Μαριάννα Τσίχλη: Στις 9 Ιούνη, ψήφος για πραγματική αντιπολίτευση σε Ελλάδα και Ευρώπη!
* Γραμματέας Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά

Μοιραστείτε το
Tης ΜΑΡΙΑΝΑΣ ΤΣΙΧΛΗ *
Για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που βιώνει τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το μεγάλο ερώτημα της περιόδου είναι αν υπάρχει αντιπολίτευση, που να μπορέσει να σταματήσει το ξήλωμα των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτη, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Τα ποσοστά της στις περσινές βουλευτικές εκλογές και, κυρίως, ο αποδεκατισμός της αντιπολίτευσης της δίνουν αυτήν την αυτοπεποίθηση.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φέρει για ψήφιση μεταρρυθμίσεις που αποτελούν για δεκαετίες ευσεβείς πόθους των απανταχού νεοφιλελεύθερων: διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ιδιωτικά πανεπιστήμια, πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εξώσεων, καταστρατήγηση της 5ήμερης εργασίας και του 8ώρου. Επιχειρήσεις κολοσσοί παρουσιάζουν ιστορικά υψηλά κερδών, ενώ η κοινωνία μαστίζεται από την ακρίβεια. Ο τρόπος αυτός διακυβέρνησης αφήνει διαβρωτικά αποτελέσματα. Η συνταγματική εκτροπή και η πρωτοφανής παρέμβαση στο δικαστικό μηχανισμό για να εμποδιστεί η απόδοση ευθυνών για εγκλήματα, όπως τα Τέμπη και οι υποκλοπές, καθιστούν την συνέχιση της ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης Μητσοτάκη επικίνδυνη.
Σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι λαοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτωχοποίησης και της πλήρους διάλυσης κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους, σε μια ΕΕ η οποία λειτουργεί αποκλειστικά ως μηχανισμός επιβολής πολιτικών και αλλοίωσης των δημοκρατικών λειτουργιών στα κράτη – μέλη. Σε αυτό το έδαφος εμφανίζεται η φασιστική απειλή.
Ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα ξεφυτρώνουν απειλώντας τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, των προσφύγων, των ευάλωτων. Για καλύψουν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, δεν διστάζουν να υιοθετούν πρακτικές που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές εποχές: δίωξη και λογοκρισία διανοουμένων που μιλούν για την ειρήνη, όπως έγινε με το Γιάνη Βαρουφάκη στη Γερμανία, ποινικοποπίηση της δράσης του αντιπολεμικού και αριστερού κινήματος, όπως έγινε με τα στελέχη του κόμματος του Μελανσόν στη Γαλλία.
Απέναντι στην επίθεση αυτή δεν μπορεί να συγκροτήσει αντιπολίτευση μια λογική διαφοροποίησης στα σημεία, με την αποδοχή του νεοφιλελεύθερου «ιερού δισκοπότηρου». Η τραγικότητα της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ το αποδεικνύει. Η αντιπολίτευση μπορεί να έρθει από τις πραγματικές διεκδικήσεις της κοινωνίας, από τον κόσμο της δουλειάς, τη νεολαία, από τους ανθρώπους που ζουν τις πραγματικές επιπτώσεις των πολιτικών αυτών. Από τις δυνάμεις της αγωνιζόμενης αριστεράς. Τα γνωστά δαιμόνια της διάσπασης της αριστεράς δεν βοηθούν. Λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την απογοήτευση και την αποδοχή της κατάστασης ως αναπότρεπτης.
Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25- Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά έχει τη θέληση να λειτουργήσει αντίρροπα. Μπορεί να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης για να φτιαχτεί πραγματική αντιπολίτευση που θα σταθεί απέναντι. Είναι μια δύναμη που συγκρούεται, με πραγματικές προτάσεις για την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, με παθιασμένη υποστήριξη της ειρήνης και των δικαίων του Παλαιστινιακού λαού που απειλείται με γενοκτονία, με διαχρονικούς αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες, για τα κοινωνικά δικαιώματα, για ισότητα.
Αλλά είναι και μια δύναμη που απευθύνει κάλεσμα ενότητας σε δυνάμεις και ανθρώπους της αριστεράς, τα κινήματα, τον κόσμο που τόσα χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές Μητσοτάκη για να συγκροτηθεί πραγματική αντιπολίτευση στον τόπο. Μια αντιπολίτευση που θα διαρρήξει το γενικό σιωπητήριο της συναίνεσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τη βιτρίνα της συναίνεσης στην εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού. Μια δύναμη που μπορεί να βάλει τη φωνή των πραγματικών ανθρώπων, τη φωνή της ειρήνης, στα ευρωπαϊκά διευθυντήρια και να αλλάξει την αντιδραστική ροπή στην ελληνική πολιτική σκηνή.
* Γραμματέας Λαϊκής Ενότητας –
Ανυπότακτη Αριστερά
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.