Έλενα Κουντουρά: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και η επόμενη κυβέρνηση
Υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μοιραστείτε το
- – Οι ευθύνες για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ανήκουν στην Κυβέρνηση της ΝΔ
- – Προτεραιότητες για τη νέα Ευρωβουλή ο περιορισμός των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων
Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ
«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που άργησε να στηρίξει τους πολίτες, τρία ολόκληρα χρόνια. Είναι η αιτία της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στην Ελλάδα. Αποφεύγει να πάρει μέτρα που θα ανακούφιζαν τον ελληνικό λαό» επισημαίνει η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Κουντουρά.
Αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και η επόμενη κυβέρνηση. Είμαστε η μόνη προοδευτική δύναμη που μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές που πλήττουν το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα».
Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες της νέας Ευρωβουλής σημειώνει ότι «διεκδικούμε μία Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία, που θα συνεχίζει να εργάζεται για να αντιμετωπίσει την κλιματική, την ενεργειακή και τη στεγαστική κρίση που είναι εντονότερη στην Ελλάδα. Μια Ευρώπη κοινωνική, που θα στηρίξει τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ώστε να μην επιστρέψουμε στη λιτότητα και τη φτώχεια».
» Υπάρχουν πολιτικά εργαλεία και δυνατότητες ώστε να αναχαιτιστεί η επέλαση της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές;
Οι ευρωεκλογές 9 Ιουνίου είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Αν επικρατήσει η ακροδεξιά ατζέντα που εργαλειοποιεί το φόβο και την απόγνωση, χαμένη θα είναι η κοινωνία. Εγκυμονεί ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή οι ακραίες δυνάμεις, που στέκονται απέναντι στο κοινωνικό κράτος και τις αλληλέγγυες πολιτικές, πολεμούν τη διαφορετικότητα και δεν επιθυμούν μία ενωμένη Ευρώπη. Μόνο εάν ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, θα μπορέσουν να υπάρξουν συσχετισμοί και πλειοψηφίες ικανές για αποφάσεις προς όφελος της κοινωνίας. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει τη δύναμη να ενισχύσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. Τη δύναμη αυτή όμως την δίνουν οι πολίτες. Με την ψήφο τους, επιλέγουν πρόσωπα, προγράμματα και πολιτικές που θα καθορίσουν το μέλλον τους.
» Ποιες κατά την εκτίμησή σας θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ευρωβουλής που θα προκύψει από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου;
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με αλλεπάλληλες προκλήσεις που απαιτούν δραστικές λύσεις τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωβουλή θα κληθεί να λάβει γενναίες αποφάσεις έως το 2030. Διεκδικούμε μία Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία, που θα συνεχίζει να εργάζεται για να αντιμετωπίσει την κλιματική, την ενεργειακή και τη στεγαστική κρίση που είναι εντονότερη στην Ελλάδα. Μια Ευρώπη κοινωνική, που θα στηρίξει τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ώστε να μην επιστρέψουμε στη λιτότητα και τη φτώχεια. Προτεραιότητά μου τα πέντε αυτά ταραχώδη χρόνια ήταν η ισότητα, τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Έφερα το metoo στην Ευρωβουλή και το θεσμοθετήσαμε. Νομοθετήσαμε για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό. Την επόμενη πενταετία θα αγωνιστώ ακόμη περισσότερο για να αρθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, και να συγκλίνει οικονομικά η Ελλάδα με την Ευρώπη. Για καλύτερους μισθούς, αξιοπρεπή διαβίωση και καλύτερη ζωή στην Ελλάδα.
» Η τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να συγκλονίζει την κοινωνία, αλλά και να έρχονται νέα στοιχεία στην δημοσιότητα. Για την καυτή αυτή υπόθεση θα υπάρξουν κάποιες πρόσθετες πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντός Ελλάδας, αλλά και στην Ευρωβουλή;
Από την πρώτη στιγμή, με παρεμβάσεις μου στο Ευρωκοινοβούλιο και με ερωτήσεις μου στην Κομισιόν, ανέδειξα το τραγικό έλλειμμα στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων. Φέραμε στην Ευρωβουλή το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη για να δώσουμε φωνή στις οικογένειες των θυμάτων, που αγωνίζονταν για δικαιοσύνη και δικαίωση στη μνήμη των παιδιών και συγγενών τους. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού έκανε τρεις συγκλονιστικές ομιλίες σε εκδηλώσεις και επιτροπές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τον υπεράνθρωπο αγώνα τους στην Ελλάδα, χωρίς ανταπόκριση. Τους δώσαμε βήμα στην Ευρώπη για να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί. Στη θεσμική εκδήλωση που διοργάνωσα, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού Οργανισμού σιδηροδρόμων που διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες θεσμικές ενέργειες. Ως συντονίστρια ευρωβουλευτής της πολιτικής μου ομάδας έκανα παρέμβαση στην αρμόδια Επιτροπή Μεταφορών TRAN και εξασφαλίσαμε να μείνει ανοικτή η υπόθεση και στην επόμενη Ευρωβουλή, και διερευνηθεί μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί η δικαιοσύνη και οι ευθύνες. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το εγκληματικό δυστύχημα.
» Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις είναι ο μεγάλος βραχνάς των πολιτών. Γιατί μόλις πρόσφατα καταθέσατε την πρόταση νόμου και το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή; Μήπως αργοπορήσατε;
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που άργησε να στηρίξει τους πολίτες, τρία ολόκληρα χρόνια. Είναι η αιτία της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στην Ελλάδα. Αποφεύγει να πάρει μέτρα που θα ανακούφιζαν τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πιέσει συστηματικά για κοινωνικές πολιτικές στήριξης. Από το 2022 καταθέσαμε τροπολογίες για την μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, την απαράδεκτη ρήτρα αναπροσαρμογής, την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα. Όμως η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις δίκαιες προτάσεις μας. Τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε ένα πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας-αισχροκέρδειας και για σταθερό φορολογικό σύστημα δεκαετίας, με αισθητά χαμηλότερους φόρους για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Με τη νομοθετική πρόταση που καταθέσαμε, πιέζουμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να λάβει αυτονόητα μέτρα, που έχουν ανάγκη οι πολίτες.
» Αν και με φθορά, η ΝΔ παραμένει δημοσκοπικά πρώτο κόμμα και με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο. Αν το σκηνικό αυτό συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές, υπάρχει ενδεχόμενο πλήρους ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς και συγκλίσεων των προοδευτικών κομμάτων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και η επόμενη κυβέρνηση. Είμαστε η μόνη προοδευτική δύναμη που μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές που πλήττουν το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Ζητούμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν και να μας δώσουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε στην πράξη το πρόγραμμά μας, με ανθρωποκεντρικές πολιτικές και με ουσιαστικές λύσεις απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ελπίδα και το μέλλον.
» Ποιος είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές;
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, στόχος είναι η νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγήκε από το συνέδριο πιο δυνατός και καθημερινά δυναμώνει. Ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, έχει γνώσεις, εμπειρία, αποδεδειγμένη ικανότητα και αποτελεσματικότητα, και τεράστια αποδοχή στην κοινωνία. Βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, χτίζοντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης και άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες. Έχουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα των δέκα στόχων για μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πράσινη και δίκαιη. Στην κάλπη ο ελληνικός λαός θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις κυβερνητική αλαζονεία που φτωχοποιεί τους Έλληνες. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που με εμπιστευτήκατε και με επιλέξατε να είμαι η φωνή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 9 Ιουνίου δίνουμε μεγάλο αγώνα με τον πρόεδρό μας Στέφανο Κασσελάκη. Ζητώ και πάλι την ψήφο σας και την εμπιστοσύνη σας, για να συνεχίσω να αγωνίζομαι στην πρώτη γραμμή στην Ευρώπη, για την Ελλάδα που μας αξίζει.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.