Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Βουλή φέρνει ο Κ. Μάρκου τις απειλές Γεωργιάδη προς Τουλουπάκη

Στη Βουλή φέρνει ο Κ. Μάρκου τις απειλές Γεωργιάδη προς Τουλουπάκη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή εάν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον υπουργό Ανάπτυξης η κατηγορία που εκτόξευσε σε βάρος της εισαγγελέως κατά τη Διαφθοράς

Την προστασία των εισαγγελικών λειτουργών γενικότερα και των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ζητεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρα.

Ο βουλευτής καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή εάν «συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον υπουργό Ανάπτυξης η κατηγορία που εκτόξευσε σε βάρος της εισαγγελέως κατά τη Διαφθοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη περί "κατάχρησης εξουσίας" και "παραβίασης του Συντάγματος" και η εκτίμησή του ότι η εισαγγελική λειτουργός που τον ερευνά πρέπει "να μπει στη φυλακή για πολλά έτη", καθώς επίσης, και ο κ. Τσιάρας, ως αρμόδιος υπουργός, έχει αντιληφθεί οποιαδήποτε παράνομη πράξη της κ. εισαγγελέως, όπως αυτές που αναφέρει ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης καλείται, εξάλλου, να ενημερώσει τη Βουλή πώς προτίθεται να προστατεύσει τους εισαγγελείς γενικά και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ειδικότερα, από την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους, «τη στιγμή που εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, όπως ο συγκεκριμένος υπουργός, προβαίνουν σε τέτοιες πρωτοφανείς για την πολιτική ζωή της χώρας δηλώσεις».

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη»

Πριν από λίγες μέρες, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την Εισαγγελέα κατά τη Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας και για παραβίαση του Συντάγματος, καταλήγοντας ότι η Εισαγγελέας «πρέπει να μπει φυλακή».

Είναι αυτονόητο ότι η δικαστική λειτουργία, ως μια εκ των κρατικών εξουσιών, θα εισχωρεί στις άλλες κρατικές εξουσίες. Για τον λόγο αυτό η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κατοχυρωνόταν και συνεχίζει να κατοχυρώνεται από όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά Συντάγματα, αφού θεωρούνταν ανέκαθεν θεμελιώδης αρχή. Για να διαφυλάξει και παράλληλα να προστατεύσει την δικαστική ανεξαρτησία, ο νομοθέτης παρέχει ευρύτατες εγγυήσεις οι οποίες ως κύριο στόχο έχουν να διαφυλάξουν αυτό τον σημαντικό θεσμό. Οι δικαστές σύμφωνα με το Σύνταγμα απολαύουν κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου λειτουργικής, προσωπικής και εσωτερικής ή ενδοδικαστικής ανεξαρτησίας. Η λειτουργική ανεξαρτησία νοείται ως ανεξαρτησία έναντι των άλλων δύο λειτουργιών της κρατικής εξουσίας, ώστε κατά την απονομή της δικαιοσύνης να υπόκεινται μόνο στο νόμο και τη συνείδησή τους, χωρίς δηλαδή να υπόκεινται σε οποιαδήποτε ιεραρχική εξουσία, αποκλειόμενης συνεπώς της απευθύνσεως σε αυτούς διαταγών ή οδηγιών από οποιονδήποτε. Με άλλα λόγια η λειτουργική ανεξαρτησία συνεπάγεται την απαγόρευση διείσδυσης στο έργο του δικαστή από φορείς που ασκούν νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες. Οποιεσδήποτε, λοιπόν, επεμβάσεις των ως άνω φορέων στο έργο της δικαιοσύνης θα πρέπει να λογίζονται ως επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας έναντι της δικαστικής, γεγονός το οποίο χωρίς άλλο δύναται να φαλκιδεύσει σε έσχατο βαθμό τον θεσμό της δικαιοσύνης.

Η σπουδαιότητα των παραπάνω εγγυήσεων για την εύρυθμη λειτουργία της δικαστικής ανεξαρτησίας πιστοποιείται από το γεγονός ότι οι διατάξεις του Συντάγματος που τις εξασφαλίζουν συμπεριλαμβάνονται στον σκληρό πυρήνα των συνταγματικών διατάξεων, οι οποίες εξαιρούνται ρητώς από τις εκάστοτε αναθεωρήσεις.

Η όλη συμπεριφορά του ερευνώμενου από την κ. Τουλουπάκη Υπουργού, η οποία δυστυχώς δεν εκδηλώνεται για πρώτη φορά, εκτός του ότι φανερώνει ότι βρίσκεται σε πανικό, αποτελεί μια ανεπίτρεπτη και πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Συνιστά παρέμβαση στην Δικαιοσύνη από τον Υπουργό Ανάπτυξης η κατηγορία που εκτόξευσε σε βάρος της Εισαγγελέως κατά τη Διαφθοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη περί «κατάχρησης εξουσίας» και «παραβίασης του Συντάγματος» και η εκτίμησή του ότι η Εισαγγελική Λειτουργός που τον ερευνά πρέπει «να μπει στη φυλακή για πολλά έτη», καθώς επίσης, ως αρμόδιος Υπουργός, έχει υποπέσει στην αντίληψη σας οποιαδήποτε παράνομη πράξη της κ. Εισαγγελέως, όπως αυτές που αναφέρει ο Υπουργός;

2. Πώς προτίθεται να προστατεύσει τους εισαγγελείς γενικά και τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ειδικότερα, από την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους, τη στιγμή που εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, όπως ο συγκεκριμένος Υπουργός, προβαίνουν σε τέτοιες πρωτοφανείς για την πολιτική ζωή της χώρας δηλώσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Μάρκου Κώστας