Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χειμώνας βαρύς

Χειμώνας βαρύς

Ενόσω στη δημοσιότητα είναι «αναγκαστικά» η ολική επαναφορά της «σκανδαλολογίας» με αφορμή τα ηχογραφημένα Μιωνή, η Ελλάδα ως χώρα βαδίζει ολοταχώς προς το παγόβουνο της οικονομικής καταστροφής. 

Την ώρα που όλοι μας είμαστε απορροφημένοι από την «τάδε» ή τη «δείνα» φράση στη συνομιλία Παππά-Μιωνή, από την «μίζα» που περιγράφεται από το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ ή από την πολιτική αντιπαράθεση επί όλων αυτών, τα πράγματα στην αγορά και την πραγματική οικονομία εξελίσσονται με τρόπο εφιαλτικό:

Η πορεία των κρατήσεων δείχνει ότι ο τουρισμός δε θα λειτουργήσει όπως θα περίμεναμε. Οι ειδικοί -και δη οι ξενοδόχοι- θα είναι ευχαριστημένοι αν φέτος «πιάσουν» το… 20% των εσόδων της περυσινής χρονιάς, ενώ οι παγκόσμιες διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει πολλούς τουρίστες σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το αν θα κάνουν διακοπές. Οι τουρίστες δεν έρχονται, λοιπόν, ενώ για το 2020 έχουν πλέον χαθεί και τα δύο πρώτα τρίμηνα. Παραλλήλως, σε όλη την Ευρώπη τα σχολεία θα ανοίξουν πολύ νωρίς και, ως εκ τούτου, το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο κλάδος του τουρισμού θα είναι να λειτουργήσει για 1-1,5 μήνα: να ξεκινήσει, δηλαδή, δειλά-δειλά, μία υποτυπώδης τουριστική κίνηση από τις αρχές Ιουλίου, να «ζεσταθούν» τα πράγματα περί τα μέσα του μήνα και να παραμείνουν καλά ως τα τέλη Αυγούστου -και αυτό με χίλια μύρια «αν και εφόσον», καθώς ουδείς ξέρει αν η χώρα θα  μπορέσει να «τρέξει» τον τουρισμό ανενόχλητη από ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. 

Σε απλά ελληνικά, ο τουρισμός θα παραμείνει «στο κόκκινο», ενώ είναι προφανές ότι δεν υπάρχει «ενάμισης μήνας που θρέφει τους έντεκα» -τους 10,5 για την ακρίβεια. Η κατάρρευση του τουρισμού θα αποτυπωθεί με ανάγλυφο τρόπο γενικώς στα της οικονομίας, η Ελλάδα θα μπει στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με την ανεργία στα ύψη και πολλές περιοχές της χώρας να είναι αντιμέτωπες με οικονομική καταστροφή. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Πάρο, τη Ρόδο ή την Κρήτη, αλλά όλη την χώρα, αφού τα χρήματα του τουρισμού που έβγαιναν τον καλοκαίρι «κυκλοφορούσαν» στην πραγματική οικονομία όλο τον χειμώνα. 

Φέτος, λοιπόν, δε θα κυκλοφορήσει τίποτα. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς και θα θυμίζει το «σημείο-μηδέν» των Μνημονίων. Αλλά εμείς ψάχνουμε αν ο Μιωνής έχει κι άλλα ηχογραφημένα. 

 

Αρθρογράφος