Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Διονυσία Αυγερινοπούλου: Ο πρώτος Παγκόσμιος Απολογισμός για το Κλίμα – Ένα στοίχημα που θα κερδίσει ή θα χάσει η ανθρωπότητα;

Tης Δρος ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ – ΘΕΟΔΏΡΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ *

Στις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου του 2023, τα διεθνή φώτα θα είναι στραμμένα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου θα διεξαχθεί η 28η Διεθνής Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28 UNFCCC).

Στην COP 28 αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 150 αρχηγοί κρατών, μέλη κυβερνήσεων, ενώ οι συμμετέχοντες υπολογίζεται ότι θα είναι άνω των 70.000. Η αυξημένη αυτή συμμετοχή δεν εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι οι COPs για το κλίμα έχουν πλέον γίνει οι πιο δημοφιλείς διεθνείς περιβαλλοντικές συγκεντρώσεις, αλλά και λόγω του ότι σημαντικές διεργασίες θα λάβουν χώρα σε αυτή, την 28η Συνάντηση. Μεταξύ των κύριων θεμάτων που θα συζητηθούν στη Διεθνή Διάσκεψη είναι ο πρώτος Παγκόσμιος Απολογισμός της συλλογικής προσπάθειας των κρατών για τη μείωση των εκπομπών για το διάστημα 2018-2023, ο οποίος αποτελεί και το βασικό στοιχείο της Συμφωνίας του Παρισιού και περιλαμβάνει ειδικές συστάσεις για ενισχυμένη, άμεση και φιλόδοξη δράση προς μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτήν.

Ο Παγκόσμιος Απολογισμός, ως μηχανισμό, λειτουργεί ως η «λυδία λίθος» του κλίματος, ενώ ήδη από φέτος θα δούμε πόσο μετρήσιμη και ειλικρινής είναι η απόφαση των κρατών να αντιμετωπίσουν δραστικά την κλιματική κρίση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν θέλει η ανθρωπότητα να βγει νικήτρια από αυτή την αναμέτρηση, θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και αποτελεσματικά. Ήδη η μέτρηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus στις 17 Νοεμβρίου έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της γης αυξήθηκε πάνω από 2οC για μια ολόκληρη ημέρα…

Η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης είναι πολυεπίπεδη. Στα κύρια σημεία των διεθνών συζητήσεων της COP28 εντάσσονται, ακόμη, εκτός από το πρόγραμμα εργασιών για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ο παγκόσμιος στόχος για την προσαρμογή, καθώς και οι χρηματοοικονομικές πτυχές του κλίματος, περιλαμβανομένων χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων για το Ταμείο Απωλειών και Ζημιών. Επιπλέον, υψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της COP βρίσκεται το ζήτημα της αναπλήρωσης του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, το ζήτημα της ανάμειξης των πολυεθνικών αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, το θέμα της επαρκούς χρηματοδότησης και ελέγχου, καθώς και η απεξάρτηση από τα στερεά ορυκτά καύσιμα. Ειδικότερα θέματα, όπως η υγεία και το κλίμα, οι νέοι, οι ΑΠΕ, αλλά και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι μερικοί ακόμα άξονες που θα μας απασχολήσουν. Η Βουλή των Ελλήνων μετέχει δυναμικά, επί σειρά ετών, στις Διεθνείς Διασκέψεις για το Κλίμα που διεξάγονται κάθε χρόνο, ενώ η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μετέχει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με την πλέον διευρυμένη αντιπροσωπεία.

Στην 28η Διάσκεψη, ειδικότερα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με διευρυμένη αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ θα συμμετάσχει και το Προεδρείο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, καθώς και Μέλη από την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση. Σημειώνεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα διαθέτει και δικό της περίπτερο και θα διοργανώσει σειρά συζητήσεων με ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα, την Μεσόγειο και την Ευρώπη. Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει θέσει υψηλά στην πολιτική ατζέντα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και έχει εφαρμόσει στην πράξη το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης, δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Η περιβαλλοντική προστασία, η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή επάρκεια έχουν γίνει πράξη, ενώ επιτελέστηκαν με δίκαιους όρους, με την στήριξη προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος και του κλίματος, όσο και της ίδιας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Βελτιώθηκε το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, υιοθετήθηκε ο πρώτος Κλιματικός Νόμος της χώρας με σημαντικές καινοτομίες που λίγες χώρες ως σήμερα έχουν υιοθετήσει, ενώ στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία για τις ΑΠΕ, λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την απανθρακοποίηση. Υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες για την COP 28 και η Ελλάδα από κοινού με τα άλλα κράτη θα προσπαθήσουν να καταστήσουν εφικτό το να κερδηθεί ο αγώνας κατά της κλιματικής κρίσης, καθώς είναι προς την επιβίωση όλων μας.

* Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ν. Ηλείας, ΝΔ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή