Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα χορηγείται

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα χορηγείται

Αρχές Ιανουαρίου και εφόσον πρώτα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η χορήγησή του θα αρχίσει αμέσως στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα έχουν στηθεί με προτεραιότητα να έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, μέχρι εκείνο το σημείο το μεγάλο «στοίχημα» των ειδικών είναι να πείσουν τους πολίτες ,που καθημερινά βομβαρδίζονται από fake news και θεωρίες συνωμοσίας, να κάνουν το εμβόλιο και να μην είναι διστακτικοί. Άλλωστε δεν πρόκειται ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός.

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό» σημείωνε με νόημα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Πάντως ανάμεσα στους πολίτες που θα έχουν κάνει το εμβόλιο και σ' αυτούς που δεν θα το έχουν κάνει θα υπάρχει μια διαφορά και αυτή δεν είναι άλλη από ένα πιστοποιητικό.

Αυτό το πιστοποιητικό θα χορηγείται σε όσους κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και θα εκδίδεται-εκτυπώνεται μέσω ειδικής ιστοσελίδας από τον ίδιο τον πολίτη.

«Ήδη σήμερα στην πρωινή μας συνάντηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συζητήθηκε πως ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό χώρο (σ.σ. ιστοσελίδα) και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού» είπε κ. Παπαευαγγέλου.

Βέβαια το πιστοποιητικό δεν είναι ακόμα σαφές που θα χρησιμοποιείται και αν θα αποτελεί «διαβατήριο» για δραστηριότητες.

«Αυτό είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου να επιλέξει αν θα εμβολιαστεί ή όχι», συμπλήρωσε η καθηγήτρια χωρίς να αποκλείεται αεροπορικές εταιρείες για παράδειγμα να ζητάνε ένα τέτοιο πιστοποιητικό προκειμένου να επιτρέψουν σε κάποιον να ταξιδέψει.