Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δημήτρης Στρατούλης: Ο νέος νόµος για τον κατώτατο µισθό παγιώνει τη λιτότητα και τους χαµηλούς µισθούς

* Γραµµατέας «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», π. Υπουργός

Μοιραστείτε το

Ο νόµος για τον κατώτατο µισθό, που ψηφίστηκε την Πέµπτη το βράδυ, 5/12/2024, µόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αποτελεί άλλο ένα κτύπηµα στα εργασιακά δικαιώµατα, αφού προβλέπει την διαµόρφωση του κατώτατου µισθού, από το 2028 και µετά, µέσω µαθηµατικού τύπου µε βάση τον πληθωρισµό και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονοµίας, συνεπώς µε βάση την κερδοφορία των µεγάλων επιχειρήσεων!

Συνεχίζεται δηλαδή το σηµερινό µνηµονιακό καθεστώς, το οποίο νοµοθετήθηκε µε Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ τον Φλεβάρη του 2012, εξειδικεύτηκε από το νόµο Βρούτση της κυβέρνησης Σαµαρά-Βενιζέλου το 2013 και εφαρµόστηκε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο καθορισµός του κατώτατου µισθού µε κυβερνητική απόφαση και όχι µε Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας µετά από συλλογικές διαπραγµατεύσεις της ΓΣΕΕ µε τους φορείς των εργοδοτών απορρέει από µνηµονιακή δέσµευση για διατήρηση και στο µέλλον χαµηλών µισθών, την οποία έχουν ψηφίσει όλα τα µνηµονιακά κόµµατα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ κλπ).

Στο νοµοσχέδιο ενσωµατώνεται και η Οδηγία 2022/2041 (για επαρκείς κατώτατους µισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση), η οποία όµως δεν αποτελεί ένα πραγµατικά φιλεργατικό κείµενο αλλά ένα ουσιαστικά νεοφιλελεύθερο κείµενο γενικών διακηρύξεων και αρχών, χωρίς δεσµευτικότητα.

Εξάλλου στην Ελλάδα δεν έχει κυρωθεί ακόµα, µετά από 54 χρόνια και µε ευθύνη όλων των µεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, η 131/1970 Διεθνής Σύµβαση Εργασίας, που προβλέπει την διαµόρφωση µισθών και ηµεροµισθίων µέσω Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας και Αυτόµατης Τιµαριθµικής Αναπροσαρµογής και η οποία αποτελεί προϋπόθεση της Οδηγίας.!

Η κυβέρνηση, όµως, µε το νέο νόµο όµως δεν υλοποιεί καµία από τις γενικές κατευθύνσεις της Οδηγίας, αφού:

• Σύµφωνα µε το άρθρο 17 της Οδηγίας η εφαρµογή της έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί µέχρι 15/11/2024, ενώ το σχέδιο νόµου προβλέπει ότι θα ισχύει από 1/6/2027!

• Δεν προχωρά ούτε τώρα στην κύρωση της 131/1970 ΔΣΕ (για κατώτατους µισθούς και συντάξεις),

• Δεν εφαρµόζει οποιαδήποτε κατεύθυνση (έστω και γενική) της Οδηγίας για αγοραστική δύναµη των κατώτατων µισθών και τιµαριθµική αναπροσαρµογή τους (ΑΤΑ).

Συνολικά ο νέος νόµος αποτελεί µία επιπλέον πρόκληση από την κυβέρνηση, τα µνηµονιακά κόµµατα, που υποκριτικά επικαλούνται τα δικαιώµατα των εργαζοµένων ενώ έχουν ψηφίσει την κατάργησή τους, αλλά και από την ίδια την ΕΕ, που δίνει µόνο γενικές κατευθύνσεις, χωρίς δεσµευτικότητα, ώστε οι κυβερνήσεις να µπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ότι ακόµα και για την αύξηση του κατώτατου µισθού, δεν περιορίζεται µόνο στην ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης του εργαζόµενου, αλλά θέτει ως προϋπόθεση και τις δυνατότητες της οικονοµίας της κάθε χώρας.!

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζοµένων για ουσιαστικές αυξήσεις µισθών και απαιτεί:

• Κατάργηση των µνηµονιακών αντεργατικών νόµων και επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγµατεύσεων µεταξύ φορέων εργαζοµένων και εργοδοτών για τον καθορισµό του κατώτατου µισθού.

• Κατάργηση όλων των περιορισµών, που εµποδίζουν να κηρυχθούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συµβάσεις εργασίας, που υπογράφονται. Επαναφορά της µετενέργειας, της αρχής της ευνοϊκότερης σύµβασης και όλων των ρυθµίσεων, που αποτελούν κατακτήσεις των εργαζοµένων.

• Ξεπάγωµα των τριετιών, που έχουν διαγραφεί από το 2012 µέχρι το 2023, µε ευθύνη όλων των µνηµονιακών κοµµάτων.

• Πραγµατική σύγκλιση µε αναβάθµιση των αποδοχών των εργαζοµένων στον Ιδιωτικό και Δηµόσιο Τοµέα, επαναφορά του 13ου και 14ου µισθού.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.