Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Το πολιτικό σκηνικό μετά τη ΔΕΘ

Της Γεωργίας Κουτσούκου από την Κυριακάτικη Kontranews

Η φετινή ΔΕΘ διεξήχθη με όρους καθαρά προεκλογικούς. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής «ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» υποστηρίζοντας πως «όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια», σημειώνοντας παράλληλα πως «στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου». Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» έθεσε διλήμματα όπως «δημοκρατία ή απολυταρχία», «δημοκρατία ή ολιγαρχία», «δημοκρατία ή οικογενειοκρατία», «κράτος ή παρακράτος», επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί επιτευχθεί μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής «που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, για να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο, αφού πρώτα έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ανακοίνωσε 21 μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δισ. ευρώ τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 50 δις που έχουν ήδη διατεθεί κατά την περίοδο των κρίσεων. Μεταξύ άλλων εξήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ, την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023 καθώς και των συντάξεων για τους συνταξιούχους με χαμηλή ή μικρή προσωπική διαφορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του παρουσίασε ένα πακέτο με βασικό άξονα την αύξηση μισθών και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για να ανασάνει η κοινωνία και η παραγωγή. Αναφέρθηκε στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, στην επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και την επαναφορά της 13ης σύνταξης ενώ μίλησε για την θέσπιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για την εργασία και τη μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα.

Το κεντρικό αφήγημα του συνεδρίου της ΝΔ «Σταθερότητα – Συνέχεια – Συνέπεια» παραμένει. Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν σαφής και κατηγορηματική: «δεν είμαι κωλοτούμπας!». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει στην πολιτική αξιοπιστία, την συνέπεια, και τη διαχειριστική αποτελεσματικότητα. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την «πολιτική αλλαγή» με προοδευτική συμμαχία αποκλείοντας κατηγορηματικά το σενάριο μίας «κυβέρνησης ηττημένων». Προσπαθεί να συσπειρώσει την «αντιδεξιά» ψήφο παραμένοντας προσηλωμένος σε μία μειοψηφική ατζέντα, αφού η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ των αμυντικών εξοπλισμών, της αυστηροποίησης του μεταναστευτικού και της πανεπιστημιακή αστυνομίας.

Μετά την παρουσία των αρχηγών στη ΔΕΘ και δεδομένης της μακράς προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, το πολιτικό σκηνικό για την ώρα φαίνεται να παραμένει το ίδιο. Είναι βέβαιο πως αμφότεροι οι αρχηγοί συνεχίζουν να στοχεύουν στον μεσαίο χώρο.

Ο Πρωθυπουργός δίνει μεγαλύτερο βάρος στην τήρηση του προεκλογικού προγράμματος το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες τις περιόδου. Εντοπίζει κενά ή αστοχίες και προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις, όπως στο πρόγραμμα στέγασης για νέους και ζευγάρια που σε συνέντευξή του ανέφερε ότι υπάρχει η πρόθεση για την επέκταση του. Στον αντίποδα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει έντονα το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκη του 2014. Παρά την 5ετή κυβερνητική εμπειρία γίνεται ήδη λόγος για το πόσο ρεαλιστικό και κοστολογημένο είναι. Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα πείσει τους ψηφοφόρους, αφού η «κωλοτούμπα» του 2015 έχει τραυματίσει την αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα. Συνέχισε να διαστρεβλώνει ακόμα και το θέμα του φερόμενου ως νεκρού παιδιού στον Έβρο, την ίδια ώρα που η ΜΚΟ που ανέδειξε το θέμα ζήτησε συγγνώμη. Ούτε οι επιπτώσεις από την διεθνή συγκυρία και τις συνεχόμενες κρίσεις, αλλά ούτε και η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, έχουν τραυματίσει την σχέση εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες με βάση και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Το γιατί είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη σε κάθε περίπτωση για ακόμα μία φορά δίνεται στο Κέντρο και η απλή αναλογική μπορεί να επιφέρει εκπλήξεις.

* Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας και Τύπου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή