Μαρία Ωραιοζήλη-Κουτσουπιά: Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως δύναµη ευθύνης και ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Στέλεχος Νέας Δηµοκρατίας

Μοιραστείτε το
Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
«Η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται σε σταθερή εγρήγορση ως προς την προάσπιση των εθνικών συµφερόντων. Δεν παρασύρεται από εντυπώσεις ή επικοινωνιακούς ελιγµούς τρίτων, αλλά ενεργεί µε συνέπεια και στρατηγική προσήλωση», επισηµαίνει το στέλεχος της ΝΔ και Διδάκτωρ Νοµικής ΕΚΠΑ, Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά. Αναφερόµενη στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης επισηµαίνει πως «το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι κορυφαίας στρατηγικής σηµασίας για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ανατολικής Μεσογείου και την εδραίωση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόµβου. Είναι έργο προστατευόµενο από το Διεθνές Δίκαιο, δεν απαιτεί αναγνώριση ή άδεια από τρίτες χώρες, και εξελίσσεται εντός του θεσµικού πλαισίου της ΕΕ». Προσθέτει πως «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προγραµµατίζει τις επόµενες φάσεις υλοποίησης µε ακρίβεια, σοβαρότητα και σεβασµό στο διεθνές νοµικό καθεστώς. Δεν υπαναχωρεί αλλά ούτε και βιάζεται. Αντίθετα, ενισχύει τον ρόλο της ως δύναµη ευθύνης και ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Για τον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ – Κίνας επισηµαίνει ότι όλο αυτό έχει προκαλέσει συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην παγκόσµια οικονοµία και προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, σε πλήρη συντονισµό µε την Ευρωπαϊκή Ένωση, εργάζεται για την προστασία των επιχειρήσεων και των εξαγωγών».
»Η αναµενόµενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραµπ στην Άγκυρα θα αναβαθµίσει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, µε ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εθνικά µας συµφέροντα;
Η επίσκεψη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ στην Τουρκία, εφόσον τελικά πραγµατοποιηθεί -καθώς ακόµη δεν έχει επισήµως επιβεβαιωθεί- εκτιµάται πως θα έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των διµερών σχέσεων ΗΠΑ–Τουρκίας. Η Άγκυρα, σε µια κρίσιµη συγκυρία, επιδιώκει να ανακτήσει την επιρροή της στους δυτικούς θεσµούς και να επαναπροσδιορίσει τη γεωπολιτική της θέση.
Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, βρίσκεται σε σταθερή εγρήγορση ως προς την προάσπιση των εθνικών συµφερόντων. Δεν παρασύρεται από εντυπώσεις ή επικοινωνιακούς ελιγµούς τρίτων, αλλά ενεργεί µε συνέπεια και στρατηγική προσήλωση. Ένα πρόσφατο παράδειγµα αυτής της στάσης είναι η πρόοδος στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασµό, µε σεβασµό στο Διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί και ενισχύει τις στρατηγικές της συµµαχίες µε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και µε τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ο ρόλος της αναβαθµίζεται διαρκώς, εδραιώνοντάς την ως αξιόπιστο πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
»Το κόστος από τον παγκόσµιο εµπορικό πόλεµο µε τους δασµούς, κατά πόσο θα επηρεάσει την ελληνική οικονοµία;
Ο εντεινόµενος εµπορικός πόλεµος, κυρίως µεταξύ Ηνωµένων Πολιτειών και Κίνας, δηµιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην παγκόσµια αγορά. Η πρόσφατη εξαγγελία της αµερικανικής κυβέρνησης περί επιβολής νέων δασµών έως και 245% σε κινεζικά προϊόντα επιβεβαιώνει την όξυνση της αντιπαράθεσης και το βάθος της στρατηγικής σύγκρουσης µεταξύ των δύο υπερδυνάµεων.
»Η Ελλάδα, αν και δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, είναι αναπόφευκτο να επηρεαστεί έµµεσα, µέσω των επιπτώσεων στους ευρωπαίους εµπορικούς της εταίρους. Οποιαδήποτε διατάραξη στην αλυσίδα εφοδιασµού ή στην ευρωπαϊκή µεταποίηση µπορεί να επηρεάσει την εγχώρια οικονοµία;
Η ελληνική κυβέρνηση, σε πλήρη συντονισµό µε την Ευρωπαϊκή Ένωση, εργάζεται για την προστασία των επιχειρήσεων και των εξαγωγών, ενισχύοντας την εσωτερική παραγωγή και επενδύοντας σε καινοτοµία και ψηφιακή µετάβαση. Στρατηγική επιδίωξη παραµένει η διαφοροποίηση των αγορών-στόχων και η ενδυνάµωση της ελληνικής οικονοµικής ανθεκτικότητας απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις.
»Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην έκδοση NAVTEX για να συνεχιστούν οι εργασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ;
Η NAVTEX αποτελεί διεθνές σύστηµα µετάδοσης ναυτιλιακών και µετεωρολογικών προειδοποιήσεων, σχεδιασµένο να εξυπηρετεί αποκλειστικά σκοπούς ναυτικής ασφάλειας. Η χρήση του υπόκειται σε αυστηρό ρυθµιστικό πλαίσιο, και η αυθαίρετη ή µη αναγκαία έκδοση σχετικών αγγελιών µπορεί να οδηγήσει σε εσφαλµένα πολιτικά ή στρατιωτικά συµπεράσµατα.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι κορυφαίας στρατηγικής σηµασίας για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ανατολικής Μεσογείου και την εδραίωση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόµβου. Είναι έργο προστατευόµενο από το Διεθνές Δίκαιο, δεν απαιτεί αναγνώριση ή άδεια από τρίτες χώρες και εξελίσσεται εντός του θεσµικού πλαισίου της ΕΕ.
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προγραµµατίζει τις επόµενες φάσεις υλοποίησης µε ακρίβεια, σοβαρότητα και σεβασµό στο διεθνές νοµικό καθεστώς. Δεν υπαναχωρεί αλλά ούτε και βιάζεται. Αντίθετα, ενισχύει τον ρόλο της ως δύναµη ευθύνης και ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας πλήρως την ευρωπαϊκή διπλωµατική ισχύ και την ισχυρή περιφερειακή της παρουσία.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.