Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανθεκτική η τεχνολογία στον κορωνοϊό - Πώς κατάφερε να τον «νικήσει»

Ανθεκτική η τεχνολογία στον κορωνοϊό - Πώς κατάφερε να τον «νικήσει»

Της Γεωργίας Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews

Εργασία και εκπαίδευση από το σπίτι, ψώνια από το σούπερ μάρκετ, τραπεζικές συναλλαγές χωρίς ουρές, άυλη συνταγογράφηση,  μειωμένη γραφειοκρατία, online ψυχαγωγία και gaming, με ένα μόνο κλικ. Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα με τα οποία “αναγκαστήκαμε” να εξοικειωθούμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τους περιορισμούς στην μετακίνηση που έχει επιφέρει. Οι ίδιες όμως έννοιες είναι αυτές που θα ελπίζουμε να μείνουν παρακαταθήκη για την “επόμενη μέρα”, διευκολύνοντας ιδιαιτέρως την καθημερινότητά μας, όταν επανέλθει στην “προ-κορωνοϊού” κατάσταση.

Ακόμα και στην ψηφιακά αναλφάβητη Ελλάδα, όπως αποδεικνυόταν από τις πλείστες μετρήσεις, το χρονικό διάστημα που διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η τεχνολογία πήρε τη σκυτάλη προς όφελος των πολιτών.

Μέσα σε λίγους μήνες, τα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς από την άνεση του σπιτιού του όχι απλά πολλαπλασιάστηκαν αλλά κατακτήθηκαν από ένα διευρυμένο ηλιακά κοινό που μέχρι χθες χαρακτηριζόταν “παραδοσιακό”, αν όχι “ετεροχρονισμένο”. Εξάλλου, ο κόσμος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς σύγχρονη τεχνολογία και νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα.

Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση

Άλματα κάνουν αυτή την περίοδο επιχειρήσεις και εργαζόμενοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το “όπλο” της τηλεργασίας για να μην παγώσει η οικονομία της χώρας ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε ραγδαία και η τηλεκπαίδευση. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, η εργασία εξ αποστάσεων αναπτύχθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς στην ελληνική επικράτεια, σε μια προσπάθεια των εταιρειών να συνταχθούν με τα κυβερνητικά μέτρα προφύλαξης από την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά να παραμείνουν παραγωγικές. Ταυτόχρονα, σχολικά μαθήματα, πανεπιστημιακές διαλέξεις αλλά και σεμινάρια γίνονται μαζικά εξ' αποστάσεως, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στη γνώση.

thlekpaideysh

Πρώτες οι τεχνολογικές εταιρείες ή όσες είχαν κατάλληλες υποδομές και εφαρμογές που διασφάλιζαν την εργασία εξ αποστάσεως. Όταν βέβαια επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας, στη λύση της εργασίας από το σπίτι ωθήθηκαν και οι επιχειρήσεις που δεν είχαν κάνει τα απαραίτητα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η αύξηση της ζήτησης σε laptop και περιφερειακά που καταγράφηκε στην αγορά. 

Μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις επέδειξαν εντυπωσιακή ικανότητα προσαρμογής και αρκετά γρήγορα αντανακλαστικά στην απόλυτα ακραία συνθήκη που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και στη χώρα μας. Παρότι εκ των προτέρων ανέτοιμες, τουλάχιστον η πλειονότητα αυτών, κατάφεραν να προσαρμόσουν το μοντέλο λειτουργίας τους ή ακόμα και το ίδιο τους το προϊόν σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor, το 70% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους κατά τουλάχιστον 50%, ποσοστό ικανοποιητικό δεδομένων των συνθηκών. Μάλιστα, οι δύο στις δέκα δήλωσαν ότι ο βαθμός αυτοματισμού τους είναι εξαιρετικός.

To ψηφιακό κράτος είναι γεγονός

Η γραφειοκρατία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει αρνητικά τη χώρα μας αρκετά χρόνια, απελπίζοντας τους πολίτες κάθε φορά που καλούνται να συνδιαλλαγούν με το δημόσιο. Πλέον βέβαια το ψηφιακό κράτος γίνεται πραγματικότητα μέσω του gov.gr, και όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου περνούν σταδιακά στην οθόνη του υπολογιστή μας.  

Με ένα κλικ μπορεί κανείς να επισκέπτεται υπουργεία,  φορείς και οργανισμούς,  Ανεξάρτητες Αρχές, να υποβάλει ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση με τους κωδικούς του TAXISnet, να λαμβάνει τις συνταγές του γιατρού με sms χωρίς να χρειάζεται να τον επισκεφτεί, να λαμβάνει τα πιστοποιητικά για την συνταξιοδότηση και πολλά άλλα.

Νέα “σελίδα" στη λειτουργία των ΚΕΠ

“Σελίδα” γυρίζει η λειτουργία των 976 Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών λόγω των έκτακτων μέτρων της  κυβέρνησης για την προστασία πολιτών και υπαλλήλων από τον κορωνοϊό.  

Πλέον οι πολίτες παραγγέλνουν τηλεφωνικά δηλώσεις, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ενώ η παράδοσή τους πραγματοποιείται μέσω των ΕΛΤΑ (συστημένη αποστολή) και των ΕΛΤΑ Κούριερ στις διευθύνσεις που οι πολίτες επιθυμούν, χωρίς χρέωση των ιδίων.

Ασφάλιση και Υγεία με ένα “κλικ"

Η νέα εποχή του “Μένουμε σπίτι” οδήγησε τον ΕΟΠΥΥ να προσαρμοστεί άμεσα στην ανάγκη της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό.

Η άυλη συνταγογράφηση είναι πια γεγονός και αφορά επαναλαμβανόμενες συνταγές που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη παρουσίας σε ιατρεία.

Για πρώτη φορά,  άνεργοι μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο του ΟΑΕΔ, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν αίτηση για την επιδότηση ανεργίας, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Οργανισμού.

Η πρόσβαση χρηστών στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γίνεται ηλεκτρονικά με τους  κωδικούς του TAXISnet, ενώ όλες οι συνεντεύξεις ανέργων με εργασιακούς συμβούλους θα διεξάγονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Σε άλλο επίπεδο το e-banking

Σπανιότερα επισκεπτόμαστε τα καταστήματα των τραπεζών, αφού σχεδόν όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται μέσω Internet και mobile banking.

Το άνοιγμα εταιρικών λογαριασμών online –όπως γίνεται ήδη για τα φυσικά πρόσωπα- οι ηλεκτρονικές αιτήσεις και υπογραφές, αλλά και η κατάθεση εγγράφων σε ψηφιακές πλατφόρμες αλλάζουν τα δεδομένα όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για το μέλλον αναφορικά με το πώς αλλά και ποιες συναλλαγές θα γίνονται online και ποιες από το κατάστημα.

Ο πρώτος ραγδαίος μετασχηματισμός στις συναλλαγές ήρθε με τα capital controls, όπου το πλαστικό χρήμα μπήκε δυναμικά στη ζωή μας, αντικαθιστώντας το φυσικό. Με την πανδημία του κορωνοϊού, η τράπεζα “έρχεται” στο κινητό ή τον υπολογιστή μας ακόμη πιο γρήγορα, επισπεύδοντας μια πορεία που ήταν προδιαγεγραμμένη.  Και κατ’ αυτό τον τρόπο, οι πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους αλλά και αυτή των τραπεζοϋπαλλήλων.

ebanking

Ενόψει της απελευθέρωσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την τελευταία διετία όλες οι ελληνικές τράπεζες προετοίμασαν εντατικά τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή. Πλέον, προσφέρουν μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών μέσω Internet και mobile banking, με τις καθημερινές συναλλαγές όπως πληρωμές δανείων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, υποχρεώσεων στο Δημόσιο, μεταφορές χρημάτων να γίνονται μέσω των εναλλακτικών δικτύων.

Ελάχιστοι είναι οι λόγοι πλέον που αναγκάζουν έναν πελάτη να επισκεφθεί το κατάστημα ή, ακόμα και να χρησιμοποιήσει το phone banking, αφού όλες οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Και η παρούσα συγκυρία συνάδει ώστε η μετάβαση αυτή προς τις νέες, βελτιωμένες συνθήκες να γίνει με σαφώς ταχύτερα βήματα.

Τρόφιμα και είδη βασικής ανάγκης διαδικτυακά

Ραγδαία αύξηση καταγράφεται στις παραγγελίες από τα οnline σούπερ μάρκετ όπως φαίνεται άλλωστε και από την καθυστέρηση που παρατηρείται στις παραδόσεις των αγορών.

Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς να βγουν από το σπίτι, είτε μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν οι μεγάλες αλυσίδες, είτε από σούπερ μάρκετ που λειτουργούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά. H αναμονή για τις παραδόσεις ωστόσο, φτάνει ακόμη και τον έναν μήνα.

Υπηρεσίες delivery παρέχουν και άλλες επιχειρήσεις τροφίμων για εκείνους που θέλουν να ψωνίσουν από το σπίτι.

Μεγάλες αλυσίδες κρεοπωλείων διέθεταν ήδη εκτός από τα φυσικά τους καταστήματα και αντίστοιχα οnline ενώ το τελευταίο διάστημα άρχισαν λειτουργούν με delivery και κάποια συνοικιακά κρεοπωλεία, τα οποία παραδίδουν αυθημερόν.

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από ιχθυοπωλεία που λειτουργούν διαδικτυακά και κάνουν παραδόσεις συνήθως την επόμενη μέρα της παραγγελίας.

Αντίστοιχα οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν φρούτα και λαχανικά από online οπωροπωλεία.

Με υπηρεσίες delivery λειτουργούν επίσης και πιο εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, όπως για παράδειγμα με βιολογικά προϊόντα, vegan ή delicatessen αλλά και κάβες με κρασιά και αλκοολούχα ποτά.

Παράλληλα υπάρχουν online πλατφόρμες από τις οποίες μπορεί κανείς να παραγγείλει από τσιγάρα και προϊόντα περιπτέρου, μέχρι τρόφιμα, καθαριστικά για το σπίτι και είδη πρώτης ανάγκης.

Εκτός από τα προϊόντα διατροφής που βρίσκονται στις προτεραιότητες των αγορών των καταναλωτών αυτή την περίοδο, με online παραγγελίες λειτουργούν και τα εμπορικά καταστήματα με είδη ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικά αλλά και έπιπλα.

“Ποντάροντας” μάλιστα στο γεγονός ότι οι καταναλωτές μένουν στο σπίτι, πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε προσφορές στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα είδη σπιτιού ενώ παρέχουν και δωρεάν τα μεταφορικά.  

Σπάει όλα τα ρεκόρ το online gaming

Η κουλτούρα του "Μένουμε Σπίτι" και η έμφαση στο cocooning, ακολουθώντας και τις προσταγές του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε κατακόρυφη αύξηση και στο online gaming αλλά και στο διαδικτυακό στοιχηματισμό καθώς οι πολίτες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και ανακαλύπτουν τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία.

Είτε από κινητά τηλέφωνα, είτε από υπολογιστές είτε από κονσόλες, το online gaming έχει “πάρει φωτιά” με τις σχετικές πλατφόρμες να καταγράφουν ιστορικά υψηλά στον αριθμό των χρηστών τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξαιρετικά δημοφιλούς πλατφόρμας Steam που στις 22 Μαρτίου κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ με 20,7 εκατ. χρήστες να αξιοποιούν τις υπηρεσίες της ταυτόχρονα.

Mainstream η online ψυχαγωγία

Κι αν κάποτε η ψυχαγωγία στην Ελλάδα ήταν συνυφασμένη με καφετέριες και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στην εποχή του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε παρά να μετατραπεί σε online θέαση.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της επιβολής των μέτρων, οι διαθέσιμες στην ελληνική αγορά τηλεοπτικές πλατφόρμες αλλά και πλατφόρμες συνεχούς ροής περιεχομένου είδαν όχι απλά άνοδο στον αριθμό των συνδρομητών τους αλλά και άνοδο στο περιεχόμενο που αυτοί καταναλώνουν. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τους διεθνείς παρόχους περιεχομένου συνεχούς ροής να μειώσουν τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία των δικτύων, τώρα που οι απαιτήσεις είναι άκρως υψηλές. 

theatro

Οι τηλεθεατές έχουν στραφεί και στις υπηρεσίες on demand θέασης περιεχομένου για τις αυξημένες ανάγκες τους σε ψυχαγωγία από το σπίτι.    

Φυσικά η άνοδος σε κατανάλωση περιεχομένου καταγράφεται και στις πλατφόρμες συνεχούς ροής  όπως Netflix, AppleTV, Amazon Prime, χωρίς βέβαια να υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα για την χώρα μας. Ωστόσο μια ματιά στο εξωτερικό μαρτυρά την τάση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης που έχουν εγκλωβίσει πολύ κόσμο στο σπίτι, τα αναθεωρημένα νούμερα για την αύξηση των συνδρομητών σε πλατφόρμες όπως το Netflix είναι πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις στην αρχή της προηγούμενης χρονιάς. Να θυμίσουμε ότι το Netflix, η συνδρομητική υπηρεσία που είχε το 2019 περισσότερους από 167 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 100 και πλέον εκατ. βρίσκονται εκτός ΗΠΑ, υπολόγιζε να προσθέσει ακόμα 7 εκατ. συνδρομητές στην βάση του μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές όμως, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί ελέω κορωνοϊού.

Στην “εν μέσω πανδημίας” εποχή βέβαια, το προαναφερθέν περιεχόμενο δεν είναι το μόνο που καταναλώνει το φιλοθέαμων κοινό. Μια ακόμα καινοτομία που έχει εγκαινιαστεί αυτή την περίοδο είναι και η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων από το σπίτι. Πλέον οι τηλεθεατές μπορούν να παρακολουθήσουν παραστάσεις από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να επισκεφτούν μια από τις σελίδες www.n-t.gr, www.culture.gr και www.mindigital.gr σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί. Επιπλέον, με ένα μικρό αντίτιμο, οι θεατές μπορούν να απολαμβάνουν και τις παραστάσεις του θεάτρου Τέχνης, Κάρολος Κουν από το σπίτι. Ειδικότερα οι φίλοι του Θεάτρου Τέχνης έχουν τη δυνατότητα on demand παρακολούθησης των τρεχουσών παραστάσεων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Θεάτρου Τέχνης www.theatro-technis.gr. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ αφού και μέσω του Youtube διατίθενται ακόμα περισσότερες παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα θέατρα ακόμη και στην Επίδαυρο.