Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με το ίδιο νόμισμα 

Με το ίδιο νόμισμα 

Όσο ακόμη στην Καρδίτσα αντλούν λασπόνερα από υπόγεια και ο κάμπος παραμένει μία τεράστια λίμνη, προφανώς και είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Και κυρίως, για να αποδοθούν ευθύνες. Όμως, μια πρώτη συζήτηση έχει αρχίσει, έστω και δειλά, έστω κι αν «κρύβεται» από πολλά ΜΜΕ.
Βλέπετε, κάθε χρόνο στην –επίπεδη- Καρδίτσα γίνονταν συγκεκριμένες αρδευτικές και χωματουργικές εργασίες προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης, η περιφέρεια Θεσσαλίας, της οποίας ο περιφερειάρχης, εν πάση περιπτώσει, «τρέχει» την τρίτη θητεία του και άρα οφείλει να ξέρει όλες τις εκκρεμότητες σαν το εσωτερικό της παλάμης του- έχει συγκεκριμένο καθήκον να διεκπεραιώσει μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία φαίνεται πως έχουν μείνει στα χαρτιά. 

Αυτά ως προς το πώς φτάσαμε στην τραγωδία. Όμως, και κατά τη διάρκεια αυτής, το κράτος αποδείχθηκε προκλητικά απόν: κάτοικοι αποκλεισμένων χωριών έμειναν τέσσερις ημέρες εγκλωβισμένοι. Συμπολίτες μας δήλωναν ότι αναγκάζονταν να πίνουν λασπόνερα γαι να επιβιώσουν. Άλλοι πληγέντες περίμεναν δέκα και πλέον ώρες για να τους κατεβάσουν από τα δέντρα, ενώ η πόλη της Καρδίτσας, η «καρδιά» του θεσσαλικού κάμπου, είχε μείνει σχεδόν τέσσερις μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Φαντάζεστε να είχαν γίνει αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ; Ή να ήταν περιφερειάρχης η Δούρου αντί για τον Αγοραστό; Ναι, καλά φαντάζεστε. Το λιγότερο που θα είχε κάνει η ΝΔ και τα φίλια προς αυτή ΜΜΕ –που δεν είναι και λίγα...- θα ήταν να είχαν ζητήσει την παραίτηση των συναρμόδιων υπουργών και αυτοδιοικητικών παραγόντων. Στην συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, έφταιγε ο κακός μας ο καιρός, η κλιματική αλλαγή και το κακό το ριζικό μας. Αφήστε που από όλη την καταστροφή, εμείς βλέπαμε πλάνα με τον υφυπουργό Χαρδαλιά να μπαίνει, ως άλλος «κομάντο» στα ελικόπτερα, για να επιβλέπει την εκκένωση της Οξυάς. 

Συν τοις άλλοις, στον δημόσιο διάλογο περίσσεψαν οι αναλύσεις για το πόσο «πρωτοφανές» ήταν το φαινόμενο. Επ’ αυτού, μάλιστα, πρωτοστάτησε ο καθηγητής Συνολάκης, που απεφάνθη πως αφού ήρθε ένας κυκλώνας από πάνω και ένας από κάτω, ήταν η «κακιά στιγμή». Ναι, καλά θυμάστε: πρόκειται για τον καθηγητή που θα εκκένωνε σε κάτι παραπάνω από μισή ώρα το Μάτι. 

Και εντάξει: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο –όπως κάνει και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο Μακεδονικό- να μην μιμείται τη ΝΔ ως αντιπολίτευση και να μην τυμβωρυχεί. Να μην κάνει, μ’ άλλα λόγια, όσα «λούστηκε» ως κυβέρνηση. Ωστόσο, η κοινωνία πρέπει να θυμάται πολύ καλά πώς οι σημερινοί κυβερνώντες, που άφησαν μία ολόκληρη περιοχή να βουλιάξει και συνανθρώπους μας να περιμένουν 10 ώρες στα δέντρα να τους σώσουν, είχαν πολιτευθεί επί πτωμάτων σε προηγούμενες θεομηνίες. Τώρα, ήρθε η ώρα του ταμείου. Και το δίκαιο είναι να πληρωθεί η ΝΔ με το ίδιο νόμισμα. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

 

Αρθρογράφος