Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
Τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στη λήψη κι άλλων µέτρων ώστε να βελτιωθεί ακόµα περισσότερο η καθηµερινότητα τονίζει ο βουλευτής της Νέας Δηµοκρατίας, Γιάννης Βρεττάκος και σχολιάζοντας τις δηµοσκοπήσεις σηµειώνει: «Βεβαίως εξετάζουµε τα αποτελέσµατά τους αλλά σε καµία περίπτωση δεν θα αναθεωρήσουµε την εφαρµογή του κυβερνητικού έργου για το οποίο έχουµε δεσµευθεί και για το οποίο οι πολίτες µας ψήφισαν».
»Πιστεύετε ότι πρέπει να επιβληθεί έκτακτη φορολογία στα κέρδη των τραπεζών
Καιρό τώρα εκφράζονται παράπονα από τους πολίτες για τις χρεώσεις µε τις οποίες επιβαρύνονται συχνά οι συναλλαγές που πραγµατοποιούν µέσω των τραπεζικών λογαριασµών τους, υποδεικνύοντας στην ουσία ότι µέρος των κερδών των τραπεζών επιτυγχάνεται εις βάρος τους. Για το ζήτηµα αυτό είχε ρητά τοποθετηθεί το καλοκαίρι ο Υπουργός Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριµένα, στην οµιλία του στις 25 Ιουνίου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, είχε καλέσει µε αυστηρό τόνο τις τράπεζες να αναλάβουν εκουσίως πρωτοβουλίες προσαρµογής της εµπορικής και τιµολογιακής τους πολιτικής, προκειµένου να µη χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη παρέµβαση, όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει.
Είναι ξεκάθαρο, εποµένως, ότι η Κυβέρνηση µας έχει στο τραπέζι διαθέσιµα εργαλεία προκειµένου να παρέµβει και αντιµετωπίσει τέτοια ζητήµατα, πέραν της έκτακτης φορολόγησης την οποία, αν θυµάστε, δεν φοβήθηκε να εφαρµόσει όταν κρίθηκε απαραίτητο. Απλά, θα έλεγα ότι επιδιώκουµε, κατ’ αρχήν, να εξαντλήσουµε όλα τα µέσα τα οποία διαθέτουµε για την επίτευξη του επιθυµητού αποτελέσµατος, πριν καταφύγουµε σε κάθε επόµενο µέτρο.
»Εγκυµονεί κινδύνους η απόφαση του προέδρου της Γαλλίας και του πρωθυπουργού της Αγγλίας για ενίσχυση της Ουκρανίας ακόµη και µε στρατιωτικές δυνάµεις;
Επιτρέψτε µου να ξεκινήσω µε µια σύντοµη αναφορά στη στάση της χώρας µας. Η Ελλάδα παραµένει συνυφασµένη µε τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και την ανάγκη ενίσχυσης των συµµαχικών σχέσεων, διατηρώντας όµως ευαισθησία στα εθνικά συµφέροντα και τις περιφερειακές ισορροπίες. Και, όπως έχει επανειληµµένα τονίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ζωτικής σηµασίας η διπλωµατία και η διασφάλιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά για µια χώρα σαν την δική µας, µε στρατηγική θέση στην ευρύτερη περιοχή.
Με αφορµή τον πόλεµο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, θα έλεγα ότι τα γεωπολιτικά δεδοµένα σε συνδυασµό µε τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, όπως τα εκλογικά αποτελέσµατα στις ΗΠΑ και τη µεταβατική περίοδο που διανύει η υπερδύναµη, υπογραµµίζουν σήµερα περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη σύγκλισης και συντονισµού µεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και την αµυντική θωράκισή της Ευρώπης συνολικά.
Τώρα, ως προς την Ουκρανία, είναι γεγονός ότι σταθήκαµε από την πρώτη στιγµή στο πλευρό της µέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, την κυριαρχία της και τους πολίτες της. Παραµένουµε και σήµερα δίπλα στην αµυνόµενη χώρα έχοντας πάντα ως βάση την ψύχραιµη εκτίµηση των εκάστοτε νέων δεδοµένων και κινδύνων που προκύπτουν και την στρατηγική αντιµετώπιση τους και, φυσικά, στο πλαίσιο της δέσµης µέτρων της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον.
Αναφορικά µε το ενδεχόµενο να ενισχύσουν την Ουκρανία µε στρατιωτικές δυνάµεις η Γαλλία και η Αγγλία, γιατί επίσηµη απόφαση δε γνωρίζουµε να έχει ληφθεί ακόµα, θα έλεγα ότι θα είναι µια κίνηση ικανή να πυροδοτήσει εξελίξεις τις οποίες κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Δεδοµένου ότι η Γαλλία και η Αγγλία είναι οι µόνες χώρες στην Ευρώπη που είναι πυρηνικές δυνάµεις, θα µπορούσαν σίγουρα να έχουν καθοριστική επίδραση στις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, όµως, δεν είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε τις πρωτοβουλίες που ενδεχοµένως εκκολάπτονται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οπότε, καταλήγοντας, θα έλεγα ότι έχουµε τα κοµµάτια ενός πάζλ που δεν ξέρουµε ακόµα πως θα τοποθετηθούν και τι εικόνα θα παρουσιάσουν ως προς την έκβαση του Ουκρανικού.
»Με τη νέα ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να ανακάµψει; Σας προβληµατίζουν τα δηµοσκοπικά ευρήµατα που παρουσιάζουν τη Νέα Δηµοκρατία µε ποσοστό κάτω του 30%;
Κατά γενική παραδοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ του σήµερα δεν έχει καµία σχέση µε τον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαµε έως το 2019 ή µε τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015. Ποιος θα µπορούσε να φανταστεί τότε ότι, µόλις µετά από µια κυβερνητική θητεία θα είχε τόσες διασπάσεις, θα εκφράζονταν τόσες πολλές εκ διαµέτρου αντίθετες απόψεις, θα έβγαινε στην επιφάνεια τόση τοξικότητα και, εν τέλει, δεν θα µπορούσε να ανταπεξέλθει στο θεσµικό ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης απουσία αντιπολιτευτικού λόγου;
Δεν µπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Νοµίζω ότι είναι θέµα εσωκοµµατικών ισορροπιών και διαδικασιών. Θεωρώ πως ούτε και οι ψηφοφόροι του µπορούν να έχουν ξεκάθαρη άποψη όταν υπάρχουν εµφανώς δύο πόλοι: οι «Φαµελλικοί» και οι «Πολλακικοί». Εποµένως, κατά τη γνώµη µου, η επόµενη µέρα του ΣΥΡΙΖΑ περνά και πάλι µέσα από την επόµενη µέρα στις εσωτερικές ισορροπίες.
Τώρα, αναφορικά µε τις δηµοσκοπήσεις, θα έλεγα ότι βεβαίως εξετάζουµε τα αποτελέσµατά τους αλλά, σε καµία περίπτωση, δεν θα αναθεωρήσουµε την εφαρµογή του κυβερνητικού έργου για το οποίο έχουµε δεσµευτεί και για το οποίο οι πολίτες µας ψήφισαν.
Άλλωστε, και για την υλοποίηση και τα αποτελέσµατα του κυβερνητικού αυτού έργου οι πολίτες θα µας κρίνουν στις εκλογές του 2027.
Για το λόγο αυτό, επικεντρωνόµαστε στην υλοποίηση όσων υποσχεθήκαµε και στην επίλυση των προβληµάτων της κοινωνίας. Να σας θυµίσω τα σηµαντικά αποτελέσµατα που ήδη έχουµε στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και τα οποία θα µας επιτρέψουν να συζητήσουµε, από το 2026 και µετά, ακόµα περισσότερες σταθερές και µόνιµες µειώσεις φόρων και πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, χωρίς «λεφτόδεντρα» και χωρίς τον κίνδυνο δηµοσιονοµικού εκτροχιασµού της χώρας.