Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημοκρατία του αυταρχισμού και των απολύσεων

Δημοκρατία του αυταρχισμού και των απολύσεων

Της Ελένης Τσερεζόλε

Ημέρα Δημοκρατίας η σημερινή και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει εμπράκτως το πώς την εννοεί: δημοκρατία του αυταρχισμού και των απολύσεων. Η τροπολογία που έφερε, κυριολεκτικά στα μουλωχτά στη Βουλή ανοίγει το δρόμο για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέρα από τους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.

Πλέον με αυτή τη σκανδαλώδη τροπολογία, υπό τη μορφή των «νομοτεχνικών βελτιώσεων», που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, την ώρα μάλιστα που στο βήμα της Βουλής μιλούσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γ. Ραγκούσης, επεκτείνεται, και μάλιστα παρακάμπτοντας τη Βουλή αφού θα αρκεί κοινή απόφαση υπουργών, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλους κλάδους! Αυτό έγινε με την αφαίρεση της αναφοράς που εξειδίκευε τις κατηγορίες εργαζομένων που θα ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην παράγραφο 7 του άρθρου 2 της τροπολογίας.

Αυταρχική επιβολή εκεί όπου χρειάζεται πειθώ, παιδαγωγία, κοινωνική αλληλεγγύη. Σε συνδυασμό μάλιστα με το αγαπημένο θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκης: τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στις οποίες είχε ήδη ξεχωρίσει –ως ο «υπουργός των απολύσεων», όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Όταν η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ασκούσε καταλυτική κριτική στο σύστημα αξιολόγησης-απολύσεων, μιλώντας για επαναφορά του κομματικού και πελατειακού κράτους.

Η «επιστροφή» του Κ. Μητσοτάκη από τη θέση του πρωθυπουργού έχει ήδη αρνητικές συνέπειες στην εργασία και τους εργαζόμενους, όπως μαρτυρά και ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος. Και ο κ. Πρωθυπουργός δεν σταματά, όπως δείχνει η τροπολογία της... τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Α. Ξανθός και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, κατήγγειλαν τον πραξικοπηματικό αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, που πυροδοτεί «την ανασφάλεια και τον διχασμό της κοινωνίας». Σε ώτα μη ακουόντων βεβαίως αφού οι κρατούντες εφαρμόζουν το ταξικό πρόγραμμά τους, με το εμβόλιο να είναι άλλο ένα πρόσχημα για την επιβολή του...

Αρθρογράφος