Skip to content

Έρχεται ύφεση στη Γερμανία και φόβοι για κοινωνική αναταραχή

Μόλις τρεις μήνες έχει στη διάθεσή της η Γερμανία προκειμένου να λάβει μέτρα για να αποτρέψει μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω της μείωσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως διαπιστώνει το Bloomberg, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς άργησε να αντιδράσει μετά τις πρώτες πιέσεις από τη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Τώρα οι πόλεις στη Γερμανία μειώνουν τον φωτισμό και το ζεστό νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την καταστροφή.

Το προεδρικό μέγαρο της Γερμανίας στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα, η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους των πισινών και των γυμναστηρίων της και οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν καταφύγια θέρμανσης για να προστατεύουν τους ανθρώπους από το κρύο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή μιας κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μπορεί να είναι ακόμα η κορύφωση του καλοκαιριού, αλλά η Γερμανία έχει λίγο χρόνο να χάσει για να αποτρέψει μια έλλειψη ενέργειας αυτόν τον χειμώνα που θα ήταν άνευ προηγουμένου για μια ανεπτυγμένη χώρα. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αισθάνεται την πίεση από από τις περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου, ωστόσο καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στα καύσιμα για τη θέρμανση.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς άργησε να αντιμετωπίσει την ευπάθεια της Γερμανίας. Μόλις πρόσφατα έθεσε στόχους για τη μείωση της ζήτησης καθώς οι προσπάθειες για εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών υπολείπονται.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες και επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε ο Robert Habeck, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη μετακύλιση των αυξήσεων κόστους από τις εταιρείες ενέργειας στους καταναλωτές. «Αλλά είμαστε μια ισχυρή χώρα και μια ισχυρή δημοκρατία. Αυτά είναι καλές προϋποθέσεις για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», όπως είπε.

Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να διατηρήσει τις ζωτικής σημασίας ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε ελάχιστα επίπεδα όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι οι ελλείψεις για την περιοχή πιθανότατα θα συνεχιστούν, με τις τιμές του φυσικού αερίου για κάθε χρόνο να ανεβαίνουν έως το 2025 και να έχουν ήδη σημειώσει ρεκόρ.

Ο περιορισμός και η ύφεση διαφαίνονται για τη Γερμανία και οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για κοινωνική αναταραχή εάν η έλλειψη ενέργειας ξεφύγει από τον έλεγχο. Η χώρα δεν μπορεί να υπολογίζει καν στη Γαλλία, όπου οι ελαττωματικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες επιδεινώνουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία – ιστορικά ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλύπτει περίπου το 40% της ζήτησης – μείωσε σταδιακά τις παραδόσεις ως προφανή αντίποινα κατά των κυρώσεων. Η πρόκληση της ΕΕ είναι να διατηρήσει τη ροή της ενέργειας πέρα ​​από τα σύνορα σε μια δοκιμασία της ενότητας του μπλοκ και της αποφασιστικότητάς του να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος επιβλέπει την ενεργειακή πολιτική, για να γεφυρώσει το χάσμα, το υπουργείο του επέτρεψε τη επαναλειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σε μια οπισθοδρόμηση των προσπαθειών για το κλίμα και συνιστά στους Γερμανούς να εγκαταστήσουν αποτελεσματικές κεφαλές ντους και να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή