Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη ρήξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, ούτε απόλυτη την υποστήριξη τους στις δικές μας θέσεις

Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη ρήξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, ούτε απόλυτη την υποστήριξη τους στις δικές μας θέσεις

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Την άποψη πως οι ΗΠΑ στοχεύουν κατά κύριο λόγο στο να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από τη Ρωσική επιρροή και εστιάζουν λιγότερο στις ελληνοτουρκικές διαφορές, εκφράζει μέσω της Κυριακάτικης Κontranews o τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υποστηρίζει πως ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει «συγκεκριμένη στρατηγική για την αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών θέσεων» στο Κυπριακό, σε αντίθεση με την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκεί σφοδρή κριτική στη ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο και κάνει λόγο για ανάγκη αντικατάστασης της παρούσας κυβέρνησης, από μία άλλη με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.

Βλέπουμε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υλοποιεί μια πολιτική που ...δεν ευχαριστεί την Τουρκία. Πώς μπορεί να το εκμεταλλευθεί αυτό η Ελλάδα;

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και η έμφαση που δίνει ο πρόεδρος Μπάιντεν σε θέματα δικαιωμάτων, αποτελεί ένα ξεκάθαρο σήμα προς την Τουρκία ότι έχει γυρίσει η σελίδα, σε σχέση με την περίοδο Τράμπ. Βασική και διαχρονική στόχευση όμως της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να κρατήσει την Άγκυρα στη Δύση, μακριά από τη Ρωσική επιρροή. Εκεί θα εστιάσει και πολύ λιγότερο στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Συνδυάζει δε την πίεση με αντίθετες κινήσεις αναγνώρισης του ρόλου της Τουρκίας στην διεθνή σκηνή, εφόσον επανευθυγραμμιστεί με τα ατλαντικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, με επίνευση των ΗΠΑ είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν στις 24 Απριλίου. (Αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των Ταλιμπάν.) Στην Τουρκία έχει ανατεθεί από τις αρχές του χρόνου η διοίκηση της Ομάδας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ και στις 30 Μαρτίου ορίσθηκε επικεφαλής της τρέχουσας αποστολής του στο Αφγανιστάν ο Τούρκος Στρατηγός Σ. Γιουρτσίζογλου. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι πρόσφατοι τουρκικοί ελιγμοί στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να θεωρούμε, συνεπώς, δεδομένη τη ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας ούτε απόλυτη την υποστήριξη τους στις δικές μας θέσεις. Πάντοτε θα πρέπει η σχέση μας με την Ουάσινγκτον να κινείται στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της ευθυγράμμισης συμφερόντων, όπως γινόταν κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό; Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για το Κυπριακό, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη για την αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών θέσεων. Ο ίδιος, άλλωστε, υπήρξε ο μόνος Έλληνας Πρωθυπουργός που στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ «ξέχασε» να αναφερθεί στην Κύπρο. Η δική μας στρατηγική, αντίθετα, στο πλαίσιο της ενεργητικής και πολυδιάστατης διπλωματίας που ασκούσαμε, επεδίωκαν ενεργά λύση. Οι διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά μολονότι δεν κατέληξαν σε αίσιο αποτέλεσμα, επανατοποθέτησαν το θέμα στις ορθές του διαστάσεις, ορίζοντας ως πρωταρχικό το θέμα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Η κυβέρνηση αυτονοήτως απορρίπτει ως απαράδεκτη τη «λύση» των δύο κρατών, που αποτελεί ουσιαστικά νομιμοποίηση της εισβολής και της διχοτόμησης. Αυτό όμως δεν αρκεί. Απαιτείται, αντίθετα, η επιστροφή σε μια συγκροτημένη στρατηγική, με κινητοποίηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την άσκηση πίεσης για δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Θεωρείτε σωστή την απαγόρευση μετακίνησης προς την εξοχή το Πάσχα;

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και ως προς το υγειονομικό και ως προς το οικονομικό σκέλος της πανδημίας, ιδίως ως προς την διαχείριση του δεύτερου και του τρίτου κύματος. Οι συγκρίσεις μιλούν από μόνες τους. Στις 27 Απριλίου η Πορτογαλία βγήκε από δίμηνο λοκντάουν με μηδενικούς θανάτους. Εμείς, αντιθέτως, μετά από εξάμηνο λοκντάουν, πρωτοφανές διεθνώς, συνεχίζουμε να μετράμε εκατόμβες νεκρών και διασωληνωμένων. Αυτό οφείλεται στα ανεπαρκή και πολλές φορές αντιφατικά μέτρα της κυβέρνησης. Βάσει ποιων επιδημιολογικών δεδομένων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για παράδειγμα, το άνοιγμα της εστίασης, χωρίς μάλιστα τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που είχε υποσχεθεί στον κλάδο; Γιατί δεν εφάρμοσε νωρίτερα τα μέτρα αυτά, αφήνοντας περιθώριο για φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες; Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ένα ακόμη Πάσχα στερούνται την ελευθερία τους οι Έλληνες πολίτες, εξαιτίας της ανικανότητας και ανεμελιάς του κυρίου Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία δεν ζητά εκλογές και από την άλλη λέει πως πρέπει να αλλάξει γρήγορα η κυβέρνηση. Δεν είναι οξύμωρο αυτό;

Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσουμε εκλογές σε περίοδο πανδημίας. Είναι όμως πιθανό να έχουμε ούτως ή άλλως πρόωρες εκλογές, εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να αποδράσει από τις συνέπειες της πολιτικής του. Η μη λήψη έγκαιρων μέτρων προστασίας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχουν οπλίσει μια ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάνω από τις μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης κινδυνεύουν με κανόνι, όσο δεν ρυθμίζονται τα χρέη της πανδημίας και η κυβέρνηση ακολουθεί συνταγές ΔΝΤ που επιδιώκουν να κλείσουν οι «επιχειρήσεις ζόμπι», όπως τις αποκαλούν. Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση.

Μιλήσατε για προοδευτική κυβέρνηση… ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα σας για διάλογο. Θα συνεχίσετε την προσπάθεια προσέγγισης;

Η επιλογή μας για απλή αναλογική ήταν συνειδητή απόφαση επιδίωξης συνεργασιών με τις προοδευτικές δυνάμεις. Και δεν πρόκειται για ευκαιριακή, αλλά στρατηγική επιλογή, που αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη. Μόνον μια ευρεία συμμαχία των προοδευτικών, δημοκρατικών, αντι-νεοφιλελεύθερων δυνάμεων μπορεί να ανατρέψει το σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και να ξαναφέρει την ΕΕ στο δρόμο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ανάλογα και στην Ελλάδα, είναι αναγκαία μια αντίστοιχη συστράτευση, για να μπει τέλος στην διακυβέρνηση της δεξιάς. Από την ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό θα φανεί η ευθύνη των άλλων δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης απέναντι στους εκλογείς τους, στον ελληνικό λαό αλλά και την ιστορία.

Πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση;

Το αντεργατικό νομοσχέδιο, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της νεοφιλελεύθερης ανασυγκρότησης οικονομίας και κοινωνίας, προς όφελος των λίγων και ισχυρών και σε βάρος των εργαζομένων. Ούτε το ίδιο το ΔΝΤ δεν είχε τολμήσει να επιβάλει μέτρα παρόμοιας αντικοινωνικής έντασης, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις κατακτήσεις δεκαετιών αγώνων, όπως το οκτάωρο. Η κατάργηση του στην πράξη δεν αποτελεί κομματικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά πανκοινωνική ανάγκη.

Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία - Βουλευτής Βόρειου τομέα Β’ Αθηνών

Αρθρογράφος