Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ώρα του διαλόγου είναι τώρα

Η ώρα του διαλόγου είναι τώρα

Η ένταση που έχει συσσωρευθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι διαρκείς απειλές και ύβρεις που εκτοξεύει ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του σε βάρος της χώρας μας, προφανώς δεν ξεχνιούνται από τη  μία μέρα στην άλλη. Αντιθέτως, δημιουργούν ένα χάσμα που διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ ταυτοχρόνως δυσκολεύουν τους εσωτερικούς πολιτικούς χειρισμούς για την ελληνική κυβέρνηση. 

Συν τοις άλλοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κι άλλα, εσωτερικού τύπου προβλήματα: πρώτον, φρόντισε να διαρραγεί το «εσωτερικό μέτωπο» λέγοντας ψέματα για το θέμα της «γραπτής συμφωνίας» που προέκυψε στην τριμερή του Βερολίνου. Δεύτερον, θα πρέπει να διαχειριστεί τον Αντώνη Σαμαρά και τους «σαμαρικούς», που επιμένουν στο δόγμα «δεν κάνεις διάλογο με πειρατές». Και, τρίτον, μπορεί προχθές ο ίδιος να εξέδωσε δελτίο Τύπου αποκαλώντας τον Ζόραν Ζάεφ «πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας», ωστόσο οι «περικεφαλαίες» και η ρητορική περί «ενδοτισμού» στις οποίες φρόντισε ο ίδιος να εθιστεί μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματός του δεν ξεχνούν τόσο εύκολα όσο θα ξεχνούσε ο Βουκεφάλας. 

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, στο βάθος του τούνελ αχνοφαίνεται μία ελπίδα να γίνει αυτός ο διάλογος: στην Ε.Ε. το κλίμα για την Τουρκία έχει βαρύνει, οι ΗΠΑ φαίνεται να στέλνουν ένα μήνυμα στον Ερντογάν «να μαζευτεί», ενώ ταυτοχρόνως η Τουρκία, είτε επειδή θέλει να αποφύγει τη συζήτηση περί κυρώσεων, είτε επειδή ειλικρινώς θα ήθελε να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, στέλνει κάποια δειλά θετικά μηνύματα -μαζί βεβαίως, με την κλασική διγλωσσία που θολώνει τα νερά. 

Όπως και να έχει, η συγκυρία που έχει δημιουργηθεί, όσο εύθραυστη κι αν είναι, είναι ταυτοχρόνως και καλή. Ή, τουλάχιστον, το «σήμερα» δεν είναι τόσο κακό όσο το «χθες» ή το «προχθές». Επειδή, λοιπόν, στόχος είναι να αποφευχθεί ένα πολύ χειρότερο «αύριο», ο πρωθυπουργός πρέπει να πει το μεγάλο «ναι» στον διάλογο -φυσικά με όρους, προϋποθέσεις και «κόκκινες γραμμές». Είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά τουλάχιστον εκείνος δε θα έχει απέναντί του έναν Μητσοτάκη με Βουκεφάλες και συλλαλητήρια, αλλά μία υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Αρθρογράφος