Γράφουν : Αντώνης Κοτσακάς – Χάρης Τσιόκας
1 Η αλλαγή των συνθηκών
Βρισκόμαστε σε φάση έντονων κοινωνικών διεργασιών.
Οι πολίτες αναζητούν έκφραση, μετασχηματισμό των αναγκών τους σε πρόταση διακυβέρνησης, και αυτό διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα.
Ήδη αναπτύσσονται αντιδράσεις στις επιλογές της κυβέρνησης για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την παιδεία, την αγροτική οικονομία , την υγεία κ.λπ.
Η ανασφάλεια και ο φόβος καθίστανται κυρίαρχο, διαταξικό χαρακτηριστικό , που διαπερνά οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία .
Το γεγονός ότι δεν φαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα εναλλακτική λύση διακυβέρνησης γεννά μια ιδιότυπη καταστολή. Η κοινωνία δεν αντιστέκεται.
Τη διαμόρφωση αυτού του περιβάλλοντος επιτείνει ένα πρωτόγνωρο για την μεταπολιτευτική περίοδο πολιτικό σκηνικό .
Στο πολιτικό κάδρο καταγράφεται ένα μεγάλο κόμμα και πάνω από τέσσερα που κινούνται γύρω από τον άξονα του 10% .
Οι ηγετικές ομάδες των μικρών κομμάτων πρωτίστως αναλίσκονται για την αύξηση της εκλογικής τους επιρροής .
Όμως αυτό για το μέσο πολίτη είναι αδιάφορο. Δεν ενδιαφέρει αυτός ο ανταγωνισμός για τη σειρά κατάταξης των μικρών κομμάτων .
Στον αντίποδα η ΝΔ δείχνει να ολοκληρώνει την μετάλλαξη της σε ενα άλλο κόμμα .Δεν υπάρχει πλέον η παλιά λαϊκή δεξιά των «Καραμανλήδων » . Τη θέση τους έχει καταλάβει ο ακραίος οικονομικός νεοφιλελευθερισμός ο οποίος συνεπικουρείται από δυο (2) συμπληρωματικά μεγέθη.
Ένα από την ακροδεξιά και ένα από στελέχη που προέρχονται από το χώρο του λεγόμενου ακραίου κέντρου .
Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στο χώρο του προοδευτικού τόξου.
Για τις ηγετικές του ομάδες πρώτιστη επιδίωξη έχει γίνει ο ανταγωνισμός των μεταξύ τους ποσοστών.
Αυτό όμωςς εκ των πραγμάτων αποκλείει την διέξοδο σε τροχιά κυβερνησιμότητας .
Οδηγεί τους πολίτες στην απογοήτευση, την ιδιώτευση, την αποχή .
2 Το συμπέρασμα είναι εμφανές .
Ενώ η ΝΔ έχει συγκροτήσει πολιτικό μέτωπο διακυβέρνησης για να εφαρμόζει τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές , ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να συγκροτήσει κάτι αντίστοιχο .
Αυτό σημαίνει ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τις αποφάσεις του πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε μαζί με τα άλλα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο να λειτουργήσει υποβοηθητικά στη συγκρότηση του μετώπου για τη δημοκρατία.
Να υπερβεί την εσωστρέφεια των περιχαρακώσεων «παρέας» και να γίνει χώρος συνάντησης και ανασύνθεσης όλων των προοδευτικών ρευμάτων που διαμορφώνουν την σύγχρονη προγραμματική και πολιτική ενότητα διακυβέρνησης …
Στην πρωτοβουλία αυτή πρέπει από την πρώτη στιγμή να γίνει σαφές ότι το κάθε κόμμα διατηρεί την πολιτική του αυτονομία και την οργανωτική του αυτοτέλεια , καθώς και το γεγονός ότι είναι θεμιτή η ευγενής άμιλλα για την αύξηση των ποσοστών .
Κοινός τόπος γίνεται η συμβολή για τη συγκρότηση εναλλακτικής προοδευτικής πλειοψηφίας που στοχεύει στη διακυβέρνηση της χώρας .
3 Εμείς προτείνουμε
Αυτο που μπορεί και πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση, γιατί είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία και τους πολίτες , είναι η συγκρότηση κοινωνικού μετώπου .
Κοινωνικού μετώπου για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών .
-Με πανελλαδική άρθρωση και ισότιμη συμμετοχή όλων ( κομματων ,κινημάτων ,συλλογικοτήτων ,φορέων μαζικού κινήματος και μεμονωμένων προσώπων
-Με μοναδική προϋπόθεση τον αντινεοφιλελεύθερο προσανατολισμό .
Αφετηρία για τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συνάντηση αποτελούν τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας .
Όπως είναι μεταξύ των άλλων η ακρίβεια ,η παιδεία ,τα εθνικά θέματα ,τα οξυμένα περιφερειακά και τοπικά ζητήματα σ όλη τη χώρα κτλ
Μόνο με τέτοιους όρους μπορεί να ζωντανέψει το όραμα και η προοπτική για τους δημοκρατικούς πολίτες που θα τους οδηγήσει σε ενεργοποίηση και συμμετοχή .
Με τη συμβολή μας συνεδριο του Συριζα ΠΣ μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε κοινωνικό και πολιτικό γεγονός που αναμετράται με τις φιέστες που οργανώνουν τα συντηρητικά κόμματα για να εξουσιοδοτούν πρόσωπα σε ανεξέλεγκτες πολιτικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε σ’ ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, και αυτο καθιστά προφανές ότι είναι τώρα επιβεβλημένο όσο ποτέ άλλοτε με τις εργασίες του συνεδρίου να το επικαιροποιήσει:
– με όρους σύγχρονης πολιτικής και προγραμματικής ενότητας.
-Με ένα μοντέλο λειτουργίας πολιτικού φορέα που διεκδικεί τη διαλεκτική σχέση με την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θέλει να εκφράζει.
Γι αυτό με τις αναγκαίες αλλαγές πρέπει να καταστεί κόμμα ενεργών μελών με κοινωνική γείωση
*Ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Χάρης Τσιόκας είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ