Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Οι Χιμπακούσα και η Ελλάδα

Tου ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ *

Xιμπακούσα ονομάζονται στα ιαπωνικά οι επιζήσαντες των ατομικών βομβών που ισοπέδωσαν τις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, 6 και 9 Αυγούστου 1945, ημερομηνίες εισόδου της ανθρωπότητας στην πυρηνική εποχή με τον πιο φρικτό τρόπο. Η οργάνωσή τους, Χιντάνκιο, έγινε κεντρικό θέμα πρόσφατα των ΜΜΕ παγκοσμίως, μετά την ανακοίνωση απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2024.
Μέλη της Χιντάνκιο είναι άνδρες και γυναίκες, που έπληξε το ραδιενεργό κύμα, με διαφορετικού βαθμού πληγές, μέχρι του σημείου να μην μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, πολλοί / πολλές εξ αυτών. Αν ήταν ενός έτους το 1945, θα είναι σήμερα 80 ετών, αν το 1940 ήταν 1 έτους, θα είναι 85.
Η διαρκής τραγωδία αυτών των ανθρώπων αποδίδεται στο ντοκιμαντέρ «Η κραυγή της Χιροσίμα», σε κείμενο του αείμνηστου Μιχάλη Περιστεράκη, σκηνοθεσία του Γιάννη Κατωμερή και αφήγηση της Μάνιας Παπαδημητρίου. Ο εκ των εμπνευστών των Μαραθώνιων Πορειών Ειρήνης Περιστεράκης επινόησε τον «Μονόλογο της Χιμπακούσα Τονκάνγκα», που είχε ανέβει και στο θέατρο από την αξέχαστη Ασπασία Παπαθανασίου.
Να θυμηθούμε με την ευκαιρία αυτή ότι ομάδες των Χιμπακούσα έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές, είτε για να λάβουν μέρος συμβολικά σε Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, είτε στην ανθρώπινη ασπίδα ειρήνης γύρω από την Ακρόπολη «κατά της πυρηνικής απειλής, για την ειρήνη, τη ζωή και τον πολιτισμό» στη διάρκεια της κρισιμότατης για τον κόσμο δεκαετίας του 1980.
Επιπλέον τους έχουμε υποδεχθεί στον Πειραιά, δεδομένου ότι στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας έρχεται κάθε χρόνο το «Πλοίο της Ειρήνης» (Peace Boat), που κάνει το γύρο της Γης «για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα». Πρωτοβουλία που γεννήθηκε σε πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, με ταξίδια, αρχικά σε γειτονικές χώρες, με στόχο την αίτηση συγγνώμης για το ιμπεριαλιστικό-κατακτητικό παρελθόν της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Προσθέτω ότι το 2017, μεγάλη ομάδα Χιμπακούσα έγινε δεκτή μαζί με αντιπροσωπεία του ΠΑΔΟΠ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην συνέχεια, έγινε προς τιμής της ειδική συνεδρίαση της Βουλής, με πρωτοβουλία της τότε προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τότε έγινε και σε μένα η τιμή να μιλήσω πρώτη φορά από το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, για να συστήσω τους διακεκριμένους επισκέπτες μας.
Ισχυρότατος ο δεσμός μου με την οργάνωση Χιντάνκιο που με είχε προσκαλέσει το 1991 στην Ιαπωνία, προσφέροντας φιλοξενία στο Τόκιο, Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Επίσκεψη που είχε συμπέσει με τις ετήσιες παγκόσμιας εμβέλειας εκδηλώσεις στις δύο μαρτυρικές Ιαπωνικές πόλεις. Αξέχαστη εμπειρία, διότι αν οι ακτιβιστές της ειρήνης δεν επισκεφθούν τα μουσεία ειρήνης στις δύο αυτές πόλεις, δεν θα νιώσουν σε βάθος τι σημαίνει πυρηνική απειλή και πυρηνικός πόλεμος.
Μεγάλο επίτευγμα, λοιπόν, και ισχυρότατο το μήνυμα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης 2024 στην οργάνωση Χιντάνκιο και τους Χιμπακούσα, που γυρίζοντας τον κόσμο, αναδεικνύονται σε αγγελιοφόρους της ειρήνης. Αποτελούν έτσι την πιο αυθεντική και βροντερή φωνή προειδοποίησης και εγρήγορσης κατά της πυρηνικής απειλής, που επανήλθε στο προσκήνιο με τον εντελώς απαράδεκτο και αδικαιολόγητο πόλεμο της κυβέρνησης Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Άλλοτε, από την Μόσχα εκπέμπονταν μηνύματα πυρηνικού αφοπλισμού, σήμερα δυστυχώς, απειλές για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, που ούτε οι ΗΠΑ έχουν αποκηρύξει.

*Yπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή