Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια διαρροή, πολλά ερωτήματα και υποψίες

Μια διαρροή, πολλά ερωτήματα και υποψίες

Η σπουδή την οποία επέδειξε το Μαξίμου να... «διαρρεύσει», με τον πιο επίσημο και πομπώδη τρόπο ότι ο Πρωθυπουργός είχε δώσει «ρητή εντολή» στον υπουργό Εξωτερικών να σηκώσει τους τόνους, σε περίπτωση πρόκλησης από τον Τούρκο ομόλογό του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη γείτονα, προκαλεί εντύπωση, ερωτήματα και, εντέλει, υποψίες.

Εντύπωση προκαλεί το κανάλι της διαρροής, που δεν ήταν άλλο από το... Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που έγραψε, παραπέμποντας σε «κυβερνητικές πηγές»: «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί». Η επιλογή αυτή έμοιαζε ότι ήθελε όχι απλά να ενημερώσει τους αρμόδιους συντάκτες αλλά να στείλει το μήνυμα ότι η σκληρή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία πιστώνεται κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δευτερευόντως στον κ. Δένδια, που εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί ερωτήματα. Για ποιο λόγο έσπευσε ο Πρωθυπουργός να... καπελώσει την αντίδραση Δένδια στις προκλήσεις Τσαβούσογλου; Μήπως στόχευε στη δημόσια μείωση του ως ενός εν δυνάμει ανταγωνιστή του στο γαλάζιο στρατόπεδο; Σε συνδυασμό με την επικριτική επιστολή Καραμανλή προς Σημίτη, για τις σχέσεις με την Τουρκία, που όμως ήταν σαφές ότι σκόπευε και τον νυν πρωθυπουργό, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία να εμφανιστεί «σκληρός» έναντι της Άγκυρας.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας, ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει διαρροή σχετικά με... εντολή που υποτίθεται ότι είχε δώσει στον υπουργό Εξωτερικών, δημιουργεί υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού. Υποψίες που επιβεβαιώνουν το έλλειμμα σαφούς στρατηγικής έναντι της Τουρκίας. Ένα έλλειμμα που χρεώνεται κατά κύριο λόγο στον ίδιο και δευτερευόντως στον αρμόδιο υπουργό. Υποψίες που αποδεικνύουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, τόσο ανέμελα όσο ένα... παιχνίδι τένις. Με τη διαφορά ότι ενδεχόμενη ήττα θα την πληρώσει ακριβά ο τόπος...

Αρθρογράφος