Η Αγκυρα βιάζεται για διαπραγμάτευση με την Αθήνα, ο Μητσοτάκης κερδίζει χρόνο

«Ελάτε εσείς ή καλέστε εμένα στην Αθήνα να τα λύσουμε» και «ας αξιοποιήσουμε από κοινού τον πλούτο του
Αιγαίου» δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πάγια πρόσκληση του Ερντογάν προς τον Μητσοτάκη για απευθείας διαπραγμάτευση χωρίς μεσάζοντες, χωρίς προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κυρίως δε πηγαίνει απευθείας στο επίμαχο θέμα που είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Ακάρ έχει μιλήσει για συνεκμετάλλευση κάτι που ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αρνείται ότι στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Ακαρ, ειπώθηκε κάτι τέτοιο.
Το βασικό όμως είναι ότι η Αθήνα δεν βιάζεται να διαπραγματευθεί, όπως η Αγκυρα.
Η Αγκυρα επανέρχεται στο θέμα της απευθείας διαβούλευσης με την Αθήνα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στη συνάντηση Ερντογάν Μητσοτάκη. Για μία ακόμη φορά οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα μεταξύ τους, πρακτικά μέσω των δικών τους διπλωματικών συμβούλων. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι ο άνθρωπος του Ερντογάν ο οποίος συνομιλούσε με την διπλωματική σύμβουλο του Ελληνα πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, η οποία όμως αναχώρησε ήδη για τη νέα της θέση στην Ρώμη. Την αντικατέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου η Αννα-Μαρία Μπούρα. Η οποία προφανώς θα είναι η συνομιλητής του Καλίν το επόμενο διάστημα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τεράστιες αλλαγές ισορροπιών που δημιουργεί, έφερε τα θέματα της αξιοποίησης της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο στην επικαιρότητα με επιτακτικό τρόπο.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, οπως και όλες οι χώρες της περιοχής (Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτος κ.α.) βιάζονται πλέον να αξιοποιηθούν οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου και συγχρόνως να αρχίσει η κατασκευή αγωγών ή άλλων δρόμων (καλώδια κ.λπ.) για την μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη.
Η θέση της Τουρκίας και στο Ουκρανικό, η σχέση της και με την Ρωσία και με την Ουκρανία και η δυνατότητα της να συνομιλεί με Αμερικανούς και Ευρωπαίους με προνομιακούς όρους, της έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό των ενεργειακών δρόμων προς την Ευρώπη, έχοντας φυσικά μόνιμη απαίτηση οι δρόμοι αυτοί να περάσουν απο το δικό της χώρο (θαλάσσιο και χερσαίο).
Η Τουρκία με τις απειλές της και τις εντάσεις σε βάρος Κύπρου και Ελλάδας έχει δημιουργή σει μια νέα ισορροπία κυρίως στην θάλασσα και κυρίως στην περιοχή απο Ρόδο στην Κύπρο, ενώ υπάρχει και το αγκάθι του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Η απευθείας διαπραγμάτευση
Η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα να διαμορφώσουν με απευθείας διαπραγμάτευση τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προχωρήσουν και χωρίς προβλήματα τα ενεργειακά έργα. Εξορύξεις, αγωγοί, καλώδια κλπ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκη αν και δέχθηκε την απευθείας επαφή με τον Ερντογάν και στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 2020 αλλά και στην συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, δεν βιάζεται να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις. Μετά τον Ερντογάν ήρθε λοιπόν ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ να επαναλάβει την πρόσκλησή του για απευθείας διάλογο με τον Ελληνα ομόλογό του ως ανοιχτή πρόσκληση για συνάντηση και διάλογο με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας.
Η εμμονή του Ακάρ στη συνεκμετάλλευση
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας θύμισε το διάλογό του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της συνόδου στο ΝΑΤΟ κι επανέλαβε την πρόσκλησή του για συνάντηση στην Αγκυρα ή στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.«“Σας προσκαλώ. Ελάτε εδώ. Αν όχι, καλέστε με εσείς και θα έρθω”, του είπα. “Ας λύσουμε τα θέματα μόνοι μας. Γιατί, άν δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι σας ένα πρόβλημα, τότε αρχίζουν να μιλούν άλλοι για εσάς διεθνώς. Λοιπόν, ας συζητήσουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας”». Τονίζοντας «Ακόμα δεν μας απάντησαν οι Έλληνες».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο μίλησε ο Πρόεδρός μας κι είναι σημαντικό. Στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ειπώθηκε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη και θέση στη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Τους το υπενθυμίσαμε. Είπαμε, “ελάτε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και για να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας, αλλά και για να επέλθει η ειρήνη, η ηρεμία κι η εκεχειρία στην περιοχή μας”. Εμείς, ως κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είμαστε απειλή για κανέναν».
Η απάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου ήτανότι «Ουδεμία κουβέντα έγινε στη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, για συνεκμετάλλευση με αντικείμενο φυσικούς πόρους στο Αιγαίο…
Ούτε είχα καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε είχα καμιά τέτοια αρμοδιότητα για να συζητήσω με τον ομόλογό μου, Τούρκο υπουργό Αμυνας, θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, όσον αφορά φυσικούς πόρους».
Ο East Med επέστρεψε
Μόνο που όλα αυτά δεν είναι απάντηση στην βιασύνη των Τούρκων αλλά ούτε και στην βιασύνη των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.
Το State Department ηταν αυτό που «είχε θάψει» τον Easte Med πριν απο λίγους μήνες.
Ξαφνικά ομως προχθές ο εκπρόσωπος του μίλησε για την «νέα βαρύτητα που αποκτά η περιοχή
της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φως της εισβολής στην Ουκρανία και της επίσπευσης του στόχου για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία», γι’ αυτό «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους για την προώθηση έργων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ηλεκτρικής διασύνδεσης, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρώπη και
άλλους εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η διατήρηση της πίεσης στον Πούτιν και ταυτόχρονα η συνέχιση της διαφοροποίησης των πηγών
ενέργειας από τη Ρωσία. Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα διαδραματίσει έναν αυξανόμενα σημαντικό…».
Το θέμα φυσικά και εξετάζεται απο την ελληνική κυβέρνηση. Η οποία βλέπει ότι οι εξελίξεις
θα είναι ραγδαίες μόλις σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, προσπαθεί όμως και πάλι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει χρόνο. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι και στον δημόσιο διάλογο το θέμα συζητιέται. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος π.χ μιλώντας στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη αλλά «δεν είναι και χώρος εξορύξεων». Συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο».
Η μοναξιά του… Δένδια ο θέμα απασχολεί και το εσωτερικό της ΝΔ, όπου υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις. Υπάρχει η σκληρή άποψη για καμία διαπραγμάτευση
με τον εισβολέα στην Κύπρο όπως και οι ηπιότερες που δέχονται τις διαβουλεύσεις για τηνανεύρεση ενός συμβιβασμού.Το δεύτερο στοιχείο όμως είναι ότι ο Κ.Μητσοτάκης διατηρεί μια απευθείας διαβούλευση με τον Ερντογάν (σχεδόν μυστική συνομιλία) αφήνοντας εκτός ακόμα και τον υπουργό
Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Παρά τις φιλοφρονήσεις του Νίκου Δένδια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν κρύβεται η μη συνεννόηση μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών και μάλιστα στα μεγάλα θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά. Είναι και αυτό ακόμη μία ένδειξη των διαφορετικών (συγκρουόμενων) απόψεων που επικρατούν μέσα στην ΝΔ.
Δεν είναι μυστικό ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχουν πολλές δυσκολίες χειρισμού της υπόθεσης στο εσωτερικό.
Σχετικά Άρθρα
28/04/2025 - 19:22
28/04/2025 - 19:20
28/04/2025 - 19:18
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή