Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημοσκοπήσεις: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, αλλά προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία

Δημοσκοπήσεις: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, αλλά προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο

• Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε και τα ευρήματα τους παρουσιάζουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον.

Μπροστά η ΝΔ

Η δημοσκόπηση της Alco για το OPEN δίνει σταθερό προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα: 36.9% ΝΔ, 24.1% ΣΥΡΙΖΑ, 7% ΚΙΝΑΛ, 5.5% ΚΚΕ, 4.6% Ελληνική Λύση, 3.6% ΜέΡΑ25, 1.6% Πλεύση Ελευθερίας και 11.5% αναποφάσιστοι.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, το 40% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 22% τον Αλέξη Τσίπρα, και το 32% «κανέναν από τους δύο».

Στην έρευνα της Prorata για την Εφ.Συν, η ΝΔ προηγείται, αυξάνοντας τη δύναμή της από το 33% του Απριλίου σε 34,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «τσιμπά» την ίδια περίοδο μόλις μισή μονάδα (από 24 σε 24,5%). Το ΚΙΝΑΛ είναι στο 7%, το ΚΚΕ στο 4%, η Ελληνική Λύση στο 3% και το ΜέΡΑ 25 στο 2,5%.

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Σύμφωνα με την Prorata, με το κυβερνητικό έργο της ΝΔ είναι ικανοποιημένο μόλις το 38% των ερωτηθέντων και δυσαρεστημένο το 62%.

Προβληματισμένο για την κατεύθυνση της οικονομίας της χώρας είναι το 68%, ενώ το 36% εκφράζει απογοήτευση, και το 35% θυμό για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην παρούσα συγκυρία…

Το 61% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας και μόλις το 39% θετικά. «Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα μέτρα που υλοποιεί» υποστηρίζει το 63%.

Στη δημοσκόπηση της Alco, στην ερώτηση «δύο χρόνια μετά τις εκλογές είστε πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση;», το 32% απάντησε «καθόλου», το 24% «λίγο» (σύνολο 56%), ενώ το 22% απάντησε «αρκετά» και το 19% «πολύ» (σύνολο 31%).

Με βάση τα παραπάνω, κάποιος μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί πως γίνεται η ΝΔ από τη μία να μην ικανοποιεί τον κόσμο, και από την άλλη να προηγείται με τόσες μονάδες. Η απάντηση βρίσκεται στην ίδια δημοσκόπηση.

Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση» οι απαντήσεις ήταν οι εξής: 46% «καθόλου», 27% «λίγο», 18% «αρκετά» και 4% «πολύ».

Σύγκριση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Alco, οι πολίτες συγκρίναν τα δύο κόμματα και οι απαντήσεις τους έχουν πολύ ενδιαφέρον… Είναι καλύτερη ή χειρότερη η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ανά τομέα;

ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ: 23% χειρότερη, 27% ίδια, 44% καλύτερη.

ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ: 33% χειρότερη, 19% ίδια, 40% καλύτερη.

ΥΓΕΊΑ: 36% χειρότερη, 22% ίδια, 37% καλύτερη.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΌ: 27% χειρότερη, 29% ίδια, 35% καλύτερη.

ΠΑΙΔΕΊΑ: 33% χειρότερη, 24% ίδια, 34% καλύτερη.

ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ: 24% χειρότερη, 29% ίδια, 30% καλύτερη.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΆ: 46% χειρότερη, 23% ίδια, 23% καλύτερη.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ: 39% χειρότερη, 33% ίδια, 21% καλύτερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στα εργασιακά τη ΝΔ, αφού όπως φαίνεται ο κόσμος αναγνωρίζει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και εναντιώνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Τα πολλά πρόσφατα κρούσματα εγκληματικότητας έχουν επίσης στοιχίσει στη ΝΔ, σε έναν τομέα όπου παραδοσιακά η δεξιά είχε το πάνω χέρι.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέτει το περιβάλλον ως προτεραιότητά του όμως φαίνεται πως υστερεί σε αυτόν τον τομέα.

Περίπου ίδια είναι τα ποσοστά σε Υγεία και Παιδεία…

Όπως έχουμε γράψει στην Κυριακάτικη Kontranews, o Αλέξης Τσίπρας την περίοδο όπου η πανδημία χτυπούσε κόκκινο, είχε επιλέξει να κρατά μια πιο ήπια αντιπολιτευτική στάση. Μια στρατηγική που έχει αλλάξει τώρα. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα συστρατευθεί μαζί του η πλειοψηφία του αντικυβερνητικού μπλοκ.

Βεβαίως οι δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, με την ηγεσία του κόμματος να δέχεται εσωκομματική κριτική. Τελευταίο ηχηρό παράδειγμα, το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου στο tvxs με τον τίτλο «Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;»:

«Παρά το 31,5% τον Ιούλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τους πολίτες που γυρίζουν σταδιακά την πλάτη τους στην κυβέρνηση -γιατί αυτό δείχνουν όλες οι ποιοτικές μετρήσεις που έχουν σχεδόν πανικοβάλει το Μαξίμου για την επερχόμενη καταιγίδα- αλλά αντί να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ γυρνούν στον καναπέ τους» λέει ο ευρωβουλευτής και καλεί την ηγεσία του κόμματος να πάρει πρωτοβουλίες…

Προνόμια και απαγορεύσεις

Σύμφωνα με την Prorata, το 48% λέει ότι oι διευκολύνσεις και τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους είναι «μια κακή και διχαστική λύση για την κοινωνία». Το 27% απαντά ότι «αν και δεν αποτελούν την καλύτερη λύση, τη δεδομένη στιγμή αποτελούν τη μόνη» και μόλις το 24% τη βρίσκει μια «καλή και έξυπνη λύση».

Στη δημοσκόπηση της Alco, το 54% θεωρεί ότι οι απαγορεύσεις για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι είναι «απαραίτητες» για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ το 39% υποστηρίζει ότι συνιστούν «αδικαιολόγητο διχασμό της κοινωνίας».

Αρθρογράφος