Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Φτώχεια, πείνα και εξεγέρσεις απειλούν την ΕΕ

Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Φτώχεια, πείνα και εξεγέρσεις απειλούν την ΕΕ

ΙΔΟΥ Η PAX-GERMANIA

• Εφιαλτικές προβλέψεις του ΟΗΕ: Σε οξεία πείνα εξαιτίας του κορωνοϊού άλλοι 130.000.000 άνθρωποι
• Θα προκληθούν εξεγέρσεις στις μεγαλουπόλεις αλλά και σε πληθυσμούς ιδίως των χωρών του Νότου 

 

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Η  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαλυθεί ούτε αυτή τη φορά. Τουλάχιστον όχι από τις αντιδράσεις των ηγετών ορισμένων χωρών. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι λαοί. Κι εδώ τα πράγματα είναι ζόρικα. Πολύ ζόρικα.

Ο ρόλος της ιταλικής μαφίας στην κρίση

Δεν είναι μόνο η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Οι κίνδυνοι έρχονται και από τους απόκληρους όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ και μελετητών, η φτώχεια και η πείνα θα αυξηθούν προκαλώντας εξεγέρσεις στα προάστια των μεγαλουπόλεων, αλλά και σε ευρύτερους πληθυσμούς ιδίως των χωρών του Νότου. Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ στην τελευταία έκθεσή ο κορωνοϊός θα σπρώξει σε κατάσταση οξείας πείνας άλλα 130 εκατομμύρια ανθρώπους. Η εκτίμηση δεν αφορά μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και οικονομικά ισχυρές χώρες.

Για παράδειγμα είναι συγκλονιστικό το ρεπορτάζ του Guardian για την Ιταλία όπου έχουν δημιουργηθεί ομάδες βοήθειας, που αφήνουν φαγητό σε διάφορα σημεία των πόλεων για να τραφούν εκείνοι που δεν έχουν χρήματα ούτε για τον επιούσιο. Το φαινόμενο, όπως αναφέρεται, αξιοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η Μαφία. Οι βαρόνοι του εγκλήματος αυξάνουν την επιρροή τους μέσω τις βοήθειας ακόμα και σε τροφή προς τους μη έχοντες, ενώ τώρα τοκογλύφοι δίνουν δάνεια ακόμα και άτοκα σε επιχειρηματίες, που δεν μπορούν να βρουν καθόλου χρήματα.

Κι αυτά όχι βέβαια από μία αγαθοεργή διάθεση, αλλά γιατί όλα αυτά που τώρα προσφέρουν θα τα αξιοποιήσουν μετά την καραντίνα. Και θα κερδίσουν πολλαπλά. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ιταλικό είναι και γερμανικό, είναι ολλανδικό, είναι βρετανικό. Είναι πρόβλημα όλων των μεγάλων πόλεων, όπου ζουν οι απόκληροι αυτού του κόσμου και προπαντός στα μεγάλα λιμάνια.

Γερμανική αδιαλλαξία

Καμπανάκι για τη φτώχεια, την πείνα, αλλά όχι μόνο στην Ευρώπη, χτυπάει και ο ΟΗΕ. Αλλά στην Ευρώπη τα καμπανάκια χτυπάνε σε γερμανικά ώτα μη ακουόντων. Το έδειξε άλλη μία φορά η σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη, που έγινε την Πέμπτη που πέρασε. Το γερμανικό λουρί παρέμεινε σφιγμένο στον λαιμό των Ευρωπαίων. Απλώς η Μέρκελ το χαλάρωσε λιγάκι με την υπόσχεση ότι η Γερμανία θα δείξει την αλληλεγγύη της και θα συνεισφέρει περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατά τα ευρωπαϊκά ειωθότα η λήψη της απόφασης παραπέμφθηκε σε πρώτη φάση για τις 6 Μαΐου, όταν υποτίθεται η Κομισιόν θα ετοιμάσει την πρόταση για το «Ταμείο Ανασυγκρότησης» . Οι ηγέτες λοιπόν των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Πέμπτη έκαναν ένα μικρό, ένα πολύ μικρό βήμα προσέγγισης. Όμως κι αυτή τη φορά η Γερμανία είναι που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα της συνόδου, αφού κινήθηκαν προς το πνεύμα που εξέφρασε η ΑγκελαΜέρκελ κατά την ομιλία της το πρωί της Πέμπτης στη Μπούντεσταγκ.

Έτσι, οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας, δηλαδή τη σύσταση ενός «ταμείου ανάκαμψης», το οποίο θα συνδεθεί με ένα πιο μεγάλο προϋπολογισμό για το διάστημα 2021 ως 2027, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ηγέτες ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το Ταμείο Ανάκαμψης. «Στόχος μας είναι το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων να είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση το πολύ έως την 1η Ιουνίου», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρουν ότι οι «27» αποφάσισαν να αυξήσουν τα επόμενα 2 – 3 χρόνια το νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021 – 2027) στο 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή να προστεθούν επιπλέον 1 τρισ. Ευρώ περίπου.

 

Μέρκελ: «Υπήρξε συναντίληψη»

«Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την κρίση του κορωνοϊού», δήλωσε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παραδέχθηκε δε ότι «δεν ήμασταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άποψης, αλλά υπήρξε μια συναντίληψη». Η δημιουργία του ταμείου ανασυγκρότησης «σημαίνει ασφαλώς ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζει μεγαλύτερη συνεισφορά για τον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι «αυτό είναι σωστό και καλό, καθώς τα κράτη – μέλη δεν επλήγησαν όλα με τον ίδιο τρόπο από την πανδημία».

Σημείωσε ακόμη ότι τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου, και παραδέχτηκε ότι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι και προς το γερμανικό συμφέρον. Που σημαίνει ότι αν δεν ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας οι Ευρωπαίοι δεν θα έπαιρναν, ούτε την ελεημοσύνη της μεγαλύτερης συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη».

Ζητά επιδοτήσεις ο Νότος
Από την άλλη πλευρά, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ». Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο». Στα προαναφερόμενα η λέξη κλειδί είναι οι επιδοτήσεις, κάτι που υποστήριξε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά σημαίνει πόσα από τα κονδύλια θα είναι επιδοτήσεις, δηλαδή βοήθεια και πόσα δάνεια. Είναι το σημείο στο οποίο θα εκδηλωθεί η επόμενη μεγάλη αντιπαράθεση, που θα κρίνει την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αν, οι επιδοτήσεις είναι πολύ σημαντικές, τότε θα έχει βρεθεί ένας δρόμος που θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τις χώρες με υψηλό χρέος και μεγάλες ανάγκες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Αν επιλεγεί η οδός των μεγάλων δανείων και της μικρής επιδότησης, τότε τους κινδύνους για φτώχεια, πείνα και εξεγέρσεις θα τους δούμε να αυξάνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις να θεριεύουν.
Για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα παραθέσουμε και τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδέεται με ένα ταμείο ανάκαμψης είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Ένωση εκτός της κρίσης της νόσου Covid-19 και ότι το μέγεθός του πρέπει να αυξηθεί. Δηλαδή 100% η γερμανική συνταγή.

«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%», είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό. «Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μόνο που δεν μας είπε το κύριο και κεντρικό. Από τα συνολικά χρήματα πόσα θα είναι επιδοτήσεις και πόσα δάνεια. Αν η σφραγίδα στο τελικό σχέδιο είναι γερμανική και όχι των «9» που ζήτησαν με επιστολή τα ευρωομόλογα (το πιο πιθανό), τότε πάμε σε αντιπαραθέσεις. Αν είναι και το τελικό σχέδιο, τότε ο εφιάλτης της πείνας, της φτώχειας και των εξεγέρσεων θα είναι η σκληρή πραγματικότητα στη «γηραιά ήπειρο».

 

φσδφσδφσ