Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Γιάννης Μαγκριώτης: Η οικονοµία σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση σε αποδροµή, ζητείται εναλλακτική

Οι µισές αλήθειες της κυβέρνησης για την οικονοµία, δεν αποτυπώνουν την πραγµατικότητα της οικονοµίας.

Μπροστά µας εξελίσσεται µια περίοδος διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, που θα µαταιώνουν κάθε προσπάθεια παγίωσης µιας διεθνούς τάξης, κάτι που είναι απολύτως αναγκαία για την ασφαλή πορεία της χώρας µας.

Οι βραχυπρόθεσµες και µεσοπρόθεσµες πολιτικές, οικονοµικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, θα συντήκονται όλο και περισσότερο µε τις µεσοµακροπρόθεσµες οικολογικές και πληθυσµιακές πιέσεις, γεννώντας συνεχώς κρίσεις και συγκρούσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονοµίας µπορεί να είναι πανηγυρικές, όµως µας λένε την µισή αλήθεια.

Για να βρούµε και την άλλη µισή, δηλαδή την πραγµατική αλήθεια, θα πρέπει να δούµε όλα τα δεδοµένα της και την προβολή τους στα επόµενα χρόνια.

Ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης, σύµφωνα µε τις οικονοµικές αρχές της κυβέρνησης, είναι ο ρυθµός αύξησης του ΑΕΠ, όπως η ίδια τον αποτύπωσε στο τετραετές µεσοπρόθεσµο δηµοσιονοµικό πρόγραµµα 2025-2028, που κατέθεσε, όπως όφειλε από τους νέους κανόνες της ΕΕ, το 2024.

1. Το τετραετές πρόγραµµα δηµοσιονοµικής πολιτικής που κατέθεσε στην ΕΕ η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το 2025, 2% για το 2026, 1,5% για το 2027 και 1,3% για το 2028.

Συγκρίνοντας την αύξηση του ΑΕΠ για τα δύο πρώτα χρόνια, µε τον µέσο όρο της Ευρωζώνης, πρέπει να νιώθουµε ικανοποίηση, είναι όµως σωστό αυτό.

Όχι φυσικά, γιατί πρέπει για αξιολογήσουµε τρεις τουλάχιστον παράγοντες, για να έχουµε ασφαλή συµπεράσµατα:

α). Από πόσο χαµηλά ξεκίνησε η αύξηση του ΑΕΠ, το 2017 και πόση ήταν η ύφεση των δύο χρόνων των lockdown, 2020-2021. Απλώς δεν υπάρχει µέτρο σύγκρισης µε καµιά άλλη χώρα.

β). Τους βασικούς παράγοντες που δηµιουργούν την αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή την ακρίβεια, τους Κοινοτικούς Πόρους(ΕΣΠΑ- ΤΑΑ), το Real Estate, τα πολλά ΣΔΙΤ, το ποσοστό από την πώληση δηµόσιας περιουσίας, την έκρηξη του τουρισµού µετά την πανδηµία.

Ειδικά, για τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι είναι χαµηλότοκα δάνεια, όπως και τα ΣΔΙΤ, τα οποία, όπως και η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει προσφέρουν πάνω από το 50% της αύξησης του ΑΕΠ, πρέπει: Πρώτον, να πληρωθούν τα επόµενα χρόνια. Δεύτερον, οι µεν πόροι του ΤΑΑ, τελειώνουν το 2026, τα δε δεύτερα, που είναι πανάκριβα, έχουν ταβάνι.

Η ακρίβεια, µπορεί να προσφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα στο κράτος, γιαυτό η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει για µείωση των έµµεσων φόρων, έχει βαθιά αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό αντίκτυπο, γιατί µειώνει δραµατικά την αγοραστική δύναµη της πλειοψηφίας των πολιτών, όπως και το διαθέσιµο εισόδηµα για την ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, σηµαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη τα επόµενα χρόνια.

γ). Την επίδραση της πολιτικής Τράµπ, στην ασφάλεια, την οικονοµία, το περιβάλλον, αλλά και την ποιότητα της δηµοκρατίας στην ΕΕ και στην χώρα µας.

Ήδη ο διοικητής της ΤτΕ, εκτίµησε ότι τουλάχιστον το 2025 θα πρέπει να περιµένουµε, µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα, µια µείωση της αύξησης του ΑΕΠ, κατά 0,3%, τα επόµενα χρόνια, αν ενταθεί ο οικονοµικός πόλεµος, πόσο αρνητικά θα µας επηρεάσει;

Δηµόσιο χρέος και ρήτρα διαφυγής

2. Η κυβέρνηση πανηγυρίζοντας νέες επιτυχίες στις Βρυξέλλες, µιλάει για αύξηση του ορίου της ρήτρας διαφυγής για τις αµυντικές δαπάνες για το 2025, γεγονός που µπορεί να δηµιουργήσει δηµοσιονοµικό χώρο, ένα δις ευρώ περίπου για να βελτιώσει την φορολογική κλίµακα στην φορολογία εισοδήµατος φυσικών προσώπων, η οποία όµως, λίγο θα βελτιώσει τα ονοµαστικά εισοδήµατα, που πλήττονται διπλά, από ακρίβεια και πληθωρισµό. Οι πόροι όµως αυτοί προκύπτουν λογιστικά στον κρατικό προϋπολογισµό, αφού η δαπάνη θα γίνει, απλώς δεν θα εγγραφούν στο έλλειµµα του 2015, στο δηµόσιο χρέος όµως θα προστεθούν.

3. Τα πιο προβληµατικά όµως µέρη της οικονοµίας µας, πέρα από την αγοραστική δύναµη της πλειοψηφίας των πολιτών, το κοινωνικό κράτος, τις µορφές της απασχόλησης, είναι η παραγωγικότητα και η εξωστρέφειά της.

Δηλαδή, οι βασικοί στόχοι της χώρας µας, µετά την βίαιη δηµοσιονοµική εξυγίανση των µνηµονίων. Οι βασικοί στόχοι της ΕΕ και της χώρας µας, που δηµιούργησαν το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

Από τα επίσηµα στοιχεία της Eurostat, η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονοµίας, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη βελτίωση και βρίσκεται µακριά του Κοινοτικού µέσου όρου, η δε εξωστρέφεια, που βελτιώθηκε µετά το 2011, κυρίως λόγω της µείωσης του κόστους εργασίας, της κινητοποίησης των επιχειρήσεων, λόγω της συρρίκνωσης της εσωτερικής αγοράς και του τουρισµού, χάνει την θετική πορεία και το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου και για τον λόγο αυτό, πάλι αυξάνεται.

Η οικονοµία της χώρας µας είναι σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση σε αποδροµή.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως µια άλλη πολιτική. Οι εκλογές µπορούν να δώσουν λύση;

* Πρώην Υπουργός και βουλευτής

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή