πανεπιστημιακός δάσκαλος, οικονομολόγος, πρώην υπουργός, μαχόμενος πολίτης, με άνεση διεθνούς κυκλοφορίας , με εξαιρετικά ευρωπαϊκό προφίλ και την ηθική της γενιάς του στο πρόσωπο. Η καλύτερη επιλογή για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΗΠΑ

Να εγκατασταθούν οι S-400 στα κατεχόμενα

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει και γραπτή δέσμευση για αδρανοποίηση των S-400 από την Τουρκία

Λίγο πριν από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα Δευτέρα, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα, διέρρευσε η πληροφορία ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των ρωσικής προέλευσης πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα, όπως αναφέρεται στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, ο αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ, Μεχμέτ Αλί Γκιουλλέρ, αναφέρει πως στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, η τουρκική πλευρά, η οποία αναζητεί φόρμουλες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου, εισηγήθηκε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στα κατεχόμενα.

Ο κ. Γκιουλλέρ στο σημερινό άρθρο γνώμης του στην Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Τουρκία χτύπησε την πόρτα των ΗΠΑ με έξι προτάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ χθες έστειλε νέο μήνυμα συνεργασίας και διαλόγου στις ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ» προσθέτει ότι η τουρκική πρόταση περί εγκατάστασης των S-400 στα κατεχόμενα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε επιπλοκές στις σχέσεις με την Κύπρο.

Σύμφωνα πάντα με την «Τζουμχουριέτ», η τουρκική πλευρά εισηγήθηκε επίσης, στην Ουάσιγκτον την επίλυση του προβλήματος των S-400 με βάση το «μοντέλο της Κρήτης». Σύμφωνα με αυτήν την φόρμουλα, η τουρκική πλευρά θα διαχειρίζεται τους ρωσικούς πυραύλους με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα η ελληνική πλευρά τους κυπριακής ιδιοκτησίας ρωσικούς πυραύλους που είναι εγκαταστημένοι στην Κρήτη.

Η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης, στις ΗΠΑ, την δημιουργία ενός κοινού, αμερικανοτουρκικού αρχηγείου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την λειτουργία των S-400. Ο κ. Γκιουλλέρ ονομάζει αυτό το μοντέλο ως «μοντέλο του Πακιστάν».

Ο κ. Γκιουλλέρ αναφέρεται και σε δυο άλλες τουρκικές φόρμουλες για τα S-400, στα «μοντέλα» του Ίντζιρλικ και του Ναχιτσεβάν.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα της εγκατάστασης των S-400 στην βάση Ίντζιρλικ, όπου ο αμερικανικός στρατός θα έχει την δυνατότητα να επιτηρεί την χρήση τους. Εναλλακτικά, τα S-400 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Τουρκία, στο Ναχιτσεβάν από όπου θα παρέχουν ασπίδα προστασίας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.

Αρθρογράφος