Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσοχή, 4ο Μνημόνιο στο βάθος

Προσοχή, 4ο Μνημόνιο στο βάθος

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

 

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η στάση της ΝΔ που ουδέποτε δεσμεύθηκε για τη διατήρηση των μέτρων ελάφρυνσης, κλείνοντας το μάτι για ακύρωσή τους, άνοιξαν την όρεξη σε ακραίους να αμφισβητήσουν τόσο τα μέτρα ελάφρυνσης όσο και συνολικά την πορεία ανάπτυξης με παράλληλη κοινωνική στήριξη. Να αμφισβητήσουν δηλαδή ένα προς ένα όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν επιτευχθεί εδώ και 4 χρόνια.

Aμέσως μετά από την ευρωκάλπη, η Goldman Sachs προέβλεπε σε ανάλυση της πως «Το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, μείωσης στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών (sic) εξαφανίζεται με μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε την όρεξη σε αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας του 2010-2014. Έφθασαν στο σημείο να μιλούν στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι το οποίο έχει να πέσει στο τραπέζι από τότε που ήταν υπουργός των απολύσεων ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Για την Ιστορία, η Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί γι’ αυτό και είχαμε υπερπλεόνασμα και κοινωνικά μερίσματα.  Αναγνωρίζει, μάλιστα,  η Κομισιόν ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το Φθινόπωρο. Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο, που συνήθως πέφτει μέσα, εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί. ‘Αλλωστε το οικονομικό επιτελείο έπεφτε μέσα στις προβλέψεις του για ανάπτυξη, γι’αυτό έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη. Αυτό είχε να συμβεί στην Ελλάδα 15 χρόνια. Αρνητικό πρόσημο στην οικονομία έχουμε να δούμε από το 2016. 

Αυτό που ενοχλεί λοιπόν, επί της ουσίας, είναι το μείγμα πολιτικής  που ενισχύει κοινωνικές δαπάνες και προχωρά σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις όπως έγινε χθες με την κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου.

Κάποιοι σχεδιάζουν να μας γυρίσουν πίσω στα Μνημόνια. Χτίζουν ήδη το αφήγημα για το 4Ο Μνημόνιο.  Μία ματιά στα χθεσινά πρωτοσέλιδα μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο.

Αρθρογράφος