Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ορφανέψαμε...

Ορφανέψαμε...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ  Εντέχνως & Ατέχνως ME ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ*            

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές , εθνικό πένθος έπεφτε στη χώρα.  Ορφανέψαμε! Ήταν το πρώτο που σκέφτηκα. Κι ύστερα αφαίρεσα τις εικόνες από το θέμα με τη συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη , ίσα για να προλάβω ένα δημοσιογραφικό και προσωπικό Αντίο στον Όλυμπο της ελληνικής μεταπολεμικής μουσικής  και τον Κίσσαβο μιας θαρραλέας πολιτικής διαδρομής.

 Από τα τραγούδια του στην παρανομία της χούντας, που με  κράτησαν στην Αριστερά και το   Κάντο Χενεράλ στο Καραισκάκη  της μεταπολίτευσης ,που κάλυψα δημοσιογραφικά για την ΑΥΓΗ ,  μέχρι την τελευταία φορά που τον είδα και τον αγκάλιασα στο Μέγαρο Μουσικής, ο Μίκης ήταν ο δικός μου βράχος.              

Αυτό ήταν για όλους. Γι αυτό θρηνεί  σήμερα , ορφανεμένη όλη η Ελλάδα και τα όπου γης Γελαστά παιδιά. Γιατί ήταν αυτός που «έδεσε» την Πολιτική με τον Πολιτισμό όσο κανείς άλλος . 

Τιμή μου η φιλία μας .

Έτσι θα σε θυμάμαι  Μίκη μου. Στεφανωμένο με Φως 

Έτσι θα σ αγαπάμε αητέ της Μουσικής .Κι έτσι θα σε τραγουδάμε πάντα!

Γελαστό, πολιτικό, επικό, λυρικό. Με τα χέρια ψηλά στο δικό σου Κάντο Χενεράλ για όλες τις Αδικίες του κόσμου.

Ανάθεμα τη Μοίρα την ανθρώπινη!

Κατάρα στη στιγμή ….Άξιε Αρχάγγελε της Μουσικής μας και Ήλιε Νοητέ μιας Δικαιοσύνης για την οποία αγωνίστηκες ολάκερη ζωή και δεν την έζησες….

Δώσε τα χαιρετίσματα μας στον Σεφέρη ,τον Ελύτη,  τον Ρίτσο και τον Κατσαρό . Στον Χατζιδάκι , τον Κατράκη , στον Τσιτσάνη , στον Μπιθικώτση ,τη Μελίνα, στον Καζαντζίδη, τον Καλογιάννη ,  τη Φλέρυ, τον Χιώτη, στον Χρήστο και στον Θάνο , στον Φιντέλ και τον αδελφό σου ,τον Γιάννη . Όμορφη πόλη , με φωνές μουσικές θα στήσετε εκεί πάνω.  

Κι εμείς ορφανοί απ όλους σας … Αντίο Μίκη μου. Αντίο Φίλε. Αντίο Δέντρο ψηλό και άστρο φωτεινό σε ανήλιαγους καιρούς. Ορφανέψαμε σου λέω. Μη χαμογελάς πικρά, όπως έκανες σχεδόν στωικά τα τελευταία χρόνια. Μη …          

Σ΄ αγαπάμε όλοι !Σου χρωστάμε όλοι …Αριστεροί και Δεξιοί.                          

Το κατάφερες κι αυτό. Κράτησες τη Ζωή σου και στα δυό σου χέρια εσύ και μας κοινώνησες της Μουσικής σου το Μεγαλείο. 

Ορφανέψαμε. Στερέψαμε. «Δεν έχουμε  ποτάμια, δεν έχουμε πηγές μονάχα λίγες στέρνες άδειες κι αυτές , που ηχούν και που τις προσκυνούμε.» ( Γ Σεφέρη,ς Μυθιστόρημα ).

Μας ορφάνεψες Μίκη μου…

ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ