Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
λορκα

Το Σπίτι της Μπερνάρντα ΄ Αλμπα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Το διάσημο θεατρικό έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα ΄Αλμπα» του σπουδαίου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη στο Θέατρο «Μικρό Broadway», Αίθουσα ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, θα παίζεται από 16 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη στις 18:30 και Πέμπτη στις 21:00. Διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά (με το διάλειμμα).
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου 1954 στο θέατρο «Κοτοπούλη» σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Το ρόλο της Μπερνάρντα ΄Αλμπα ερμήνευσε η Κατίνα Παξινού.

Το έργο επιδεικνύει τη δοκιμασία των ανθρώπινων ορίων από τη στέρηση της ελευθερίας. Η τυραννική στάση μιας χήρας μητέρας προς τις κόρες της σε ένα συντηρητικό και ανδροκρατούμενο κόσμο.

Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να «ανακατεύονται» με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στην μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του αλλά και η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού τους. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση:Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Βασίλης Πλατάκης
Σκηνικά: Χάρης Σεπεντζής
Κοστούμια: Βάνια Αλεξάνδροβα
Στίχοι τραγουδιών: Τάκης Μπινιάρης, Βασίλης Καπερνάρος
Μουσική: Τάκης Μπινιάρης, Τραγούδι: Νανά Γεωργιάδου, Τάκης Μπινιάρης
Χορογραφίες: Δημήτρης Ιβάνωφ
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάκης Δρόσος
Πρωταγωνιστούν: Τζένη Καλλέργη, Τιτίκα Σαριγκούλη, Κυριακή Γάσπαρη, Μαρία Δρακοπούλου, Μαρία Συμεών, Δέσποινα Χαριάτη,Κατερίνα Βολίκα, Άννα Μαρία Βιδάλη, ΄Εφη Χαντζούλη, Αναστασία Χατζηαθανασίου, Σίμων Πάτροκλος.

Θέατρο Μικρό Broadway, Aίθουσα ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, Αγίου Μελετίου 61 ,τηλ.211 0159859, 211 0128281, 210 8654387.