Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Κι όμως, συνδέονται

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΝΑ

 

Ότι δεν ετεροπροσδιορίζονται οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, από άλλα συμμαχικά σχήματα ή τη στάση άλλων χωρών, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του, στην Αίγυπτο.

Κατανοούμε την ανάγκη της υπογράμμισης, από την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και το γνωρίζουν όλοι. Αυτή άλλωστε η επίσκεψη έγινε λίγο μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία, με την ανταλλαγή πρεσβευτών και μάλλον δεν πρόκειται για σύμπτωση.

Ακόμη άλλωστε και όταν οι σχέσεις Άγκυρας-Καΐρου είχαν διαταραχθεί, ο πρόεδρος της χώρας, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τηρούσε μια προσεκτική στάση, αποφεύγοντας οτιδήποτε μπορούσε να τις επιδεινώσει, προσβλέποντας προφανώς σε μια μελλοντική αποκατάσταση. Όπως και έγινε.

Το αντιληφθήκαμε πολύ καλά, κατά τις συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ των δύο χωρών, όταν υποχρεωθήκαμε σε συμβιβασμούς, όπως η αποδοχή μειωμένης επήρειας, στην περιοχή του Καστελόριζου, που μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας, στο εγγύς μέλλον, ακριβώς με το βλέμμα (της αιγυπτιακής ηγεσίας) στραμμένο προς την Άγκυρα.

Η συγκυρία επίσης, στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή μας, δεν είναι αδιάφορη, υπογραμμίζοντας ακόμη περισσότερο το σημαντικό χαρακτήρα της επίσκεψης.

Όπως η ευθεία πρόκληση της Αλβανίας, με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, που δε δείχνει καν να πτοείται από τη δυνατότητα άσκησης βέτο εκ μέρους της χώρας, στην ενταξιακή της διαδικασία.

Την ίδια ώρα, που στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατατίθεται τροπολογία για τη δυνατότητα δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε νησιά του Αιγαίου. Λέγεται πως η τροπολογία αφορά σε νησιά, όπως η Λήμνος και η Σκύρος, για τα οποία γινόταν συζήτηση το προηγούμενο διάστημα, με εμπλοκή και της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον πάντα καλά ενημερωμένο, ειδικά για τέτοια θέματα, διευθυντή της ΕΣΤΙΑΣ, Μανόλη Κοττάκη, το αίτημα επανέρχεται μετά την τραυματική εμπειρία, από την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, στη Νέα Αγχίαλο, κοντά σε ΝΑΤΟϊκή βάση. Τίθενται δε και καίρια ερωτήματα, όπως αν θα ζητηθούν επιτέλους ανταλλάγματα, κυρίως έναντι της απροκάλυπτης τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και αν η παρουσία των αμερικανικών βάσεων, θα συνδυαστεί έμμεσα και έντεχνα, με τυχόν μείωση του εγχώριου «στρατιωτικού αποτυπώματος», στα νησιά μας, όπως είχε αξιώσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας προφανώς κατά νου, τη σχετική απαράδεκτη αξίωση της Άγκυρας.

Θέλουμε δε, να πιστεύουμε ότι δεν έχει βάση η πληροφορία που δημοσιεύεται στο ίδιο, ότι μέρος των οπλικών συστημάτων, που βρίσκονταν στην περιοχή, προορίζονταν για το μέτωπο της Ουκρανίας.

Τη στιγμή μάλιστα που οι εξελίξεις στην περιοχή, ενισχύουν τους χειρότερους φόβους, για επικίνδυνη εξάπλωση του πολεμικού θεάτρου. Οι επιθέσεις, επί παραδείγματι, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο κέντρο της Μόσχας, με έμμεση παραδοχή του Κιέβου, για την εμπλοκή του, ενέχουν, για όσους δεν αεροβατούν, σοβαρούς κινδύνους γενικότερης κλιμάκωσης.

Η Αίγυπτος άλλωστε βρίσκεται πολύ κοντά στο αφρικανικό κέρας, όπου μαίνεται ένας ακήρυχτος «πόλεμος», μεταξύ των δύο, διαμορφωμένων πλέον, ψυχροπολεμικών μπλοκ. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Νίγηρα άλλωστε, είναι απολύτως ενδεικτικές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή