Βουλευτής Δωδεκανήσων ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ
«Η πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί µονόδροµο για όποιον θέλει να ανταποκρίνεται µε συνέπεια στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα…» επισηµαίνει ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης.
Τονίζει πως «…προφανώς εάν είχε παραπεµφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή και ο κ. Καραµανλής όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, θα είχαµε µεγαλύτερο εύρος από την αλήθεια που προσπαθούµε να εντοπίσουµε, να ανακαλύψουµε και να φέρουµε στην επιφάνεια…». Σε ό,τι αφορά στις δηµοσκοπήσεις και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, σηµειώνει πως «…είναι εφικτό να είµαστε πρώτοι στις εθνικές εκλογές. Σε ό,τι σχετίζεται τώρα µε τα δηµοσκοπικά αποτελέσµατα που παρακολουθούµε, διατηρώ την πεποίθηση ότι µετά από την ολοκλήρωση των περιφερειακών συνεδρίων… θα τεθούµε σε τροχιά εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση όµως ακόµη και από τις δηµοσκοπήσεις που βλέπουµε, το ΠΑΣΟΚ είναι το µόνο κόµµα που έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση µε τα αποτελέσµατα των Ευρωεκλογών». Αναφορικά µε την «εσωκοµµατική γκρίνια», επισηµαίνει πως «δεν θεωρώ ότι υπάρχει αµφισβήτηση επί της ουσίας της γραµµής µας. Το ότι Βουλευτές µας ή και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν ζητήµατα σε σχέση µε την τακτική µας είναι κάτι που το παρακολουθούµε και είναι κάτι όχι απλώς θεµιτό αλλά και επιθυµητό…»
» Tο θέµα των Τεµπών µετά τις κινητοποιήσεις και τις αποκαλύψεις είναι στην πρώτη γραµµή της επικαιρότητας. Ζητάτε προανακριτική για τον Τριαντόπουλο για ποιους λόγους ; Φτάνει µόνο µια προανακριτική όταν µιλάτε για µεθοδεύσεις συγκάλυψης… Υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση µοµφής;
Η πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί µονόδροµο για όποιον θέλει να ανταποκρίνεται µε συνέπεια στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Από τη στιγµή που έρχεται µία δικογραφία στη Βουλή και αναφέρεται σε πολιτικό πρόσωπο και από τη στιγµή που αυτή η δικογραφία είναι πλήρης καθότι παραπέµπονται στην τακτική δικαιοσύνη τα αναφερόµενα σε αυτή πρόσωπα, έχουµε υποχρέωση να διερευνήσουµε αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του αναφερόµενου στη δικογραφία πολιτικού προσώπου.
Προφανώς εάν είχε παραπεµφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή και ο κ. Καραµανλής όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, θα είχαµε µεγαλύτερο εύρος από την αλήθεια που προσπαθούµε να εντοπίσουµε, να ανακαλύψουµε και να φέρουµε στην επιφάνεια. Από κει και πέρα η πρόταση δυσπιστίας προϋποθέτει να υπάρχουν στοιχεία όπως τα έθεσε ο Πρόεδρος µας, δηλαδή να έχουµε τα πορίσµατα που αναµένονται προσεχώς προκειµένου να µπορούµε να τεκµηριώσουµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρόταση µοµφής.
Θέλω όµως να τονίσω ότι δεν µπορεί να παραπεµφθεί στη δικαιοσύνη πολιτικό πρόσωπο αν δεν υπάρχει απόφαση του Κοινοβουλίου. Το άρθρο 86 του Συντάγµατος προβλέπει µε σαφήνεια οποιαδήποτε παραποµπή πολιτικού προσώπου, η προδιαδικασία να ξεκινάει από τη Βουλή µε Προανακριτική Επιτροπή.
» Στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Πρωθυπουργός κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης ότι εκµεταλλεύονται πολιτικά την τραγωδία και δηµιουργούν πολιτική ζούγκλα…
Προφανώς ο Πρωθυπουργός θυµάται τι έκανε το κόµµα του µε την τραγωδία στο Μάτι. Ωστόσο η στάση του ΠΑΣΟΚ καµία σχέση δεν έχει ούτε µε τη στάση που είχε κρατήσει η ΝΔ στην προαναφερθείσα υπόθεση, ούτε µε την υπόθεση των Τεµπών που η πρόθεση µας είναι αποκλειστικώς και µόνο η αποκάλυψη της αλήθειας. Εµάς µας ενδιαφέρει όπως είπα και παραπάνω να λειτουργήσουµε µε συνέπεια και σοβαρότητα στο Εθνικό Κοινοβούλιο και να αναδείξουµε πολιτικά τα προβλήµατα που υπάρχουν στις συγκοινωνίες µας και εφόσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες να οδηγηθούν και στην ποινική δικαιοσύνη, όσοι πολιτικοί µπορεί να είναι ένοχοι.
» Στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις φαίνεται να έχουν φρενάρει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας και όχι µόνο µιας βελτίωσης των ποσοστών του; Ο πρόεδρος σας έχει θέσει ως στόχο την πρωτιά στις εκλογές. Είναι εφικτό αυτό;
Βεβαίως και είναι εφικτό να ήµαστε πρώτοι στις εθνικές εκλογές. Σε ό,τι σχετίζεται τώρα µε τα δηµοσκοπικά αποτελέσµατα που παρακολουθούµε, διατηρώ την πεποίθηση ότι µετά από την ολοκλήρωση των περιφερειακών µας συνεδρίων σε ολόκληρη τη χώρα, θα έχουµε έρθει πολύ κοντά στον κόσµο, αντιληφθούν οι πολίτες ποιος πραγµατικά ενδιαφέρεται για τα προβλήµατα του, που θα έχουµε προκρίνει λύσεις και ναι, θα τεθούµε σε τροχιά εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση όµως ακόµα και από τις δηµοσκοπήσεις που βλέπουµε, το ΠΑΣΟΚ είναι το µόνο κόµµα που έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση µε τα αποτελέσµατα των Ευρωεκλογών.
» Πώς εξηγείτε την εσωκοµµατική γκρίνια και την κριτική για τις χαµηλές «δηµοσκοπικές» πτήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν αρκετά δηµοσιεύµατα επ΄αυτού; Υπάρχει αµφισβήτηση της τακτικής της ηγεσίας σε κάποια βασικά θέµατα;
Κατ’ αρχάς για να ξεκαθαρίσουµε τα πράγµατα, δε θεωρώ ότι υπάρχει αµφισβήτηση επί της ουσίας της γραµµής µας. Το ότι Βουλευτές µας ή και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν ζητήµατα σε σχέση µε την τακτική µας είναι κάτι που το παρακολουθούµε και είναι κάτι όχι απλώς θεµιτό αλλά και επιθυµητό. Είµαστε ένα δηµοκρατικό κόµµα. Μέσα από τη Δηµοκρατία τροφοδοτούµαστε µε πολιτικό οξυγόνο για να συνθέτουµε απόψεις και να προχωράµε.
» Η Κυβέρνηση σας χρεώνει όταν γίνατε Αξιωµατική Αντιπολίτευση πως γίνατε «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»…
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θα χρησιµοποιήσει οποιοδήποτε χαρακτηρισµό όσο µας αισθάνεται σκιά της να την πλησιάζουµε επικίνδυνα για να τη φέρουµε στη δεύτερη θέση. Αυτό γίνεται συστηµατικώς από τη Ν.Δ.. Από τη µία «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» από την άλλη «δεν έχουµε εµπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»… Διαστρεβλώνουν τα πάντα. Με «οµάδες» που θεωρητικώς είναι υπερασπιστές της αλήθειας, στην ουσία αποτελούν «οµάδες» διαστρέβλωσης της πραγµατικότητας. Οι πολίτες όµως πλέον δε πείθονται, από αυτές τις προσπάθειες παραπλάνησης τους.
» Το ΠΑΣΟΚ µπαίνει σε τροχιά Συνεδρίου καθώς στις 21 Φεβρουαρίου ξεκινήσανε τα Περιφερειακά συνέδρια… Ανοίγει και η πόρτα της διεύρυνσης µέσα από αυτή τη διαδικασία; Τελικά µήπως η διεύρυνση είναι η προσχώρηση της κ. Θρασκιά και πιθανότατα και του Πέτρου Παππά;
Το ότι θα υπάρχει διεύρυνση θα φανεί οπωσδήποτε κατά τη διαδικασία της πραγµατοποίησης των περιφερειακών µας συνεδρίων. Είναι εκατοντάδες οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν στις διαδικασίες των περιφερειακών µας συνεδρίων και αυτοί οι πολίτες είναι από όλους τους χώρους της προοδευτικής της δηµοκρατικής παράταξης. Η διεύρυνση µας θα γίνει στη βάση και αυτό είναι ότι καλύτερο εκτιµώ για να προχωρήσουµε και να καταφέρουµε να ανατρέψουµε τη σηµερινή κυβερνητική πλειοψηφία.