Στράτος Σιμόπουλος: Ευάλωτος επαγγελματίας υπάρχει; Σίγουρα ναι

Μοιραστείτε το
*του Στράτου Σιμόπουλου, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ
Η χρηµατοπιστωτική κρίση της προηγούµενης δεκαετίας είχε ως αποτέλεσµα την ραγδαία αύξηση των κόκκινων δανείων. Μια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν το 2019 ανέλαβε την εξουσία, ήταν ακριβώς αυτό το πρόβληµα.
Εντελώς υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά, σήµερα, στην πώληση των κόκκινων δανείων στις εταιρείες διαχείρισης (servicers) τη στιγµή που η συγκεκριµένη πρακτική νοµοθετήθηκε επί της διακυβέρνησής του, ως αποτέλεσµα του τρίτου αχρείαστου µνηµονίου. Μάλιστα, η τότε νοµοθετική ρύθµιση δεν περιελάµβανε κανένα απολύτως µέτρο για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Τα µόνα µέτρα που είχαν ληφθεί αφορούσαν το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης (servicers) χωρίς, όµως, µετοχικούς περιορισµούς. Μόνοι περιορισµοί ήταν, να µην έχουν οι servicers έδρα σε φορολογικούς παραδείσους και να διαθέτουν υποκατάστηµα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η απουσία των αναγκαίων µέτρων είχε ως αποτέλεσµα servicers, τράπεζες και funds να έχουν σε έναν µεγάλο βαθµό το ίδιο µετοχικό καθεστώς. Γιάννης, λοιπόν, κερνάει και Γιάννης πίνει. Στόχος των servicers, των funds δηλαδή, είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ρευστοποίηση των δανείων και όχι οι µακροπρόθεσµες ρυθµίσεις. Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόµος αποτελεί ένα σηµείο εκκίνησης για την ανακούφιση των ευάλωτων οφειλετών και την εξασφάλιση της διαφάνειας της λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η καινοτόµα πρόταση που κατέθεσα από το βήµα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νοµοσχεδίου µε τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισµός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωµάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράµµατος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις». Πιο συγκεκριµένα, πρότεινα να θεσπιστεί θεσµικά επίσηµα η έννοια του ευάλωτου επαγγελµατία – επιχείρησης. Σύµφωνα µε την πρότασή µου όσοι επαγγελµατίες ή επιχειρήσεις έχουν ρυθµισµένες τις οφειλές τους προς το δηµόσιο, δεν οφείλουν στο προσωπικό τους, έχουν κόκκινα δάνεια αλλά παρ’ όλα αυτά είναι βιώσιµες µε βάση οικονοµικούς δείκτες που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Οικονοµικών, θα πρέπει να ενταχθούν σε µία οµάδα ευάλωτων επαγγελµατιών. Η πρόταση αφορά δάνεια που είναι ήδη κόκκινα και περιλαµβάνει επαγγελµατίες µε τζίρο µέχρι συγκεκριµένο ύψος. Κατ’ αντιστοιχία µε ότι συµβαίνει µε τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι servicers θα υποχρεούνται να αποδεχθούν τις ρυθµίσεις του εξωδικαστικού µηχανισµού όπως αυτές υπολογίζονται αυτόµατα από τον αλγόριθµο.
Επίσης πρότεινα τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εξωδικαστικού συµβιβασµού προς όφελος πάντα των δανειοληπτών µε την αύξηση του ορίου εισοδήµατος στην έννοια του ευάλωτου. Αυτή η διεύρυνση θα αφορά µόνο την έννοια του ευάλωτου για τα κόκκινα δάνεια και όχι για τα επιδόµατα.
Και οι δύο παραπάνω προτάσεις µου κινούνται στην κατεύθυνση της ανακούφισης των ευάλωτων ανεξάρτητα αν πρόκειται για νοικοκυριά ή για επιχειρήσεις και επιχειρηµατίες.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.