Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το lockdown της Μυκόνου σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό

Το lockdown της Μυκόνου σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό

Του Νίκου Συρμαλένιου από την Κυριακάτικη Kontranews

Κεραυνός εν αιθρία ήταν το μίνι lockdown πριν 10 μέρες στη Μύκονο. Χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καμία συνεννόησή με το Δήμο και τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού στο νησί, η κυβέρνηση προσέτρεξε στην προσφιλή της μεθοδολογία και λογική «πονάει χέρι, κόψει χέρι», εφαρμόζοντας αφενός μέτρα ατελέσφορα ως προς την ουσιαστική αντιμετώπιση του covid και αφετέρου ανεφάρμοστα, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα 50.000 ανθρώπων που βρίσκονται στη Χώρα Μυκόνου, με 70 αστυνομικούς….

Και όπως καταλαβαίνουμε όλοι, όταν δίνεις ένα τέτοιο σήμα σε έναν από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τότε δεν πλήττεις μόνο τη Μύκονο, πλήττεις το σύνολο του τουριστικού προϊόντος, διότι καταστρέφεις προγραμματισμούς και σχεδιασμούς των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που είχαν θεωρήσει με προηγούμενο μήνυμα του πρωθυπουργού ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος φέτος θα είναι μια κανονικότητα για τη χώρα. Είναι προφανές ότι έστω αυτό το μίνι κλειστό δεκαήμερο για τη Μύκονο, στοιχίζει στους εργαζόμενους που δεν θα δουλέψουν, στις επιχειρήσεις με μεγάλα ελλείμματα εσόδων, στις ακυρώσεις κρατήσεων και ότι αυτά συνεπάγονται.

Και φυσικά με την γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά, καταρρίπτεται άλλη μια ανόητη θεωρία που μας πλάσαραν του προηγούμενους μήνες, ότι με τον εμβολιασμό μεγάλων ποσοστών των μόνιμων κατοίκων, δημιουργούνται covid free νησιά και άρα πολύ ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί σε τουρίστες και επισκέπτες που θα προτιμήσουν να περάσουν τις διακοπές τους σε αυτά τα νησιά. Και ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα; Στα νησιά με εμβολιασμένη τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, να έχουμε εξάπλωση του ιού και αύξηση των κρουσμάτων. Γιατί; Διότι ακριβώς ο ιός κυκλοφορεί ευρέως, η μετάλλαξη Δέλτα είναι ταχέως διαδιδόμενη και φυσικά στα νησιά είναι εισαγόμενη και μη ελεγχόμενη. Και είναι φυσικό διότι, ούτε η γενικότερη επιδημιολογική επιτήρηση υπάρχει, αλλά ούτε και ο έλεγχος στις πύλες εισόδου, λιμάνια και αεροδρόμια, είναι αυστηρός και αποτελεσματικός. Όπως επίσης η έλλειψη σχεδιασμού για τα ξενοδοχεία καραντίνας, τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους εργαζόμενους που νοσούν, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, αφού έχει ξεπεραστεί η πληρότητά τους.

Η κυβέρνηση λοιπόν επαναλαμβάνει τον εαυτό της, δηλαδή λειτουργεί ανέμελα και άνοιξε και πάλι τον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι, χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο. Αποφασίζει κατασταλτικά μέτρα όπως το lockdown αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αδιαφορώντας για το διχασμό που προκαλεί στην κοινωνία και εξωθώντας τους πολίτες στην αντιμετώπιση του εμβολιασμού ως φόβητρο με την απειλή διαθεσιμότητας και απολύσεων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Και για να μην παρεξηγούμαστε. Προφανώς υποστηρίζουμε τον εμβολιασμό ως το μόνο μέχρι σήμερα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά η υποχρεωτικότητα αντί να παράξει θετικά αποτελέσματα, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει ακριβώς στο αντίθετο, εφόσον η κύρια αιτία των αρνητών δεν είναι η συνωμοσιολογία αλλά ο φόβος που επιτάθηκε και με τις κυβερνητικές παλινωδίες.

Αυτά κατά κύριο λόγο συζητήθηκαν στην επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την προηγούμενη Πέμπτη στη Μύκονο, όπου στις συναντήσεις στο Κέντρο Υγείας, στο Δήμο αλλά και με τους επαγγελματικούς φορείς, αναδείχθηκε η σπασμωδικότητα, ο αιφνιδιασμός, αλλά και η έλλειψη σχεδιασμού των κυβερνητικών μέτρων. Και αν αυτά ίσχυσαν για μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, καταλαβαίνουμε τι επιπτώσεις θα έχει στο σύνολο του τουρισμού, όταν μπροστά μας εξαπλώνεται η αβεβαιότητα της πορείας της πανδημίας και των κρουσμάτων.

* Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.