Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σακελλαροπούλου: Παραβατική συμπεριφορά και εμπρηστική ρητορική από την Τουρκία

Σακελλαροπούλου: Παραβατική συμπεριφορά και εμπρηστική ρητορική από την Τουρκία

Στην «παραβατική συμπεριφορά και την επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις απειλές και την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, [που] οδήγησαν σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τα πρόσφατα συμπεράσματά του, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας υποδεικνύοντας τη μοναδική οδό της διεθνούς νομιμότητας που είναι η αποφυγή μονομερών ενεργειών».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι «η Τουρκία δείχνει επιμονή στη συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς, με πρόσφατα παραδείγματα τη δυνατότητα άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ. Και φυσικά το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η νέα έξοδος του "Oruc Reis", το οποίο θα συνεχίσει παραβατικές δραστηριότητες στην περιοχή που μπορεί να φθάσουν έως και 6,5 μίλια έξω από το Καστελόριζο».

Απευθυνόμενη στον Βούλγαρο ομόλογό της, τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι εξαιρετικές, έχουν βάθος χρόνου και στηρίζονται στο κοινό όραμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο στις δυο χώρες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. «Είμαστε γείτονες, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διάρκεια και το βάθος χρόνου των διπλωματικών μας σχέσεων είναι ιδιαίτερης σημασίας, αλλά και υπαγορεύουν τη δυναμική για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνσή τους σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων» πρoσέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «τους τελευταίους μήνες, οι δύο λαοί μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη νέα αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία και εκεί αναδείχθηκε η ανάγκη της συνεργασίας και του συντονισμού σε περιφερειακό επίπεδο για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, αφού ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για τη θερμή υποδοχή, την συνεχάρη για την εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνεργασία, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Σημείωσε, επίσης, ότι οι δυο λαοί καταφέρνουν όχι μονάχα να υπερβούν ό,τι κληρονόμησαν από το παρελθόν, αλλά και να προχωρήσουν παρακάτω και να εξελίξουν τη συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις.

«Κι αυτή η συνεργασία βασίζεται στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, γιατί η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι μόνο άξονες σταθερότητας, αλλά και δυο παραδείγματα χωρών που δείχνουν ότι μπορούμε στα Βαλκάνια να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη», τόνισε.