«Δική μου προτεραιότητα είναι να φτιάξουμε πρώτα το σπίτι μας, να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ανοιχτό προς την κοινωνία, που θα αξιοποιεί κάθε του στέλεχος και το μήνυμά του θα φτάνει σε όλη την Ελλάδα. Ένα κόμμα που απευθύνεται σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι και ψηφοφόρους της ΝΔ που έχουν απογοητευτεί από τον υπερσυγκεντρωτισμό και την αλαζονεία της Κυβέρνησης», επισημαίνει ο Βουλευτής Α’ Αθηνών και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος.
Προσθέτει πως «μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να μπούμε σε μία συζήτηση για πραγματικές συνεργασίες, που θα έρχονται από τη βάση. Αλλιώς, θα μπούμε σε μια συζήτηση για διαδικασίες και ο κόσμος θα νιώσει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα πραγματικά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια, η ανάπτυξη της οικονομίας, η παιδεία, η υγεία και τα εθνικά θέματα Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να μπούμε σε μία συζήτηση για πραγματικές συνεργασίες, που θα έρχονται από τη βάση. Αλλιώς, θα μπούμε σε μια συζήτηση για διαδικασίες και ο κόσμος θα νιώσει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα πραγματικά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια, η ανάπτυξη της οικονομίας, η παιδεία, η υγεία και τα εθνικά θέματα».
Αναφερόμενος στη Γαλλία και τις πρόσφατες εκλογές, τονίζει πως «αυτό το οποίο συνέβη στη Γαλλία αποτελεί μία «βαθιά ανάσα». Οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν ότι αντιστέκονται στην επέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων και έστειλαν μήνυμα σε όλους, με τη μαζική τους συμμετοχή, πως η ψήφος διαμαρτυρίας δεν είναι λύση. Πιστεύω πως οι προοδευτικές δυνάμεις, για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν, θα πρέπει να αλλάξουν ατζέντα, να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να δώσουμε τις λύσεις που ζητούν».
»Η Γαλλία, από πολλούς, θεωρείται το πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης. Τα όσα συνέβησαν στον δεύτερο γύρο με τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πλήρη ανασύνθεση του προοδευτικού κόσμου ώστε να σταματήσει ο ακροδεξιός εφιάλτης και ταυτόχρονα να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής;
Αυτό το οποίο συνέβη στη Γαλλία αποτελεί μία «βαθιά ανάσα». Οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν ότι αντιστέκονται στην επέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων και έστειλαν μήνυμα σε όλους, με τη μαζική τους συμμετοχή, πως η ψήφος διαμαρτυρίας δεν είναι λύση. Πιστεύω πως οι προοδευτικές δυνάμεις, για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν, θα πρέπει να αλλάξουν ατζέντα, να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να δώσουμε τις λύσεις που ζητούν.
»Συνιστά το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ένα υπόδειγμα συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων;
Για εμένα, η κυριαρχία των προοδευτικών δυνάμεων δεν πρέπει να είναι προϊόν αντίδρασης σε απειλές, αλλά δύναμη έμπνευσης για μια κοινωνία που μπορεί πάλι να ελπίζει ότι μπορεί να χτίσει ένα καλύτερο αύριο. Οφείλουμε να μιλήσουμε στον κόσμο, δείχνοντάς του ένα όραμα για το πού θα βρίσκεται η χώρα σε 3, 5, 10 χρόνια. Και αυτό το όραμα, να πείσουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε πράξη μέσα από θέσεις και προτάσεις, που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Αλλά, μην κάνουμε το λάθος να συσχετίζουμε τα κόμματα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα με τις ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στην Ελλάδα η πρώτη απαίτηση είναι να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και ο τρόπος που διοικείται το κράτος. Αν απογοητεύσουμε αυτή την απαίτηση μιλώντας για το πώς θα εξασφαλίσουμε την εξουσία και τις καρέκλες, τα κόμματα διαμαρτυρίας θα δυναμώσουν και θα έχουμε συμβάλει στη δημιουργία μιας ακραίας δεξιάς, που σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει υπόσταση.
»Έχει αρχίσει ειδικά μετά τις ευρωεκλογές μια εκτεταμένη συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συζήτηση αυτή; Αν εκλεγείτε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μπείτε -και πώς- σε μια τέτοια διαδικασία και συζήτηση;
Δική μου προτεραιότητα είναι να φτιάξουμε πρώτα το σπίτι μας, να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ανοιχτό προς την κοινωνία, που θα αξιοποιεί κάθε του στέλεχος και το μήνυμά του θα φτάνει σε όλη την Ελλάδα. Ένα κόμμα που απευθύνεται σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι και ψηφοφόρους της ΝΔ που έχουν απογοητευτεί από τον υπερσυγκεντρωτισμό και την αλαζονεία της Κυβέρνησης. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να μπούμε σε μία συζήτηση για πραγματικές συνεργασίες, που θα έρχονται από τη βάση. Αλλιώς, θα μπούμε σε μια συζήτηση για διαδικασίες και ο κόσμος θα νιώσει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα πραγματικά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια, η ανάπτυξη της οικονομίας, η παιδεία, η υγεία και τα εθνικά θέματα. Αν νιώσει ο κόσμος ότι δεν συζητούμε αυτά θα θέματα, θα μας γυρίσει την πλάτη και θα έχει δίκιο. Εξάλλου, όταν ακούω σενάρια ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς που οδηγούν σε συγχώνευση κομμάτων, το πρώτο ερώτημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι «Μάλιστα, και πώς θα γίνει ακριβώς;» Απάντηση δεν παίρνω.
»Οι διαδικασίες για νέο Πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ δρομολογήθηκαν. Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό στίγμα; Τι διαφορετικό κομίζετε σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους;
Πρώτον, σχέδιο για τη χώρα. Καιρό τώρα μιλάω για την ανάγκη αλλαγής του διοικητικού μοντέλου της χώρας ως προϋπόθεση αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου. Μόνο με γενναία αποσυγκέντρωση εξουσίας από το Μαξίμου σε θεσμούς όπως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια, οι Συνεταιρισμοί, τα Πανεπιστήμια, θα μπορέσουμε να αναδιανείμουμε τον πλούτο δίκαια. Αυτό, βέβαια, απαιτεί αυστηρό πλαίσιο λογοδοσίας και ελέγχου για κάθε θεσμό, ξέρουμε ακριβώς τα προβλήματα που εμφανίζουν και αντιμετωπίζουν. Δεύτερον, δυνατότητα να δημιουργώ όπου πάω δυνατές ομάδες. Και το χρειαζόμαστε στο ΠΑΣΟΚ, άμεσα, να λειτουργήσουμε ομαδικά, χωρίς αποκλεισμούς, για να μπορέσουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Πράγματι, σε ό,τι έχω καταφέρει, από την επιχείρησή μου που ήταν χρεοκοπημένη και ορθοπόδησε ξανά, μέχρι τον Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, κλήθηκα να συντονίσω μια ομάδα, αποτελούμενη από ανθρώπους εξυπνότερους από εμένα είχαν δεξιότητες σε θέματα που δεν είχα. Τρίτον, γνώση για το πώς λειτουργεί η αγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Και τέταρτον, εμπειρία στα διεθνή και στην κυβερνητική λειτουργία, από την πορεία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
»Στην ομιλία σας στην Κεντρική Επιτροπή είπατε χαρακτηριστικά πως «η αναγέννηση της Ελλάδας» ξεκινάει από την «Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ». Ποιος είναι ο δικός σας οδικός χάρτης, οργανωτικά και πολιτικά, για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ;
Προτεραιότητά μου είναι να «ανοίξει» το κόμμα. Να αγκαλιάσουμε όλους όσοι νοιάζονται για τον τόπο μας και συμμερίζονται το όραμα, τις αρχές και τις αξίες μας. Να στελεχωθούν και να δουλέψουν οι Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις και οι Τομείς Πολιτικής, αξιοποιώντας κάθε στέλεχος, βρίσκοντας νέα ταλέντα, κινητοποιώντας και τους παλιούς Βουλευτές. Να συνδεθούμε ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους Συνεταιρισμούς, τους Συνδικαλιστικούς και Επιστημονικούς Φορείς. Εκεί, δηλαδή, που διατηρεί το κόμμα άμεση σχέση με την κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να δέσουμε τις καλές μας προτάσεις σε ένα συνεκτικό όραμα για τη χώρα, να δουλέψουμε οργανωτικά και επικοινωνιακά, για να φτάσει αυτό το όραμα σε κάθε νοικοκυριό. Από εκεί, να αναδειχθούν στελέχη που θα δουλέψουν για την Αναγέννηση της παράταξης και την αποσυγκέντρωση της εξουσίας.