Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιώργος Μελιγγώνης

 

Ο Γιώργος Μελιγγώνης είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής του κεντρικού

δελτίου ειδήσεων του Kontra Channel και αρθρογράφος στην εφημερίδα Kontranews.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο email [email protected]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ

 

Γιατί δικαιούμαστε να φοβόμαστε

Η κυβέρνηση εκπέμπει διαρκώς ένα «πολεμικό» μήνυμα, το οποίο εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογικό: όντως, είμαστε σε «πόλεμο»,  αφού η πανδημία έχει αγριέψει,  το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στα όριά του και το μέλλον είναι άδηλο.

Δεν αφήνουμε το Βέλγιο στην ησυχία του;

Με αφορμή το περίφημο «φάλτσο» του Άδωνι Γεωργιάδη πως.... πανηγυρίζει επειδή η Ελλάδα διαχειρίζεται –τάχα μου- την πανδημία 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο, ήρθε εκ νέου το προσκήνιο η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Από την ιδεοληψία στην αναισθησία

Καθ’ όλη την προηγούμενη πολιτική περίοδο, οι νυν κυβερνώντες κατηγορούσαν διαρκώς τα στελέχη της «πρώτη φορά Αριστεράς» για ιδεοληψίες, με αποτέλεσμα άλλη μία ελληνική λέξη –όπως, για παράδειγμα, η λέξη «μεταρρυθμίσεις»- να χάσει το νόημά της από την διαρκή κατάχρησή της στον δημόσιο διάλογο.

Ιερές λέξεις και ανίερες προτεραιότητες 

Και τώρα, λίγη ψυχανάλυση: δεν χρειάζεται να είναι κανείς γλωσσολόγος για να καταλάβει πως, ειδικά όταν μιλάμε για απλές έννοιες, μπορεί κάποιος να κατανοήσει τί κρύβει στην ψυχή του ένας άνθρωπος αν προσέξει και καταγράψει τις λέξεις και τις έννοιες που χρησιμοποιεί. 

«Ιδιωτική πρωτοβουλία» κάτω από τη βάση...

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και σε εκείνες που διακρίνονται για την προσήλωσή τους στην λεγόμενη «ιδιωτική πρωτοβουλία» και τον (νεο)φιλελευθερισμό, η πανδημία του κορωνοϊού έκανε τους πάντες να ξαναθυμηθούν την αξία του κράτους.

Σε ποιον λογοδοτεί η Αστυνομία;

Έχει πολλές φορές αναλυθεί η τάση της αστυνομίας προς την απροσχημάτιστη αυθαιρεσία, που φτάνει να γίνεται όργιο καταστολής και βίας, επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη.

Ο σπόρος έπεσε...

Προφανώς και είμαστε πολύ μακριά από το να μιλήσουμε για κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο μεταξύ των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς.

ΚΙΝΑΛ όπως ΔΗΜΑΡ;

Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, από ένα σημείο και μετά η τακτική της ΔΗΜΑΡ ενόσω μετείχε στην διακυβέρνηση της χώρας περιγραφόταν σκωπτικά με τη φράση «παρών».

Το σωστό ερώτημα

Πολλοί στα social media τις τελευταίες μέρες δείχνουν να συμφωνούν με τη διαπίστωση Μητσοτάκη ότι το θέμα είναι να τηρήσουμε τα μέτρα και να φρενάρουμε την εξάπλωση του ιού.

Μετά την ύβρι, η νέμεσις...

Η συζήτηση χθες στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική για ένα πολύ άσχημο φαινόμενο: η στήλη έχει πολλές φορές επισημάνει ότι η προκλητική και άνευ προηγουμένου μιντιακή ασυλία της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τις συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, οδηγούν στην αλαζονεία και τον αυτα

Οι αριθμοί διαβάζονται κι ανάποδα...

Η κυβέρνηση, τώρα  που η κατάσταση έχει «ζορίσει» και τα πράγματα στη διαχείριση της πανδημίας τείνουν να καταστούν εκτός ελέγχου, επικαλείται συγκεκριμένους αριθμούς και παραδείγματα, ώστε να πείσει πως η Ελλάδα παραμένει στην πρωτοπορία.

Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Το δίπολο «ενοικιαστές» και «ιδιοκτήτες» της εξουσίας δημιουργήθηκε στον δημόσιο διάλογο όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ένα «πύρινο» άρθρο του κατά του ΣΥΡΙΖΑ –γιατί μόνο όταν είναι να γράψει για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει «γωνίες» ο κ.

Όσοι δεν έχουν φωνή

Οι καταθέσεις των «παραγωγικών φορέων», των εργαζομένων, των επιχειρηματιών, των καλλιτεχνών στην έκτακτη μαραθώνια εκπομπή του Kontra Channel με τίτλο «Η χώρα σε καραντίνα» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν αποκαλυπτικές: Όλοι κατήγγειλαν ότι οι πληγές από την πρώτη καραντίνα δεν έχουν επουλωθεί και πως το κράτος ήταν απόν.

«Πεταμένα λεφτά», πεταμένοι άνθρωποι, εξ ανάγκης πελάτες

Στοιχείο πρώτο: είναι αυτονόητο πως για θέματα υγείας, ειδικά όταν αυτά περιγράφονται με τη φράση «θέμα ζωής και θανάτου», σχεδόν πάντα οι άνθρωποι βρίσκουν τα απαραίτητα χρήματα για να κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει. 

Επικίνδυνα μπαλώματα

Αν υπάρχει ένας επικίνδυνος παράγοντας σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού που δεν συνδέεται τόσο με τον ιό καθεαυτόν, αλλά κυρίως με την ψυχολογία μας, είναι ο κίνδυνος της κούρασης: ακούγεται γενικόλογο και θεωρητικό, αλλά δεν είναι καθόλου.

«Πεταμένα λεφτά», πεταμένοι άνθρωποι, εξ ανάγκης πελάτες

Στοιχείο πρώτο: είναι αυτονόητο πως για θέματα υγείας, ειδικά όταν αυτά περιγράφονται με τη φράση «θέμα ζωής και θανάτου», σχεδόν πάντα οι άνθρωποι βρίσκουν τα απαραίτητα χρήματα για να κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει. 

Από την ιδεοληψία στην απανθρωπιά

Θεωρητικά, ακόμη και μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που μπορεί να έχει ως σχέδιο την συρρίκνωση του συστήματος δημόσιας υγείας και το «outsourcing» σε ιδιώτες, την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την μείωση των κονδυλίων για το κοινωνικό κράτος, θα έπρεπε να αποδεχθεί την αυτονόητη ανατροπή το

Θέμα προτεραιοτήτων

Θυμάστε που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι «αν είχαν ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν πετάξει ένα σωρό λεφτά στις ΜΕΘ»; Ε, αυτή η δήλωση, τώρα που το σύστημα υγείας πλέον πιέζεται σοβαρά και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ακόμη lockdown, αυτή η δήλωση δεν είναι ούτε περασμένη, ούτε ξεχασμένη. 

Subscribe to Γιώργος Μελιγγώνης