Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα δίνουν όλα στον Πομπέο λιμάνια, ναυπηγεία, βάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα

Τα δίνουν όλα στον Πομπέο λιμάνια, ναυπηγεία, βάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα

ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει στο άρμα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Το δόγμα αυτό επιβεβαιώνει η παρουσία του Πομπέο στην Ελλάδα και μια σειρά στρατηγικών κινήσεων των Αμερικανών που αποσκοπούν στην ακύρωση ή την υποβάθμιση του περιεχομένου του Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, που επρόκειτο να υπογράψουν Μητσοτάκης και Μακρόν.

Με την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, εκεί όπου είχε φιλοξενηθεί ο Τζορτζ Μπους, οι Αμερικανοί επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει αφεντικά και, κυρίως, οι Γάλλοι δεν πρόκειται να αποκτήσουν κυριαρχία στη Μεσόγειο.

Πριν από την επίσκεψη Πομπέο προηγήθηκαν μια σειρά από παρασκηνιακές και εκβιαστικές κινήσεις από την πλευρά των Αμερικανών.

Η Ουάσινγκτον τορπίλισε τη συμφωνία για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, που επρόκειτο να υπογράψουν σε πανηγυρικό κλίμα Μητσοτάκης και Μακρόν στο Παρίσι.

Δύο ημέρες πριν την υπογραφή της προμήθειας, η συνάντηση ακυρώθηκε μετά από ισχυρές πιέσεις των Αμερικανών.

Απέναντι στη στρατηγική της Γαλλίας για ένα αμυντικό σύμφωνο με την Ελλάδα, που θα περιελάμβανε τη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας σε περίπτωση που η χώρα μας δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, οι Αμερικανοί απάντησαν με μια σειρά πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα.

Διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι θα αναβαθμίσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα σε στρατιωτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή:

1ον) Ενισχύουν τη βάση της Σούδας με μακροπρόθεσμο στόχο να μεταφέρουν δραστηριότητες από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

2ον) Εκδήλωσαν την απόφασή τους να επενδύσουν στρατηγική στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από το λιμάνι, οι Αμερικανοί πρόκειται να αναπτύξουν μια μεγάλη επένδυση που σχετίζεται με εργασίες, επισκευές και συντήρηση του πολεμικού στόλου, αλλά και των οπλικών συστημάτων.

3ον) Οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι πρόκειται να επενδύσουν και στα τρία ναυπηγεία: Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Σύρου. Η απόφαση αυτή σχετίζεται τόσο με τις ανάγκες του 6ου Στόλου, όσο και με την προσπάθεια να μονοπωλήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού με τη συμπαραγωγή με την Ελλάδα πολεμικών πλοίων.

4ον) Η Lockheed και ενδεχομένως επενδυτικά σχήματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποφασίσει να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια στην ΕΑΒ, η οποία θα αναλάβει και τη συντήρηση των F16 των Εμιράτων.

5ον) Ισραηλινοί επενδυτές που συνδέονται με τις ΗΠΑ εξαγόρασαν πριν από λίγες ημέρες τη χρεωκοπημένη ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζονται να την αναβαθμίσουν, προσλαμβάνοντας μάλιστα εξακόσιους εξειδικευμένους Έλληνες για την παραγωγή οχημάτων στρατού και αστυνομίας, αλλά και την κατασκευή οπλικών συστημάτων.

Οι Αμερικανοί, με μια σειρά κινήσεων στις οποίες πρωτοστάτησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, κατάφεραν να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση και να τα πάρουν όλα.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Γάλλοι, οι οποίοι είχαν επενδύσει στρατηγικά στην Ελλάδα, διεκδικώντας κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο.

Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο Αμερικανος υπουργός θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία και θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του τομέα της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Στο σπίτι του πρωθυπουργού θα φιλοξενηθεί στα Χανιά

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Πομπέο το βράδυ της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική τους σχέση.  Την Τρίτη θα επισκεφθούν τη Σούδα.