Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μόνοι και έρημοι

Μόνοι και έρημοι

Μιλώντας χθες στο «Φόρουμ των Δελφών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για τα ελληνοτουρκικά αυτό που έπρεπε να πει: ότι, δηλαδή, σε περίπτωση που ενταθούν οι προκλήσεις, η Ελλάδα δε θα είναι μόνη. «Εάν η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δε θα είναι μόνο από τη χώρα μας, αλλά, από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα. 

Μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την πλέον ατυχή συγκυρία για να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση, αφού ένα 24ωρο νωρίτερα, η ίδια η πραγματικότητα είχε αποδείξει πως η Ελλάδα είναι μόνη και έρημη: ο λόγος, φυσικά, για το «μπρα ντε φερ» που είχε η φρεγάτα «Σπέτσαι» με το λαθρεμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας, το οποίο συνόδευαν τουρκικές φρεγάτες. Όταν ελληνικό ελικόπτερο προσπάθησε να ειδοποιήσει για έλεγχο το εν λόγω πλοίο, ο πλοίαρχός του τούς ενημέρωσε ότι βρίσκεται υπό την προστασία του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού -κάτι που έκαναν και οι τουρκικές φρεγάτες. Όταν, λοιπόν, η φρεγάτα «Σπέτσαι» ενημέρωσε την ιταλική διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη» για τον έλεγχο τήρησης του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη, ο ιταλός διοικητής… κατέγραψε τον «τσαμπουκά» και έκανε σαν να μην υπάρχει. Σημειωτέον πως η Ελλάδα επιχειρούσε εδώ και καιρό να επιταχύνει την συζήτηση για την επιχείρηση «Ειρήνη», ώστε οι Τούρκοι να σταματήσουν να σπάνε το εμπάργκο όπλων. Πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι για να κάμψει τις ιταλικές ενστάσεις, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε να μεταφέρονται στην Κρήτη Λίβυοι πρόσφυγες. 

Ενώ, λοιπόν, η επιχείρηση «Ειρήνη» έχει όντως ξεκινήσει, το μήνυμα που έλαβε η Τουρκία ήταν πως τα ευρωπαϊκά κράτη δε θα ρισκάρουν ένα «θερμό επεισόδιο» στην Μεσόγειο μόνο και μόνο για να σταματήσουν την προμήθεια όπλων στο καθεστώς Σάρατζ από τον Ερντογάν. Σημειωτέον ότι, ειδικά από την Ιταλία, η Τουρκία έλαβε και στο παρελθόν το ίδιο μήνυμα, όταν το γεωτρητικό πλοίο του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ έφυγε… τρέχοντας από την κυπριακή ΑΟΖ, μόλις είδε τουρκικά πολεμικά πλοία μπροστά του. 

Συμπέρασμα: καλή η αλληλεγγύη και τα λόγια στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά αν, ο μη γένοιτο, τα πράγματα στο Αιγαίο ξεφύγουν, η Ελλάδα θα είναι μόνη και έρημη. Εκτός, βεβαίως, κι αν η κυβέρνηση φροντίσει για το αντίθετο. 

Αρθρογράφος