Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα "μαχαίρια" κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση οφειλών στις ασφαλιστικές εισφορές

Στα "μαχαίρια" κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση οφειλών στις ασφαλιστικές εισφορές

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «ασήμαντη» την μείωση

Ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα κατά τρεις μονάδες.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «ασήμαντη» την μείωση, ζητώντας την ακύρωση της προωθούμενης μείωσης με τον τρόπο που προωθείται, καθώς θα στερήσει πόρους από τον ΟΑΕΔ.

«Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας που αγνοεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, με προηγούμενο ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, σήμερα έχουν πρόβλημα επιβίωσης και δεν πήραν καμία ενίσχυση από την κυβέρνηση» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου και συμπλήρωσε:

«Δεν ενισχύονται οι εργαζόμενοι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2021 μόνο, κατά 1,21%. Για το 72% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν από 200 έως 1.000 € καθαρά, η αύξηση θα είναι 2,8 - 14 € το μήνα. Εμείς προτείνουμε ενίσχυση των εργαζομένων με αναδρομική αύξηση κατά 7,5% του κατώτατου μισθού για το 2020 και το 2021 όπως είχαμε δεσμευτεί. Δηλαδή 750 ευρώ το μήνα. Δεν ενισχύονται οι επιχειρήσεις όταν 1 στις 3 κινδυνεύει να κλείσει λόγω των πολιτικών της ΝΔ. Η μείωση, κατά 1,89%, των ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει αύξηση από 4,1 έως 21 € το μήνα ανά εργαζόμενο. Όταν το 97% των επιχειρήσεων έχει ως 9 εργαζόμενους, η ωφέλεια είναι μικρή. Εμείς προτείνουμε μη επιστρεπτέα ενίσχυση».

Την χρηματοδότηση της μείωσης από το πρόγραμμα Sure αντί της επιβάρυνση του ΟΑΕΔ ζήτησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ επιφυλακτικός απέναντι στην προωθούμενη ρύθμιση ήταν ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Για μείωση μισθού έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης: «Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι υπέρ του κεφαλαίου και η κυβέρνηση εγκληματεί κατά των ανέργων και της εργατικής δύναμης. Κανείς από τους επιστήμονες δεν λέει ότι οι εισφορές δεν είναι μισθός. Οι εισφορές είναι μισθός. Είναι μισθός του εργαζόμενου. Είναι ο μεικτός μισθός και των μειώνετε άλλες 3 μονάδες».

Τον προβληματισμό του για την ρύθμιση εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος αν και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ενάντια στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, θεωρεί «αγκάθι» την αφαίρεση πόρων από επιδόματα ανεργίας. Μάλιστα, η άποψη του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για fake news, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για «συνδικαλιστικό τακτικισμό» και ισχυρίστηκε ότι το σύνολο του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων θέτει  τα τελευταία 5 χρόνια ως βασικό αίτημα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Η Ελλάδα, δυστυχώς, είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2012, σχεδόν παγκοσμίως, 46,6%.  Σήμερα, με την παρέμβασή μας, 1η Ιανουαρίου του 2021, θα μειωθούν στο 36,6%. Κατεβαίνουμε σε ένα μέσο κανονικό επίπεδο. Η λειτουργία αυτών των εισφορών, θα βοηθήσει όλους τους εργαζόμενους, όλες τις επιχειρήσεις, μέσα από την δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος ανά εργαζόμενο, κυρίως, όμως, βοηθάει τους ανέργους. Γιατί αυτή η πολιτική της μείωσης των εισφορών, έρχεται στην καρδιά του προβλήματος. Να ενισχύσουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων. Άρα, λοιπόν, οι διαφωνίες οι οποίες ακούστηκαν, μπορώ να τις δικαιολογήσω ως συντεχνιακή και συνδικαλιστική προσέγγιση. Αλλά προς Θεού. Εδώ είναι Βουλή. Και όταν μιλάμε για την Ελλάδα και τους ανέργους, πρέπει να είμαστε σοβαροί και να μην κρυβόμαστε πίσω από συνδικαλιστικό τακτικισμό».